Menu Sluiten

Update Voedselbosproject ‘Hof van Thijsse’

Tijdens de vorige algemene ledenvergadering is er groen licht gegeven voor het ontwikkelen van een plan om de huidige geitenweide, gelegen tussen het Thijssepark en de Naardertrekvaart, om te toveren tot een kleinschalig voedselbos. Voor de Werkgroep Groen betekende dit het startschot voor een enorme uitdaging. Want: Waar je begin je?

Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem, gericht op duurzame voedselproductie. Het ontwerp van een voedselbos is geïnspireerd op de opbouw van een natuurlijk bos, met een grote variatie in soorten. Een juist ontworpen voedselbos houdt zichzelf in stand en biedt voedsel en onderdak aan ontelbare soorten organismen, groot en klein. Naast het belang van de natuurbeleving, mag de sociale functie ook niet vergeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gezamenlijk oogsten en verwerken van deze  oogst.

Om dit toekomstplaatje tot realiteit te kunnen maken, moet er nog veel gebeuren.
Als eerste stap hebben de werkgroepleden zich de afgelopen periode maar eens ondergedompeld in de wereld van de voedselbossen, om zoveel mogelijk kennis te vergaren. Drie werkgroepleden hebben inmiddels een basiscursus voedselbosbouw gevolgd, bestaande uit een aantal online informatieve lesavonden en 3 excursies naar voedselbossen in verschillende vormen en maten. De cursus heeft een inspirerende, goede basis gegeven voor de verdere ontwikkeling van het plan.

De volgende stappen in het proces zijn o.a. het onderzoeken van de bodemgesteldheid en -kwaliteit van het perceel, het zoeken naar financieringsbronnen en het werven van vrijwilligers om het hele project realiseerbaar te maken. Gelukkig heeft de werkgroep inmiddels meerdere nieuwe, enthousiaste leden mogen verwelkomen. Mocht u zich door ons plan aangesproken voelen, aarzel dan niet om u ook bij één van de werkgroepleden te melden. Al is het maar om u eens te oriënteren.

Als alles volgens de planning verloopt, zullen volgend jaar rond deze tijd de eerste bomen, struiken en planten hun plekje hebben ingenomen.

Via de nieuwsbrief houden wij u uiteraard op de hoogte van alle vorderingen.

Vriendelijke groet namens alle leden van Werkgroep Groen, Janneke Koopman.