Menu Sluiten

Duurzaamheid : Oproep geïnteresseerde woningscan

Oproep: Heeft u interesse hebt in een kosteloze energiescan van uw woning, klik dan HIER voor meer informatie.

Duurzaamheid in de wijken Keverdijk Thijssepark Vierhoven

Het Buurtplatform en de werkgroep.
Steeds meer bewoners van de KTV-wijken kiezen bewust voor een duurzame toekomst om goed voor zichzelf, hun kinderen en de aarde te zorgen. Door als buurtbewoners samen te werken, kunnen we elkaar helpen, kennis delen en gebruikmaken van collectieve inkoopmogelijkheden om zo gezamenlijk bij te dragen aan een duurzame toekomst van onze wijken.

Vanuit het Buurtplatform KTV hebben we enige tijd geleden een werkgroep Duurzaamheid opgestart. Samen met de gemeente Gooise Meren willen we bewoners bewust te maken van het energieverbruik om het energieverbruik in onze wijken te verminderen en de woningen te verduurzamen.

CO2 en energiebesparing
Het klimaatakkoord heeft als doel de CO2-uitstoot te verminderen door energiebesparing en het gebruik van duurzame energiebronnen. Dit wordt de energie transitie genoemd. Deze energie transitie raakt alle aspecten van onze samenleving en heeft dus ook consequenties voor ons als bewoners en huiseigenaren van de KTV-wijken. Ook wij zullen bewuster met energie om moeten gaan om bij te gaan dragen aan het verminderen van de C02 uitstoot.

Elektriciteit versus warmte
Elektriciteit is nodig om de apparaten en verlichting in en rond het huis te laten werken. Warmte is nodig om onze woningen en het water in de kraan te verwarmen. Voor zowel elektriciteit als warmte zijn er verschillende maatregelen mogelijk om energie te besparen. Want energie die we niet gebruiken hoeft ook niet opgewekt te worden.

Maatregelen voor energiebesparing
Het verwarmen van de woning vraagt veruit het meeste energie. We gebruiken hiervoor op dit moment aardgas en in de toekomst zal dit een andere duurzame bron worden. Om het energieverbruik voor het verwarmen van de woning te verminderen zijn er kleine en grote maatregelen mogelijk. Kleine maatregelen zijn bijvoorbeeld het lager zetten van de thermostaat, het verkorten van de douchetijd of het aanpassen van de CV ketel. De grotere maatregelen betreffen het goed isoleren van je woning. Een goed geïsoleerde woning heeft ook direct veel andere voordelen. Het huis is comfortabeler, koeler in de zomer en behaaglijker in de winter, heeft geen tocht en bespaart dus op aardgas. Goed isoleren blijft in de toekomst altijd zinvol, ook wanneer er ingrijpende maatregelen worden genomen zoals bijv. installatie van een warmtepomp.

Isoleren van de woning
Om een woning te verduurzamen zijn er meerdere mogelijkheden. De eerste stap is het isoleren van de woning. Door het isoleren gaat minder warmte verloren. Om een beeld te krijgen van de isolatiemogelijkheden van de woningen in onze wijk, maakt Duurzaam Bouwloket in samenwerking met de werkgroep Duurzaam van Buurtplatform KTV uitgebreide energiescans van de 5 meest voorkomende woningtypen in onze wijken. De resultaten van deze energiescans worden 29 oktober a.s. gepresenteerd op de bewonersavond rondom dit thema. Ook wordt er op deze avond de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan een collectieve inkoopactie voor isolatiemaatregelen. Meer informatie over deze bewonersavond volgt begin oktober.