Hieronder kunt u alle oude nieuwsberichten van onze site terugvinden.

De mozaïekbank wordt steeds mooier. We zijn de agenda voor december aan het vullen met mozaïek momenten. Het begint al een mooi pronkstuk te worden in de Plataan, onze mozaïekbank. Vele handjes werken eraan, vele gezellige praatjes zijn er al bij en over gemaakt.
Een aantal datums is bekend en hieronder opgenomen. De agenda op onze website houden we zoveel mogelijk actueel.
Zeker weten dat er plek is? Meld u aan via werkgroepsociaal@buurtplatformnaarden.nl of kom gezellig langs!
|
|



Zoals in de inleiding van de nieuwsbrief al aangegeven werd de start van de werkzaamheden op de Burgemeester Jur. Visserlaan nog geen week van tevoren aangekondigd. Daardoor werden ook wij verrast en konden we in de vorige Nieuwsbrief geen vooraankondiging plaatsen. Maar in de voorbereidingsfase hebben we wel diverse keren overleg gehad met zowel ambtenaren als politiek van de gemeente Gooise Meren.
Daarbij was onze insteek steeds: breng de (veel te hoge) snelheid omlaag, maak de voetgangersoversteekplaats veiliger en zorg dat het illegaal parkeren van auto’s op het fietspad wordt tegengegaan. Het ligt voor de hand dat als het asfalt aan vervanging toe is dat dit soort wensen meteen worden meegenomen. Zo’n vraag lijkt een open deur. Maar niets is minder waar. Het blijkt steeds weer lastig om, binnen de kaders van de langetermijnplanning van allerlei werkzaamheden die de Gemeente in de openbare ruimte wil laten uitvoeren, op het juiste moment zo’n punt te maken. Vaak is het heel lang “te vroeg” in de planfase. En dan plotseling is het “te laat” om nog iets te veranderen. Gelukkig lijkt het dit keer goed te zijn gegaan, en we dan zijn dan ook blij met het constructieve overleg dat we met de wethouder en ambtenaren gehad hebben. De weg wordt nu zo aangelegd dat parkeren op het fietspad verleden tijd is door verbreding van de parkeervakken. Daardoor wordt ook de rijbaan smaller, hetgeen een snelheidsbeperkende werking heeft, nog eens versterkt door de aanleg van een drempel, zodat men zich hopelijk echt aan de daar geldende maximumsnelheid van 50 km per uur zal gaan houden. Ook wordt de voetgangersoversteekplaats ter hoogte van de winkels verhoogd en de zichtbaarheid verbeterd. En hopelijk binnenkort voorzien van een VRI (verkeersregelinstallatie, “stoplicht”). Omdat deze in de oorspronkelijke plannen nog niet was opgenomen, moet hier nog budget voor gevonden worden. Maar onze nieuwe wijkwethouder, Nico Schimmel, gaat het plan aan de Raad voorleggen en verwacht dat hier zeker goedkeuring voor gegeven zal worden (immers: dit is een bekend knelpunt, met in de afgelopen jaren een aantal ongelukken en bijna-ongelukken). |

We kunnen met elkaar terugkijken op een goed opschoonjaar. Goed bezochte opkomsten met enthousiaste buurtgenoten die de handen uit de mouwen hebben gestoken om onze buurt zwerfafvalvrij te maken. Onze dank is groot!U zult misschien denken, nu al terugkijken, we hebben toch nog een Opschoondag in het verschiet?!
Middels deze nieuwsbrief willen wij u informeren dat de geplande Opschoondag van 10 december NIET doorgaat. De reden hiervan is dat het Buurtplatform in 2023 vaker wil opschonen, te beginnen op 14 januari 2023. In 2023 gaan we een extra ronde opschonen, de exacte data zullen we later vermelden. Voordeel aan beginnen in januari is dat het vuurwerk, dat nog niet door de afstekers zelf is opgeruimd, door ons kan worden weg geprikt, uiteraard gaan we er van uit dat dit slechts om een heel klein deel gaat omdat elke afsteker zelf de verantwoording neemt om het op te ruimen. We hopen, door vaker een Opschoondag te organiseren en na te denken over een meer efficiënte manier van verdelen van de straten/wijken, onze buurt nog schoner te krijgen. Dit kunnen we uiteraard niet zonder u, we hopen dan ook dat u een keer met ons meeprikt. Het is niet alleen heel nuttig maar ook gezellig om bijvoorbeeld nader kennis te maken met buurtbewoners. En dankzij de verschillende buurtwinkels die ons regelmatig verblijden met een lekkernij kunnen we elke Opschoondag ook nog eens fijn afsluiten. Hopelijk tot in 2023. |

Omdat het bestuur van het Buurtplatform KTV steeds meer betrokken wordt bij activiteiten die in de genoemde wijken plaatsvinden, wil het graag uitbreiden met een aantal nieuwe leden. Dit niet alleen om het bestuur te versterken, maar ook om voor continuïteit te zorgen en om (nog) meer te gaan ondernemen.
Er wordt gezocht naar mensen die graag hun handen gebruiken (de doeners) maar ook naar mensen die graag theoretisch aan de slag willen (de denkers) om onze doelstelling te realiseren. Doelstelling van het buurtplatform KTV:
Woont u in één van onze wijken, heeft u een paar uur in de week over, voelt u zich betrokken bij de wijken en haar bewoners, kortom denkt u dat bestuurslid KTV iets voor u is, stuur dan een mail naar info@buurtplatformnaarden.nl Ook als u meer informatie wilt hebben kunt u ons mailen of bellen: Said Almakroudi (voorzitter) 06 – 4034 6039 |

Zaterdag 24 september is er van alles te doen in De Plataan in het kader van Burendag.
Zo zal de werkgroep Groen er zijn om iedereen bij te praten over de Hof van Thijsse.
Het ontwerp ligt op tafel!
Loop gezellig binnen die zaterdagmiddag in De Plataan. De ontwerper van het plan is aanwezig, dus een unieke kans om alles te vragen over het voedselbos wat u altijd al had willen weten maar niet durfde te vragen.

Het klimaatprobleem zien we inmiddels elke dag op het journaal. Van de stikstofproblematiek in ons eigen land, stijgende energiekosten, bosbranden en droogte in heel Europa tot gigantische overstromingen in Pakistan.
Inmiddels weten we dat de mens de grootste veroorzaker is van al dit leed. Op alle fronten moeten we aan de bak. Fossielvrije energie opwekking, beter watermanagement, een circulaire economie, nieuwe duurzame goederen hubs rondom de stad, een natuurinclusief voedselsysteem, etc, etc. Hoe gaan we dit doen? Wat is het perspectief voor boeren, ondernemers en inwoners? Kunnen we hopen dat nieuwe technologie en de politiek voor oplossingen gaan zorgen? Wat we wel weten is dat er op alle fronten vanuit allerlei hoeken van de samenleving mensen zijn met goede ideëen. Waarschijnlijk jij en ik! Ook weten we zeker, dat we het met elkaar moeten gaan doen en vooral goed naar elkaar luisteren. Daarom organiseert Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren Duurzaamheidscafés waar we informeel met een kop thee of koffie, met elkaar een mooi en duurzaam perspectief kunnen bouwen. Kom ook eens langs, puur uit nieuwsgierigheid. Je hoeft geen deskundige te zijn of met een vooropgezet doel te komen, maar doe gewoon mee! De duurzaamheidscafés hebben al zoveel mooie ideeën en initiatieven voortgebracht. VOLGEND THEMA: een duurzaam voedselsysteem voor boeren, ondernemers en inwoners: wat voor initiatieven en ideeën zijn er in Gooise Meren? Hoe kunnen we de boeren helpen en tegelijkertijd de nieuwe voedselbos- en stadslandbouw boeren ruimte bieden? Hoe gaan we het gevecht tegen de droogte met elkaar aan? Wat is de eiwittransitie eigenlijk en moeten we echt van het vlees af? • Muiden, maandagavond 12 september, om 19:30 uur in de bieb, Kazernestraat 10. Aan toegang, koffie en thee zijn geen kosten verbonden. |

Eindelijk was er weer een jaarmarkt en vol enthousiasme hebben we daar gestaan om onze Mozaïekbank te promoten, want we hebben het ontwerp kunnen onthullen! Om een deel van de kosten van de bank te financieren hebben we onze crowdfunding verspreid en een prijsvraag uitgeschreven: Wij vroegen hoe zwaar zal de bank zijn na het mozaïeken? Wat hebben we daar, in de loop van de dag, grote verschillen in antwoorden op gekregen zeg. De antwoorden varieerden van 475 tot 57.025 kg! Het goede antwoord: de kale bank weegt 1650 kg. Daar komen dan alle mozaïeksteentjes, lijm en voegcement bij. De leverancier schat het resultaat op 1700 kg. Finn, de winnaar, noteerde 1750 kg ! Dat kwam het dichtst in de buurt, dus kreeg hij de prijs: een VVV-bon. Mede dankzij (op alfabetische volgorde): Bakkerij Tetteroo BandenMaat De Schakel Fysiotherapie Naarden Huisartsenpraktijk Keverdijk Lakeland Foundation PLUS Robina Bos Tandarts L.A. Verbraak Versa Kinderwerk VSBfonds en vele particulieren Is de crowdfunding een groot succes geworden! De bank wordt binnenkort geleverd en in De Plataan geplaatst om daar te kunnen mozaïeken. Een aantal buurtbewoners hebben zich aangemeld om steentjes te komen plakken. Afspraken daarover moeten nog gemaakt worden. Aanmeldingen zijn van harte welkom! Ook zijn we nog op zoek naar enthousiastelingen die de te geven mozaïekworkshop willen volgen om daarna op gezamenlijk af te spreken momenten het mozaïeken willen begeleiden. De mozaïek workshop hopen we eind augustus/begin september in te kunnen plannen, is in de Plataan en zal van 10.00 tot 16.00 zijn. Mozaïek momenten worden nog bepaald en gedeeld. Opgeven kan via info@buurtplatformnaarden.nl. |

Wist u dat een bananenschil een jaar op de grond blijft liggen, dat een kauwgompje pas na 20 jaar is afgebroken en een blikje pas na 50 jaar? Des te fijner dat op zaterdag 17 september aanstaande we weer gezamenlijk (met “de hele wereld” want het is dan ook World Clean-up Day) aan de slag gaan in de strijd tegen zwerfafval.
We hopen op een grote opkomst zodat alle straten van de Keverdijk, het Thijssepark en de Vierhoven aangepakt kunnen worden.
De inloop start om 09.30 in de Plataan met een kopje koffie / thee. Na het uitzoeken van een route en het verzamelen van een vuilzak, handschoenen en een vuilgrijper starten we om 10 uur met opschonen. Uiterlijk 11.30 is iedereen weer terug in de Plataan voor een hapje en een drankje.
Aanmelden mag via werkgroepopschonen@buurtplatformnaarden.nl maar ook zonder aanmelding bent u van harte welkom!

Beste KTV-leden
Zie je hem al staan? De mozaïekbank die zelf ontworpen is door wijkgenoten en misschien wel mee gemozaïekt door jou?
Bij het multiculturele centrum “De Plataan” in Naarden, komt hij naast de entree in het zonnetje te staan. Een mooie plek om even op adem te kunnen komen of bij te kletsen met andere wijkgenoten.
Het thema is: “Voor iedereen”.
Draag ook je steentje bij!
Buurtplatform KTV, de gebruikers van de Plataan en winkeliers hebben samen al meer dan de helft van de kosten bij elkaar gebracht.
Om het plaatje financieel helemaal rond te krijgen is er via de Regiobank een actie gestart om het resterende bedrag onder de wijkbewoners op te halen.
De actie is te vinden op:
samenvoordebuurt.nl/mozaiekbankdeplataan
Of gebruik de QR code

Wist u dat een bananenschil een jaar op de grond blijft liggen, dat een kauwgompje pas na 20 jaar is afgebroken en een blikje pas na 50 jaar? Des te fijner dat op zaterdag 18 juni aanstaande we weer gezamenlijk aan de slag gaan in de strijd tegen zwerfafval.
We hopen op een grote opkomst zodat alle straten van de Keverdijk, het Thijssepark en de Vierhoven aangepakt kunnen worden.
De inloop start om 09.30 in de Plataan met een kopje koffie. Na het uitzoeken van een route en het verzamelen van een vuilzak, handschoenen en een vuilgrijper starten we om 10 uur met opschonen. Uiterlijk 11.30 is iedereen weer terug in de Plataan voor een hapje en een drankje.
Aanmelden mag via werkgroepopschonen@buurtplatformnaarden.nl maar ook zonder aanmelding bent u van harte welkom!

Woensdag 11 mei was het eerste Duurzaamheidscafé na de corona-periode, georganiseerd door SamenSnellerDuurzaam Gooise Meren (SSD) in samenwerking met de bibliotheek en ons.
Het thema was “Groen”, en dus was er een presentatie door Maddie en Janneke vanuit onze werkgroep Groen over de stand van zaken met betrekking tot het voedselbos, de Hof van Thijsse.
Maar ook los van deze presentatie was het een leuke en interessante avond, waar Kees Hogenbirk van SSD iets vertelde over doelstellingen en activiteiten van hun organisatie.
Daarnaast waren er twee enthousiaste jonge boeren uit onze directe omgeving: Tom van de BuffelHoeve (waar je verantwoorde vleespakketten kunt bestellen) en Lucas van Vers van ’t Land (die zuivel-, groente- en fruitboxen levert). Zij vertelden hoe ze hun bedrijven op een milieubewuste wijze runnen, met veel oog voor biodiversiteit, en zo toegang bieden tot lokaal (korte aanvoerlijnen!) geproduceerde voedingsmiddelen.
Tenslotte was er een mooi verhaal van Jaap van de Volkstuindersvereniging Naarden: een groene oase die tegen onze wijken aan gevleid ligt en waar ook al jaren lokaal wordt geproduceerd.
Een aantal interessante links:
- Boer Tom: BuffelHoeve: vleespakketten.
- Boer Lucas: Vers van ’t Land: zuivel-, groente- en fruitboxen.
- Voor lid worden van de Volkstuindersvereniging Naarden: dan kun hier: vtvnaarden.nl.
- Agenda van Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren: Agenda
Volgende Duurzaamheidscafé is woensdag 15 juni om 19:30 uur in de Plataan

Op 15 mei hebben we de deuren van De Plataan open gezet om het woonkamerfestival binnen te laten met de blues band High Heel Sneakers.
Voetjes zijn van de vloer gegaan en we kijken terug op een geslaagde dag.
Verder zijn we druk bezig met mozaïekbank en het terug laten komen van het jeugdvoetbaltoernooi!
Update mozaïekbank
De plek waar we kunnen mozaïeken is bekend: We mogen aan de slag voor het raam naast de ingang van De Plataan!
Er wordt druk gewerkt aan het ontwerp. Zodra het ontwerp klaar is, kunnen we verdere afspraken maken met de leverancier en kunnen we gaan plannen wanneer de mozaïek momenten zullen zijn.
We zijn al een aardig eind op weg met de met de financiën maar we komen nog wel wat tekort. Daarom start er 1 juni, voor een periode van 6 weken, een crowdfunding die loopt via de Regiobank. Zodra er meer bekend is hoort u dat.
Er is nog € 2500,- nodig en we vragen iedereen om een steentje bij te dragen. Alle beetjes helpen!
Jeugdvoetbaltoernooi
Jarenlang is er een jeugdvoetbaltoernooi georganiseerd op het basketbalveldje aan de B. van Rooijenstraat. Dit was een gezamenlijke organisatie met Versa en de Marokkaanse vereniging. Helaas is deze laatste nu te druk met de nieuwbouw, maar hopelijk sluiten zij volgend jaar ook weer aan.
Het draaiboek is afgestoft, de datum is gepland: 3 juli gaat het plaatsvinden.
Jongeren van 10 tot 18 jaar kunnen zich binnenkort inschrijven. Dit kan als team, maar ook alleen. Wij stellen dan op basis van leeftijd teams samen.
Wilt u die dag helpen als vrijwilliger? Denk aan stand bijhouden, wedstijdsecretariaat, zorgen dat er water voor de spelers bij het veld staat als het te heet is. Maar we hebben ook hulp nodig bij het opbouwen vooraf en weer afbreken en opruimen achteraf. Meld u dan aan via voetbaltoernooiKTV@gmail.com

Het is alom bekend: de aarde warmt op en we moeten met zijn allen heel snel het gebruik van fossiele brandstoffen afbouwen. Op dit moment gebruiken de meeste mensen voor de verwarming van hun huis nog voornamelijk gas. Om de klimaatdoelen te halen, heeft de landelijke overheid aan alle gemeenten in Nederland gevraagd een visie te ontwikkelen hoe “van het gas af” te gaan.
Ook Gooise Meren heeft nu zo’n “Transitievisie Warmte” opgesteld. Op basis daarvan zullen concrete plannen ontwikkeld worden hoe wij hier in Gooise Meren, wijk voor wijk, de overstap gaan maken naar een andere bron om onze huizen te verwarmen. Daar zal natuurlijk in de komende tijd allerlei informatie over verspreid gaan worden. Maar misschien wilt u nu al weten wat dit voor u als bewoner van een van de KTV-wijken gaat betekenen. Denk daarbij aan heel praktische vragen als “loont het voor mij nog de moeite om nu een nieuwe cv-ketel aan te schaffen?”. Of: “wat betekent een wet die tenminste een hybride warmtepomp gaat verplichten voor mij?” Op dinsdag 31 mei bestaat de mogelijkheid om hier meer over te horen. Heel laagdrempelig, bij u om de hoek, in De Plataan. Om 20 uur zal Karin van Schuppen, de auteur van die Transitievisie Warmte, dan aan onze werkgroep Duurzaam informatie geven. En daar kan een beperkt aantal geïnteresseerde leden van ons Buurtplatform (maximaal ongeveer twintig) bij aanschuiven. In verband met de beperkte ruimte is tevoren opgeven noodzakelijk, uiterlijk 28 mei, via werkgroepduurzaamheid@buurtplatformnaarden.nl. |

|
||

Het is alom bekend: de aarde warmt op en we moeten met zijn allen heel snel het gebruik van fossiele brandstoffen afbouwen. Op dit moment gebruiken de meeste mensen voor de verwarming van hun huis nog voornamelijk gas. Om de klimaatdoelen te halen, heeft de landelijke overheid aan alle gemeenten in Nederland gevraagd een visie te ontwikkelen hoe “van het gas af” te gaan.
Ook Gooise Meren heeft nu zo’n “Transitievisie Warmte” opgesteld. Op basis daarvan zullen concrete plannen ontwikkeld worden hoe wij hier in Gooise Meren, wijk voor wijk, de overstap gaan maken naar een andere bron om onze huizen te verwarmen. Daar zal natuurlijk in de komende tijd allerlei informatie over verspreid gaan worden. Maar misschien wilt u nu al weten wat dit voor u als bewoner van een van de KTV-wijken gaat betekenen. Denk daarbij aan heel praktische vragen als “loont het voor mij nog de moeite om nu een nieuwe cv-ketel aan te schaffen?”. Dan is daarvoor op dinsdag 31 mei een mogelijkheid. Om 20 uur zal Karin van Schuppen, de auteur van die Transitievisie Warmte, dan aan de leden van onze werkgroep Duurzaam informatie geven. En daar kan een beperkt aantal geïnteresseerde leden (maximaal ongeveer twintig) bij aanschuiven. In verband met de beperkte ruimte is tevoren opgeven noodzakelijk (uiterlijk 24 mei, via werkgroepduurzaamheid@buurtplatformnaarden.nl. |

Kom ook eens langs en neem uw kapotte spullen mee, zoals lampen, koffiezet apparaten, stofzuigers, fietsen etc.
Kijken of iets gerepareerd kan worden is om allerlei redenen veel beter dan zomaar weggooien en nieuw kopen en zeker ook goedkoper.
En het is een leuke manier om andere mensen uit de buurt te leren kennen.
Elke eerste zaterdag van de maand kunt u bij ons terecht in de Plataan van 10 tot 12:00 uur.
De eerstvolgende keer is 2 april.

De werkgroep Verkeer heeft het initiatief genomen tot het houden van een “Verkeers- en veiligheidsschouw” in onze wijken. Bedoeling is te komen tot een inventarisatie van onveilige/te verbeteren verkeerssituaties en deze inventarisatie vervolgens door te nemen/te bezoeken met vertegenwoordigers van de gemeente Gooise Meren. Dit uiteraard met de bedoeling dat de aangegeven situaties worden verbeterd/veilig gemaakt.
De schouw krijgt vorm door op zaterdag 9 april met elkaar – fietsend – vooraf opgegeven plekken in de wijken te bezoeken, te beschrijven en aan te geven wat er moet gebeuren om ze veiliger te maken. Stap 1 is nu om vooraf die plekken te inventariseren en een fietsroute erlangs te plannen.
Nogmaals: het gaat ons om verkeerssituaties maar ook om andere onveilige situaties in de openbare ruimte. Wil u zaterdagochtend 9 april de situatie persoonlijk toelichten geef dat dan ook aan in uw melding samen met het telefoonnummer waar u op zaterdag tussen 9 en 12 uur te bereiken bent. We bellen u dan zodra we op uw “meldpunt” aankomen. U kunt uw melding doorgeven via e-mail aan: werkgroepverkeer@ |

Duurzaamheidsplatform Samen Sneller Duurzaam (SSD) samen met de werkgroep Duurzaam in De Plataan een Duurzaamheidscafé op woensdag 11 mei van 19:15 tot 21:30 uurIn dit eerste Duurzaamheidscafé staat het thema ‘Groen’ centraal. In het café leer je naast SSD ook de groene initiatieven vanuit ons Buurtplatform kennen! Wat doen wij om Naarden te verduurzamen en vergroenen? En wat doet SSD? Wat kunnen zij voor uw ideeën betekenen?
Duurzaamheid is een groot onderwerp, maar kan ook veel impact hebben op de omgeving waarin je leeft. Benieuwd geworden? SSD is ook donderdag 14 april van 10-12u te vinden in De Plataan om al uw ideeën en vragen te bespreken en behandelen! Tot woensdag 11 mei in het café! |

Maar wát gaat er gebeuren om Thijssepark/Keverdijk te helpen? | ||
De informatiebijeenkomst op 17 februari had de vorm van een “mini-talkshow”: een discussieleider die vragen stelde aan de projectleider van de studie die nu loopt, de verantwoordelijke wethouder (toevallig ook onze wijkwethouder), een tweetal bewoners van de wijk Naarderbos en mensen van RWS (Rijkswaterstaat). Het hele verhaal kort samengevat: er is (in toenemende mate) geluidsoverlast van de A1 ter hoogte van de gemeente Gooise Meren.
En RWS heeft de plicht daar iets aan te doen in het kader van het zogenaamde MJPG (Meerjarenprogramma Geluidssanering). Daarbij gaat het vooral om de geluidsoverlast in de wijk ten noorden van de A1 (Naarderbos). Waarom alleen daar, en niet ook aan de zuidkant? Dat komt omdat voor de wijk Naarderbos een lagere (gunstiger) norm gehanteerd wordt dan voor de wijken Thijssepark en Keverdijk. Wat is RWS van plan te doen? RWS wil het asfalt over dat stuk van de A1 vervangen door “stil” asfalt. En ze willen een (zacht) geluidsabsorberend scherm plaatsen tussen de snelweg en de woonwijk aan de noordzijde. Dat plan speelt al jaren. Maar de bewoners van het Naarderbos zijn bang dat zo’n geluidsscherm onvoldoende helpt. En daarom hebben zij het initiatief genomen voor een (hogere) geluidswal. De kosten van zo’n wal zijn echter veel hoger dan die voor een geluidsscherm. Daarom is het plan nu om die geluidswal te bekleden met zonnepanelen: de opgewekte energie moet dan de meerkosten gaan dekken. Zo op het oog een mooi plan. En door sommigen wordt jubelend gesproken van een win-win-win situatie. Maar vanuit Buurtplatform KTV hebben we twijfels: gaan die (harde) zonnepanelen straks geen geluid weerkaatsen zodat de geluidsoverlast voor de wijken aan de zuidkant (Thijssepark en Keverdijk) alleen maar toeneemt? De voorstanders van de zonnegeluidswal menen dat het risico hierop heel klein is omdat die zonnepanelen onder een hoek van 30˚ geplaatst worden: het geluid zou dus naar boven weerkaatsen. Maar vanuit KTV vragen wij ons af of je dat echt met zekerheid kunt zeggen (wat zal bijvoorbeeld het effect zijn als er noordenwind staat?). En we hebben meer vragen. Want we misgunnen de bewoners van Naarderbos niet dat daar nu iets aan de geluidsoverlast gedaan wordt. Maar, nogmaals, waarom móet RWS van alles doen voor de wijk aan de noordzijde van de A1, maar hóeven ze níets te doen voor de wijken aan de zuidzijde? Dat komt doordat ooit is vastgesteld (door de gemeente!) dat de norm voor de “geluidsbelasting op de gevel” in Naarderbos 60 dB is. Terwijl voor Thijssepark/Keverdijk (en voor heel veel andere plaatsen) een norm van 65 dB geldt. Om duidelijk te krijgen waarom ooit die keuze (60 daar, 65 hier) gemaakt is heeft het KTV-bestuur een WOB-verzoek bij de gemeente ingediend. Ook tijdens die digitale informatiebijeenkomst werd deze vraag aan de wijkwethouder gesteld: waarom dat verschil in geluidsnorm? Maar het antwoord is nog niet boven tafel. En die onbegrepen keuze uit het verleden leidt nu dus tot een schrijnend verschil tussen de wijk ten noorden van de A1 en die ten zuiden van de A1. Daarom willen we vanuit Buurtplatform KTV dat nu toch écht werk gemaakt wordt van de geluidsmeting in onze wijken. Een geluidsmeting waar ook om gevraagd wordt in een motie die medio vorig jaar al door de gemeenteraad is aangenomen. Volgens ons moet die geluidsmeting dan ook gedaan worden in het kader van de nu lopende haalbaarheidsstudie. Meten is weten. En op basis van zo’n geluidsmeting wéten we dus als bewoners én als gemeentebestuur tenminste waarover we praten. En het kan dienen als ‘0-meting’ als t.z.t. aan de noordzijde van de A1 ooit een geluidsscherm/-wal wordt gerealiseerd. In ieder geval nu aan iedereen het advies: kijk die informatiebijeenkomst nog eens terug (te vinden via deze link: youtube.com) en verdiep u, mede in het kader van de komende verkiezingen, nog eens even goed in deze discussie!
|

Zaterdag 19 maart was een landelijke opschoondag en dus waren er op veel plekken in onze gemeente initiatieven om de buurt zwerfafval vrij(er) te maken. Uiteraard ook bij ons. Een grote opkomst van bekende en nieuwe gezichten uit de buurt. Bij het verzamelen in de Plataan werden de opschoners getrakteerd op en heerlijke muffin namens bakkerij Tetteroo. Door de grote opkomst is in alle drie de wijken (Keverdijk, Thijssepark en Vierhoven) afval verzameld. De stapel blauwe vuilzakken voor de deur van de Plataan werd hoger en hoger. Er is weer heel veel vuil opgehaald. Meneer en mevrouw Bos nemen deze maand afscheid van de Plus en gaven alle deelnemers na het opschonen een traktatie. Namens het buurtplatform en de werkgroep opschonen dank aan Bakkerij Tetteroo, Plus Bos en vooral aan alle buurtgenoten die hebben geholpen! De eerstvolgende opschoondag is op zaterdag 18 juni; zet u deze vast in de agenda?! |







Om de onvoorwaardelijke liefde met elkaar te vieren is zondag 13 februari het multifunctioneel centrum De Plataan door Versa Welzijn, wijkpost De Schakel en Buurtplatform KTV omgebouwd tot restaurant. Hier konden maximaal 50 gasten terecht voor een gratis diner.
Iedereen kon zich aanmelden: moeder en dochter, vriendinnen of vrienden, buren, koppels en natuurlijk ook singles. Voorwaarde was dat tenminste 1 van de duo’s in de wijk woont. Doel van de avond: mensen met elkaar verbinden en welkom te voelen in de Plataan. Versa kwam met het initiatief en heeft De Schakel en ons gevraagd dit samen te organiseren. De Plataan was helemaal in het thema versierd, inclusief rozenblaadjes, rode ballonnen en zelfs drijfkaarsjes in de vorm van een hart. Bij het ontvangen van de gasten speelde buurtbewoonster Caroline Blokker een romantisch deuntje op de piano en gezamenlijk werd er getoost met een glaasje Prosecco. De tafeltjes stonden op corona proof afstand van elkaar en er was plek voor maximaal 50 gasten. De gasten werd verzocht zo min mogelijk te lopen. Het voorgerecht: roze soep en het nagerecht: witte met roze pudding met rood fruit werden aan tafel geserveerd. De drankjes aan tafel opgenomen (sorry, voor de onervarenheid in de horeca). Alleen voor het hoofdgerecht gingen de gasten per tafel naar het buffet om een bordje te laten opscheppen. De bezoekers konden aan het eind van de avond een kleine bijdrage geven. De opbrengst daarvan gebruiken de organisaties voor nieuwe activiteiten op zondagmiddag in De Plataan. Ook lag er een hartje bij hun bord waar ze een wens op konden schrijven. Misschien voor een activiteit die ze graag zouden willen zien in de Plataan, maar bijvoorbeeld ook een persoonlijke wens of hulpvraag voor wijkbewoners of de Plataan, alles kan. De Boom en de wenskaartjes zijn nog een tijdje te vinden in de Plataan maar ook daarna: Is de deur open, dan kan er altijd binnengelopen worden. Voor een gesprek, een kopje koffie, wensen, ideeën of feedback, even te kunnen zitten, gewoon even niet thuis te zijn. Kortom: Kom binnen! |

Een andere mogelijkheid om buurtgenoten te leren kennen en te horen wat er zoal speelt in de KTV-wijken is de Algemene Ledenvergadering. Op maandag 14 maart om 20 uur vindt die plaats, in de Plataan inloop vanaf 19:30 uur
Natuurlijk moeten er dan wat administratieve punten afgehandeld worden. Maar laat u daardoor niet afschrikken.
Het grootste deel van de avond staat in het teken van wat nu belangrijk is voor ons aller leven in de buurt. Zo zullen actieve werkgroepleden vertellen met welke projecten ze bezig zijn. Natuurlijk staat het “Hof van Thijsse” (voedselbos)-project van de werkgroep Groen op de agenda. De voorbereidingen daarvoor gaan gestaag voort, zeker nu de geitjes inmiddels naar een andere locatie zijn verhuisd (zie verderop in deze Nieuwsbrief). Maar dat is absoluut niet het enige vergroenende en verbindende project waar we mee bezig zijn. En er is info die misschien nog nuttig kan zijn in die verkiezingsweek, bijvoorbeeld over de zonnegeluidswal langs de A1. Dus: kom, luister en praat mee!
Kennismaken, vragen, luisteren en meepraten kan ook tijdens de inloopspreekuren van het bestuur. Elke tweede dinsdag van de maand van 11:30 – 12:30uur en elke vierde woensdag van de maand van 15 – 16 uur in De Plataan. U bent dan van harte welkom!
Namens het bestuur van Buurtplatform KTV,
Saïd Almakroudi, voorzitter

Storm Eunice raast over het land terwijl ik deze tekst zit te typen. Een tekst die pas over een aantal dagen in de KTV-Nieuwsbrief te lezen zal zijn. Tegen die tijd is de wind allang weer gaan liggen en hebben we hopelijk kunnen vaststellen dat de schade in onze wijken beperkt is gebleven. Maar ongetwijfeld waaien er op dit moment her en der afvalcontainers om. En worden er allerlei spullen vanuit tuinen de straat óp en de plantsoenen ín geblazen.
Dus is het goed dat we binnenkort ook weer een Opschoondag hebben. Deze keer valt die toevallig samen met de Nationale Opschoondag op 19 maart. Die Nationale Opschoondag wordt één keer per jaar georganiseerd, dus wat dat betreft doen we het in de KTV-wijken een stuk beter: elk kwartaal. Maar gelukkig blijft het daar niet bij: ik zie regelmatig buurtbewoners (leden en niet-leden) tussendoor, op eigen initiatief, met grijper en vuilniszak op pad, om hun eigen straat en omgeving aan te pakken. Misschien geïnspireerd door het goede voorbeeld dat we als Buurtplatform geven, maar hoe dan ook: hartstikke goed! Daarmee houden we onze buurt schoon en leefbaar en verhogen we de sociale kwaliteit. Iedereen die dit ook wil doen en een grijper nodig heeft: laat het ons weten, dan kunnen we dat regelen. Als u 19 maart komt helpen is het fijn als u zich met een mailtje naar werkgroepopschonen@ Zaterdag 19 Maart, zet u het vast in de agenda? Hopelijk tot dan. |

De werkgroep Verkeer heeft het initiatief genomen tot het houden van een “Verkeers- en veiligheidsschouw” in onze wijken. Bedoeling is te komen tot een inventarisatie van onveilige/te verbeteren verkeerssituaties en deze inventarisatie vervolgens door te nemen/te bezoeken met vertegenwoordigers van de gemeente Gooise Meren. Dit uiteraard met de bedoeling dat de aangegeven situaties worden verbeterd/veilig gemaakt.
De schouw krijgt vorm door op zaterdag 9 april met elkaar – fietsend – vooraf opgegeven plekken in de wijken te bezoeken, te beschrijven en aan te geven wat er moet gebeuren om ze veiliger te maken. Stap 1 is nu om vooraf die plekken te inventariseren en een fietsroute erlangs te plannen.
Nogmaals: het gaat ons om verkeerssituaties maar ook om andere onveilige situaties in de openbare ruimte. Wil u zaterdagochtend 9 april de situatie persoonlijk toelichten geef dat dan ook aan in uw melding samen met het telefoonnummer waar u op zaterdag tussen 9 en 12 uur te bereiken bent. We bellen u dan zodra we op uw “meldpunt” aankomen. U kunt uw melding doorgeven via e-mail aan: werkgroepverkeer@buurtplatformnaarden.nl |

De afgelopen jaren is er op initiatief van het bestuur gekeken naar de toekomst van de zogenaamde “geitenweide”, gelegen tegen de Trekvaart aan de buitenrand van de wijk Thijssepark.
Er is in die periode gesproken met de vrijwilligers die al jarenlang voor de dieren zorgen en de gemeente. Er is een enquête gehouden onder de omwonenden en natuurlijk is de leden van het Buurtplatform naar hun mening gevraagd. Er is gekeken naar verschillende opties. En uiteindelijk heeft, na veel discussie, een afrondende besluitvorming plaatsgevonden in de Algemene Ledenvergadering van 28 juni vorig jaar. Conclusie: akkoord van de leden voor het project om van de geitenweide een voedselbos te maken. En akkoord van de leden om, in dat kader, de geiten vanaf 31 december 2021 naar een andere locatie te verhuizen.
Dus is er vanaf september gezocht naar een geschikte plek. Daarbij gaven Anouk en Nicole, contactpersonen van de geitenverzorgers, aan dat ze het liefst een plek zagen die sterk lijkt op die waar de dieren tot nu toe gestaan hadden. Dat wil zeggen: betrekkelijk kleinschalig, veel ruimte, niet al teveel andere geiten (zodat ze niet hun plekje in een grotere kudde zouden hoeven te bevechten) en regelmatig wat aanloop van mensen. Immers: de geitenweide bij het Thijssepark bestond in deze vorm al 13 jaar en de dieren hebben daar vrijwel hun hele leven gestaan.
Het vinden van een dergelijke plek in de onmiddellijke omgeving van Gooise Meren is helaas niet gelukt. Maar gelukkig kwamen we op gegeven moment in gesprek met “Geit+Wij”, een soort kleinschalige kinderboerderij in IJhorst, helemaal in Drenthe! Na nog wat oriënterende contacten bleek alles te klikken en werd op zaterdag 5 februari een trailer gehuurd om de dieren naar Drenthe te vervoeren. Bijgaand wat foto’s van deze dag.
Om te beginnen kostte het nogal wat overredingskracht (en veel “biks”, wat café-noir koekjes en een behendige snoekduik van de vriend van Anouk) om de dieren in de trailer te krijgen.
Daarna een rustige (niet stormachtige!) rit naar IJhorst, waar de beheerders van de geitenweide aldaar de dieren met open armen ontvingen. Zij vonden de geiten erg mooi: duidelijk dat ze steeds goed verzorgd waren geweest (een compliment voor het team van geitenverzorgers van Thijssepark!).
Met name konden de IJhorsters zich nauwelijks voorstellen dat de blonde geit (die hier aan een soort hondenleidsel uit de trailer wordt gehaald) al 14 jaar is.
Op hun nieuwe plek werden de dieren eerst naar de stal gebracht, onder nieuwsgierige blikken van de al aanwezige geiten en kippen. In die stal kregen ze voor de eerste dagen een apart hok tot hun beschikking om daar rustig bij te komen van de reis.
Inmiddels hebben we uit IJhorst gehoord dat alles goed gaat: ze lopen zonder problemen samen met de andere geiten in de wei. Begrijpelijkerwijs vinden degenen die in Naarden de afgelopen jaren met veel liefde en plezier voor ze gezorgd hebben het jammer dat de geiten vertrokken zijn. Maar ze hebben laten weten blij te zijn te horen dat het goed met de dieren gaat en dat ze een goede weide gevonden hebben.

We hadden er zin in!
Alles lag klaar in de Plataan voor de magische winterroute. Het scenario van niet kunnen laten doorgaan was ook bedacht en dachten we niet nodig te hebben. Toen zaterdagavond plotseling de persconferentie was en we per de volgende ochtend in lockdown gingen, was er ineens geen ruimte meer die in werking te zetten. Versa kon niet anders dan zich terugtrekken uit de organisatie. Geen Tuktuk, geen medewerkers, burgemeester moest worden afgezegd en de Plataan zat op slot. Die bleef heel donker op zondagmiddag/avond. Tja, dan mis je ineens een printer, al was de route toch nooit te lezen als we die op de donkere ramen van de Plataan hadden geplakt. Alsnog heel geslaagd! GooiTV heeft opnames gemaakt die terug te vinden zijn in de aflevering van 22 december 2021. //youtu.be/VI6ac9SpftI Dank iedereen die er een leuk moment van gemaakt heeft! |

De werkgroep Duurzaam KTV werkt voor wat betreft de energietransitie samen met Wattnu, de energiecoöperatie van Gooise Meren.
Energiecoöperatie Wattnu is er voor en door bewoners, zonder winstoogmerk en zonder commercieel belang.
Wattnu ondersteunt bewoners om maatregelen te nemen in het verduurzamen van de woning, om zo met elkaar een bijdrage te leveren aan de energietransitie.
Inloopspreekuur Wattnu
Zoals in onze vorige Nieuwsbrief werd aangekondigd heeft de expositie “Kompas op Groen” de afgelopen weken in De Plataan gestaan. Helaas had ook deze activiteit natuurlijk te lijden van de corona-maatregelen. Maar toch was een aantal bezoekers geïnteresseerd en zijn er op de woensdagmiddagen gesprekken geweest met de energiecoaches. De expositie wordt nu weer naar een andere locatie verplaatst. Maar Wattnu is van plan om met een wekelijks inloopspreekuur door te gaan: elke woensdag van 14 – 16 uur in De Plataan.
Wattnu actie “Zet’m op 60”
Iedereen heeft ze waarschijnlijk al gezien: de posterborden langs de weg met de tekst “IKZET’MOP60°”. Het gaat om gas besparen door de cv-ketel – het verwarmingswater, niet het douchewater(!) – op 60 graden te zetten. Nog niet iedereen weet dat cv-ketels standaard vaak hoger staan afgesteld. Soms wel op 80-90°C. Terwijl de ketel veel efficiënter werkt onder 60°, zonder verlies van comfort.
Via de website www.wattnu.org/zetmop60 zijn korte instructiefilmpjes te zien van de meeste cv-ketels en worden veel gestelde vragen beantwoord. Ook kunnen daar andere kosteloze activiteiten van Wattnu worden aangevraagd, zoals energiebespaartips, een waardebon, (online) energiegesprek of energiedisplay om inzicht te krijgen in energieverbruik. Ook kan men zich aanmelden voor een warmtescan van het huis en de collectieve inkoopacties isolatie, glas en zonnepanelen.
Wattnu is heel benieuwd naar ZET’MOP60-ervaringen van bewoners. En roept op om deze (liefst met foto) te mailen naar energiecoach@wattnu.org. Inzenders maken kans op 1 van de 10 klaar-voor-de-winter-pakketten t.w.v. €100.

De meeste wijkbewoners zullen deze straat wel kennen: de Meerstraat. Maar dan niet de drukke weg tussen de rotonde bij de Tweemaster en de Naardervaart, maar dat andere gedeelte: tussen de (straat) Keverdijk en de Rijksweg. In de wijk ook wel Korte Meerstraat genoemd. Straatnaamborden ontbreken inderdaad.
Met aan de ene kant de weilanden en aan de andere kant de tuinen van de Volkstuinvereniging Naarden.
Een mooie straat, die zeker vanaf de opening van de met stoplichten beveiligde oversteek voor fietsers en voetgangers over de Rijksweg erg populair is onder deze groepen weggebruikers…. en zeker ook onder hondenbezitters.
In de Wijkschouw van 2019 werd al de nagenoeg ontbrekende straatverlichting op dit donkere stuk straat bij de gemeente aangekaart. Met de toename van vooral fietsverkeer vanuit en naar richting Bussum was de straat in het donker uiterst onoverzichtelijk voor dit langzame verkeer (autoverkeer is er op dit stuk Meerstraat nauwelijks).
De paar lantaarnpalen die er stonden vielen – behalve in de winter – volledig weg tussen de bladeren van de vele bomen. En diezelfde prachtige bomen hebben daarnaast als gevolg dat de oude en vaak dikke wortels het, met straatstenen aangelegd wegdek, op veel plaatsen omhoog drukken. Gevaarlijk voor fietsers en voetgangers, zeker in het donker. In oktober 2019 reageerde de gemeente Gooise Meren op de vraag om maatregelen: “Dit zal door de afd. Borg (Beheer en Onderhoud Ruimte en Groen) worden nagekeken en indien nodig aangepast.”
En nu, ruim twee jaar na de toezegging van de gemeente, is het dan zover: half december werden er – voor het buurtplatform – onverwacht in één dag 10 fraaie en goed licht gevende lantaarnpalen geplaatst!
Geweldig, wat een verbetering, wat een goed en veilig verlichte straat is het geworden. Het duurde even maar dan heb je ook wat.
…En dat is nog niet alles. De bovenbeschreven verlichting was nog maar net aangelegd of in de tweede week van januari waren enkele medewerkers druk bezig om de boomwortels die de straatstenen omhoog duwden en het wegdek voor fietsers en wandelaars extra gevaarlijk maakten te verwijderen.
Na enkele dagen waren die wortels verwijderd, lag de straat er weer recht en glad bij. Opnieuw een verbetering van dit stuk Meerstraat. Dank gemeente en vooral: dank medewerkers die deze ‘stevige ‘ klus in de januari-kou hebben geklaard!

De eerste opschoondag vanuit de Plataan. Het was even aftasten maar we zullen vast snel wennen aan het nieuwe onderkomen.
Een goede opkomst van zo’n 30 enthousiaste buurtgenoten. Nieuwe gezichten maar ook vertrouwde prikkers waren van de partij in de strijd tegen het zwerfvuil in de buurt. Zakken vol blikjes, papier, mondkapjes en ander vuil is door hen verzameld en afgevoerd. De buurt is dankzij hen weer wat schoner!
Als dank en waardering voor de inzet deelde bakkerij Tetteroo oliebollen uit.
We hopen bij de eerstvolgende opschoondag op een grote opkomst zodat we nog meer straten vrij kunnen maken van zwerfvuil. Zaterdag 19 Maart is de eerstvolgende opschoondag, zet u het vast in de agenda? Hopelijk tot dan.

Tijdens de vorige algemene ledenvergadering is er groen licht gegeven voor het ontwikkelen van een plan om de huidige geitenweide, gelegen tussen het Thijssepark en de Naardertrekvaart, om te toveren tot een kleinschalig voedselbos. Voor de Werkgroep Groen betekende dit het startschot voor een enorme uitdaging. Want: Waar je begin je?
Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem, gericht op duurzame voedselproductie. Het ontwerp van een voedselbos is geïnspireerd op de opbouw van een natuurlijk bos, met een grote variatie in soorten. Een juist ontworpen voedselbos houdt zichzelf in stand en biedt voedsel en onderdak aan ontelbare soorten organismen, groot en klein. Naast het belang van de natuurbeleving, mag de sociale functie ook niet vergeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gezamenlijk oogsten en verwerken van deze oogst. Om dit toekomstplaatje tot realiteit te kunnen maken, moet er nog veel gebeuren. De volgende stappen in het proces zijn o.a. het onderzoeken van de bodemgesteldheid en -kwaliteit van het perceel, het zoeken naar financieringsbronnen en het werven van vrijwilligers om het hele project realiseerbaar te maken. Gelukkig heeft de werkgroep inmiddels meerdere nieuwe, enthousiaste leden mogen verwelkomen. Mocht u zich door ons plan aangesproken voelen, aarzel dan niet om u ook bij één van de werkgroepleden te melden. Al is het maar om u eens te oriënteren. Als alles volgens de planning verloopt, zullen volgend jaar rond deze tijd de eerste bomen, struiken en planten hun plekje hebben ingenomen. Via de nieuwsbrief houden wij u uiteraard op de hoogte van alle vorderingen. Vriendelijke groet namens alle leden van Werkgroep Groen, Janneke Koopman. |

In het nieuwe multifunctionele buurtcentrum De Plataan, Majoor Kampsstraat 3 in Naarden, start woensdag 8 december om 14 uur, de kleurige tentoonstelling “Kompas op Groen*. Bezoekers kunnen tijdens de openingstijden van De Plataan op reis door de tijd en leren alles over energie vroeger, nu en in de toekomst.
De expositie bestaat uit 8 kleurrijke huisjes en gaat over de energievoorziening en energietransitie in het Gooi en de Vechtstreek van vroeger tot nu. Volwassenen volgen de bovenste helft van de huisjes met (historische) foto’s, tips, informatie en verhalen van inwoners.
Kinderen volgen de onderste helft, aan de hand van een verhaal waar 2 personages de hoofdrol spelen.
Vrijwillige Energiecoaches van Wattnu verzorgen op woensdag 8, 15, 22 en 29 december, van 14 tot 16 uur het Energiespreekuur. Zij geven u desgewenst uitleg over de mogelijkheden van kleine en grotere energiebesparende maatregelen. En vertellen meer over diensten van Wattnu. Zoals:
- Energiecoaching,
- De energiedisplays in bruikleen om o.a. energieslurpers op te speuren,
- Het laten maken van een warmtescan van uw huis,
- De collectieve inkoopacties op gebied van isolatie en zonnepanelen.
Inwoners van Gooise Meren kunnen zich bij de energiecoaches en/of balie van de bibliotheek opgeven voor een gratis tasje met energiebesparende tips en producten**.
Heeft u de smaak te pakken gekregen wat betreft energie besparen? Via wattnu.org/waardebon kunt u ook nog een bon aanvragen, waarmee u in de digitale webwinkel energiebesparende producten t.w.v. 50 Euro mag uitzoeken*
Alle activiteiten zijn volgens de actuele RIVM-corona richtlijnen.
* “Kompas op Groen” in De Plataan is een samenwerking tussen de werkgroep Kompas op Groen, Energiecoöperatie Wattnu, Buurtplatform KTV, Versa Welzijn, de Schakel en Bibliotheek Naarden.
Voor meer info over lopende projecten van Wattnu kijk op wattnu.org
** De tasjes zijn mogelijk gemaakt dankzij subsidie van het Rijk i.s.m. de gemeente en geldt zolang de voorraad strekt en is voor bewoners van GM. Per adres/bewoner kan men eenmaal energiebesparende producten krijgen.


Enthousiaste vrijwilligers gezocht voor de Plataan (herhaalde oproep) |
Huiskamer van de wijk, “de Plataan” is sinds 1 november ‘stilletjes’ in gebruik genomen door de Schakel, Versa Welzijn en de Bibliotheek. Een grootse opening volgt nog in januari, voor het hele gebouw, ook het gezondheidscentrum. Nu is De Plataan nog beperkt open voor activiteiten, door Corona kunnen de horeca en open inloop bijvoorbeeld nog niet open. Er wordt met name gezocht naar gastvrouwen / gastheren, die als vrijwilliger een aantal uren per week de bar en het informatiepunt willen bemensen. Lijkt u dat leuk om te doen, dan kunt u bijvoorbeeld contact opnemen met: Denise Callenbach van Versa: telefoon 06-823 658 10 e-mail dcallenbach@versawelzijn.nl, NB. Denise coördineert de vrijwilligers. of Kati Lipusz van de Schakel: telefoon 035-69 447 42 e-mail info@wijkpostdeschakel.nl NB. Kati is alleen aanwezig op de maandagen. Zij kunnen met u kijken wat u kunt en wilt en wat u kunt betekenen in De Plataan. Laat het horen want alleen met u wordt De Plataan de nieuwe huiskamer van de wijk! |

Op Burendag, 25 september 2021 is er, in samenwerking met Versa, soep rondgedeeld aan deelnemers en gasten van de rommelroute.
Ook bij de Plus hebben diverse mensen van een kommetje soep genoten.
Jammer genoeg was het erg rustig op de route.
Wel zijn we tot leuke gesprekken gekomen met buurtbewoners. En ook met een belangstellende voor ’t voedselbos is gesproken en met anderen die geïnteresseerd zijn in het buurtplatform.
Het weer was ons gelukkig goed gezind!

Zo’n twee jaar geleden zijn we gestart met de z.g. Buurtkastjes. Het idee daarvan is dat je levensmiddelen of kleine gebruiksartikelen die jezelf niet (meer) nodig hebt erin kunt zetten. En iemand die ergens behoefte aan heeft, kan het er (gratis) uithalen.
Heel laagdrempelig, tot niets verplichtend, maar natuurlijk wel op basis van goed vertrouwen.
Goed vertrouwen dat er niet op een of andere manier misbruik van gemaakt wordt. Het systeem heeft een tijd lang goed gewerkt: er kastjes werden bijgevuld, en regelmatig werd er wat uitgehaald.
Helaas kwam er de klad in: het bleek dat enkele mensen een vaste route door de buurt ontwikkeld hadden om de kastjes regelmatig in één klap volledig leeg te halen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!
Door het bestuur zijn die mensen hierop aangesproken, er is uitgelegd wat de bedoeling was en hen is verzocht alleen dat te nemen wat ze in redelijkheid op dat moment nodig hadden. En de rest te laten liggen voor iemand anders. Het effect van dit soort gesprekken was wisselend: soms ging het weer een tijdje goed, dan weer was alles in één klap verdwenen.
Maar recent werden we geconfronteerd met een incident op basis waarvan het bestuur besloten heeft te stoppen met de kastjes: iemand had een paar zelfgemaakte kaarsen in een van de kastjes gelegd. Die kaarsen werden vrij snel daarna opgehaald en kort daarna werden diezelfde kaarsen op Marktplaats te koop aangeboden.
Als dat gebeurt, schiet het initiatief van de Buurtkastjes wat ons betreft zijn doel voorbij. En hoe teleurstellend ook zullen we de kastjes binnenkort verwijderen en zoeken naar een nieuwe bestemming.

Als binnenkort het nieuwe MultiFunctioneel Centrum “de Plataan” in gebruik wordt genomen door de Schakel, Versa en de Bibliotheek zijn er naast de mensen die betrokken zijn bij de activiteiten van deze 3 hoofdgebuikers ook vrijwilligers nodig voor de Plataan zelf.
Er wordt met name gezocht naar gastvrouwen / gastheren, die als vrijwilliger een aantal uren per week de bar en het informatiepunt willen bemensen. Lijkt u dat leuk om te doen, dan kunt u bijvoorbeeld contact opnemen met Kati Lipusz van de Schakel. Ze is aanwezig op de maandagen. telefoon. 035-69 447 42 |

Herinnering aan de Opschoondag 11 december
Op zaterdag 11 december gaan we, zoals elk kwartaal, onze wijken schoon maken. We hopen weer op veel vrijwilligers die de buurt, zo vlak voor de kerst, weer een schoner aanzien willen geven.
Zoals vorige nieuwsbrief al aangekondigd, starten we nu vanaf de Plataan. We hadden de verwachting dat alles zonder beperkende Corona maatregelen zou gaan plaats vinden, maar op het moment van verschijnen van deze nieuwsbrief, zijn we daar niet gerust op.
Houd er dus rekening mee, dat mondkapjes en afstand houden weer van toepassing is en er geen gezamenlijke “aftrap” is maar dat u vanaf 9:30 kunt starten zodra u daar klaar voor bent.
Wilt u zich opgeven via info@buurtplatformnaarden.nl zodat we kunnen inschatten op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Maar ook als u zich niet vooraf hebt aangemeld bent u van harte welkom.
Jessica Veenendaal (Coördinator opschoondagen)

Mozaïekbank
Op de Algemene Ledenvergadering van juni hebben wij eindelijk het plan mogen delen waar we in 2020 al mee gestart zijn: Het maken en plaatsen van een Mozaïekbank bij het Multi Functioneel Centrum (MFC), dat de naam “De Plataan” heeft gekregen, en bijna klaar is.
Daarnaast viert in 2022 het Buurtplatform haar 25-jarig jubileum.
Om de opening en het jubileum te vieren, willen wij met de wijk een mozaïekbank maken. Dit is een bank die buurtgenoten samen ontwerpen en daarna met mozaïek steentjes gaan beleggen.
We willen deze bank graag bij de hoofdingang van “De Plataan” laten plaatsen.
We zijn daarvoor in gesprek met beneden-huurders (De Schakel, Scan en bibliotheek) van “De Plataan”, de bewoners van de tegenoverliggende woningen, de gemeente en de eigenaar van het pand. De toestemming om de mozaïekbank daar te plaatsen is bijna rond.
Maar we kunnen het niet alleen. Daarom vragen we hulp. We zijn op zoek naar:
- Een ruimte om de bank te kunnen mozaïeken:
Deze ruimte moet minimaal 3.5 x 4.5 meter zijn, net iets groter dan een garagebox. Met een grote deur voor het in- en uitrijden van de bank. En er is ook elektra en water nodig.
Bij voorkeur een ruimte in één van “onze” wijken, zodat iedereen die het leuk vindt kan komen helpen mozaïeken en/of de voortgang kan volgen met een kopje koffie en een praatje.
We hebben de ruimte ongeveer 4 maanden nodig. - Ontwerpers:
Inwoners van KTV die een ontwerp kunnen en willen maken voor de afbeeldingen op de bank, zodat het een echte bank van en voor de wijk wordt. - Transport:
Als de bank klaar is dan zal hij van de maakplek naar zijn plekje voor de entree van “De Plantaan” verplaatst moeten worden. Wie kan deze zware jongen van 1650 kg, 225 cm breed x 76 cm diep – 96 cm hoog, (zonder mozaïek) verplaatsen?
Als we deze informatie hebben, dan kunnen we naar de volgende stappen:
- Het financiële stuk:
De bank wordt mede door het Buurtplatform gefinancierd, maar dat is nog lang niet genoeg. Dus ook daarvoor gaan we de wijk in. Maar dat kan pas als we het volledig kostenplaatje hebben en aan alle randvoorwaarden voldaan is.
Wij kunnen niet wachten en hopen dat iedereen zijn steentje komt bijdragen (lees: plakken :-)) en we er een gezellige activiteit van maken.
Van KTV, met KTV en voor KTV!
Weet je een plek, wil je helpen met het ontwerp of kun je de bank transporteren? Of denk je al direct… “ik wil helpen”. Neem dan contact op met de Werkgroep Sociaal via: info@buurtplatformnaarden.nl

Maandag 28 juni om 20.00 uur zal de Algemene Ledenvergadering (ALV) worden gehouden in basisschool De Tweemaster.
De uitnodiging voor deze ALV is, met de agenda en alle bijbehorende stukken, zaterdag 12 juni per email naar alle leden verstuurd. Mocht u geen uitnodiging voor de ALV ontvangen hebben, kijk dan voor alle zekerheid even in uw “spam” of “ongewenste email” box. Mogelijk dat daar onze ALV-mail in terecht is gekomen (helaas komt dat nog steeds voor, vooral bij mensen met email via KPN). Mocht u niets vinden, laat ons dat dan zo spoedig mogelijk weten: dan sturen we alle stukken nog eens op een andere manier. We hopen op een goede opkomst: het zou fijn zijn iedereen weer eens te zien, zo na die lange periode van corona-lockdowns. En er is voldoende te bespreken. Zo willen we in ieder geval de besluitvorming over de toekomst van de geitenweide afronden. Gezien de nu nog geldende corona-maatregelen is het wel van belang dat u zich van tevoren aanmeldt, zodat we opkomst tevoren goed kunnen inschatten en kijken of de veiligheidsmaatregelen die we nemen voldoende zijn. We zullen tijdens de ALV natuurlijk ook weer proberen een overzicht te geven van diverse lopende zaken die van belang zijn voor onze buurten. En voor al dat soort activiteiten zijn we ook steeds op zoek naar leden die actief willen bijdragen aan zoiets als de organisatie van onze beroemde Opschoondag of binnen een van de werkgroepen. Maar we zijn ook op zoek naar versterking van het bestuur: zie bijvoorbeeld het bericht hieronder (dat ook als oproep in het Naarder Nieuws zal verschijnen). Mocht u onverhoopt op maandag 28 juni verhinderd zijn en niet naar de ALV kunnen, laat dan uw stem niet verloren gaan. U kunt een ander lid van het Buurtplatform dat wél naar de vergadering gaat eenvoudig machtigen om voor u te stemmen als u voldoet aan de volgende regels uit de statuten: – Een stemgerechtigd lid kan een ander stemgerechtigd lid volmacht geven namens hem te stemmen. Eenvoudig gezegd: u stuurt een simpel mailtje naar info@buurtplatformnaarden.nl waarin u zet welk ander lid u machtigt. Uiteraard bespreekt u met dat andere lid hoe er voor u gestemd moet worden. En als u niemand kent die die avond gaat, dan kunt u ook een van de bestuursleden machtigen om voor u te stemmen. Het betreffende bestuurslid neemt dan van te voren even contact op om te horen hoe u wilt stemmen. Hopelijk zien we elkaar maandag 28 juni. En in ieder geval wens ik iedereen een mooie en corona-vrije zomer toe. Saïd Almakroudi, |

Werkgroep Minder Hinder Gooise Meren
De werkgroep Minder Hinder Gooise Meren is in 2016 ontstaan toen een bezorgde groep inwoners uit de verschillende kernen van Gooise Meren elkaar vonden in hun zorgen over de toenemende geluids- en milieubelasting van de snelwegen A1 en A6 maar ook van het alsmaar groeiende vliegverkeer.
Onze doelstelling is om die overlast bij het gemeentebestuur onder de aandacht te brengen en mogelijke maatregelen ter bescherming van de kwaliteit van onze leefomgeving bespreekbaar te maken. Inmiddels hebben wij een positie als vaste gesprekspartner van de gemeente opgebouwd en fungeren wij als klankbordgroep voor de gemeente bij de advisering over de inbreng van de gemeente bij de formele overleggen in de Schipholregio en met Rijkswaterstaat.
Als actieve bewonersvereniging zoeken wij waar mogelijk aansluiting bij de andere wijk- en buurtplatforms in Gooise Meren. Natuurlijk ook met het Buurtplatform KTV, zeker er nu in de buurt zorgen zijn over de reflectie van het geluid op de mogelijk aan te leggen zonnegeluidswal ter hoogte van het Naarderwoonbos. Daar willen we samen met het buurtplatform aandacht voor vragen bij de gemeente omdat er in de toekomst ook op andere plekken in Gooise Meren zonnecollectoren op geluidsschermen/-wallen voorzien zijn.
Naast een vaste kern van leden, hebben ruim 300 inwoners van Gooise Meren zich als sympathisant van de werkgroep laten registreren. Regelmatig ontvangen zij van ons nieuwsbrieven over de voortgang van de gesprekken met de gemeente, Rijkswaterstaat en andere betrokken partijen.
Door u op te geven als sympathisant laat u aan de gemeente zien dat u het belangrijk vindt dat er voldoende aandacht besteed wordt aan de bestrijding van de geluids- en milieubelasting van het snelweg- en vliegverkeer. Dat kunt u doen op onze website en uw vragen of opmerkingen kunt u altijd sturen naar info@minderhindergooisemeren.nl.

Geluidshinder A1
Op 12 mei organiseerde de gemeente Gooise Meren een politieke avond. Onderdeel van deze (online) bijeenkomst was een gesprek over een Raadsvoorstel over de realisering van een “Zonnegeluidswal Naarderwoonbos”.
Ter informering van de gemeenteraad over deze voorgenomen geluidswal en het alternatieve idee van Rijkswaterstaat, een geluidsscherm, spraken vertegenwoordigers van de meeste partijen in de raad met twee vertegenwoordigers van de ‘Initiatiefgroep Zonnegeluidswal Naarderbos’.
Verder waren de portefeuillehouder, de wethouder Geert Jan Hendriks en ambtenaren aanwezig.
Ook ons Buurtplatform KTV was als vertegenwoordiger van belanghebbenden Keverdijk en Thijssepark uitgenodigd én aanwezig.
Inwoners van het Naarderbos (aantal inwoners rond 700) hebben jaren geleden het initiatief genomen om iets te doen aan de geluidshinder van de A1 in hun wijk. Zij ervaren veel geluid- en fijnstofoverlast van de snelweg, die ter hoogte van het Naarderbos geen geluidswerende voorzieningen kent. Hierdoor is geluidsbelasting in de wijk fors en staat de kwaliteit van de leefomgeving onder druk aldus de bewoners.
Ze denken dat de maatregelen van Rijkswaterstaat (scherm en stil asfalt) niet toereikend zijn om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Vandaar hun initiatief, dat ook door het College van B&W wordt gesteund, maar nog wel door de gemeenteraad moet worden goedgekeurd.
Aan de raad wordt voorgesteld het Inwonersinitiatief Zonnegeluidswal verder uit te werken en hiervoor een voorbereidingskrediet van 235.000 euro beschikbaar te stellen. Op een later moment (voorzien is half 2022) neemt de gemeenteraad dan een besluit over de daadwerkelijke uitvoering van het project en stelt het uitvoeringskrediet (al dan niet) vast. Hoe hoog die kosten dan zijn moet nog gaan blijken.
Nu onze kant van het verhaal:
De bewoners van onze wijken Thijssepark en Keverdijk weten precies over welke overlast het gaat. Wij ervaren die hinder ook dagelijks en zéker bij nat weer en noordelijke (NW, N en NO) wind. Die hinder is al jaren zeer groot. Maar in het raadsvoorstel wordt met geen woord gerept over de geluidshinder, binnen onze wijken, sterker nog, er zijn nooit metingen uitgevoerd om de ervaren geluidshinder in onze wijken te meten en technisch vast te stellen.
Metingen die wel in het Naarderwoonbos en Muiderberg en Muiden op kosten van de gemeente zijn uitgevoerd. De PvdA heeft in de raad, toen deze metingen moesten worden goedgekeurd, wel uitdrukkelijk gevraagd om metingen aan onze kant van de A1, maar die vraag is door de portefeuillehouder niet gehonoreerd.
Dat aspect heeft de vertegenwoordiger van het BPF op 12 mei benadrukt. Er wordt onvoldoende rekening gehouden met de huidige én toekomstige geluidshinder in onze wijken, zeker als op de voorgenomen aarden geluidswal van 10 meter hoog en een km lang (zie de witte lijn op de foto, nog eens in totaal 5.353 zonnepanelen worden aangebracht. Deze panelen zijn hard en zullen i.p.v. het geluiud te absorberen zoals een normaal geluidsscherm of -wal doet, het verkeersgeluid gaan reflecteren, over de vlakke weilanden richting onze wijken.
Al eerder waarschuwde een vertegenwoordiger van een door de gemeente ingehuurd technisch adviesbureau voor dit negatieve effect.
In het raadsvoorstel worden dus twee ‘scenario’s’ behandeld:
1) Het plan van Rijkswaterstaat: stil asfalt (2L ZOAB) over een lengte van 1.133 meter en een absorberend geluidscherm langs de afrit met een hoogte van 4 meter over een lengte van 909 meter alleen aan de kant van het Naarderbos.
2) Het – op zich goede en duurzamer – initiatief van een geluidswal met zonnepanelen.
Maar wat volledig ontbreekt in de voorstellen is zoals gezegd de analyse en verwachte toename van geluidshinder voor onze wijken. O ja, één keer worden in het tien pagina’s tellende raadsvoorstel onze wijken en de overlasttoename genoemd, in de “risico-analyse” van de Zonnegeluidswal. Letterlijk staat daar onder punt 3: “Inwoners Keverdijk/Thijssepark bang voor weerkaatsingseffect wal” met als beheersmaatregelen hiervoor door de gemeente genoemd: “Stil asfalt reduceert aantal dB aan beide kanten.” Meer niet!
Dat is raar, heel raar voor een gemeente die in datzelfde raadsvoorstel nog schrijft: “Leefbaarheid:Als gemeente zetten we ons in voor een duurzame, groene en leefbare omgeving voor onze inwoners. Geluidsoverlast tast de kwaliteit van de leefomgeving aan. Daarom zetten we stappen om die overlast aan te pakken. Dat kunnen we niet op eigen kracht, maar samen met inwoners en onze partners.”
De woordvoerder van het BPF KTV op de politiek avond drong er – namens de ruim 4.000 bewoners van Keverdijk en Thijssepark – bij de raadsleden en wethouder erg op aan om werk te maken van het terugdringen van de geluidshinder van de A1. “Het is wakkermakend!” Om nogmaals goed na te gaan wat het negatieve geluidseffect zal zijn van het plaatsen van de geluiudswal met meer dan 5.000 zonnepanelen, sowieso om nu geluidsmetingen uit te laten voeren, zodat deze metingen als een ‘nulmeting’ kunnen fungeren voor een effect als de geluidswal zou zijn gerealiseerd.
Dat pleidooi werd gelukkig overgenomen door veel aanwezige fractievertegenwoordigers. Zij deelden de zorg voor een negatief effect en wilden van de wethouder horen dat hij werk zou maken van die metingen nu en nogmaals zal kijken naar de effecten van een dergelijke geluidswal voor onze wijken.
Dat heeft de wethouder toegezegd.
Een dag later meldde De Gooi- en Eemlander ook nog in haar verslag van deze avond: “… Keverdijk en Thijssepark bang voor terugkaatsend geluid. ’Wij willen geen slachtoffer worden’ “.
Het BPF KTV zal de komende tijd de raadsfracties en het college van B&W/de wethouder blijven volgen en ze houden aan de belofte werk te maken van het terugdringen van de geluidshinder van de A1 in onze wijken, nu en in de toekomst.
Om nog meer draagvlak te krijgen roepen we de leden van het buurtplatform en alle bewoners van het Thijssepark en Keverdijk op, om, via alle ter beschikkingstaande kanalen en sociale media, hun stem te laten horen bij de gemeente en de politieke partijen, zodat deze doordrongen worden van de toenemende problemen met geluidsoverlast in onze wijken.

Hulp gevraagd voor organiseren Opschoondagen |
De Opschoondag heeft onderhand een vaste plaats in onze activiteiten gekregen en de organisatie loopt tegenwoordig op rolletjes. Maar het vraagt altijd wel extra inspanning van bestuursleden, die ook met heel veel andere zaken druk zijn. Daarom zoeken we één of meer mensen die zich betrokken voelen bij de Opschoondagen, om eens in de drie maanden een stukje praktische voorbereiding en organisatie op zich te nemen.
Die voorbereiding houdt o.a. het volgende in: – Thuis bewaren van de oranje KTV-hesjes van het buurtplatform en deze op de Opschoondag meenemen. Mocht u ons willen helpen stuur dan een mailtje naar info@buurtplatformnaarden.nl |

Beste leden van Buurtplatform KTV,
Op zaterdag 12 juni organiseren we weer een Opschoondag in onze buurten.
Elke keer zijn we weer blij met zoveel enthousiaste vrijwilligers die hun betrokkenheid tonen bij hun (schone) wijk.
Zoals gebruikelijk zorgt de gemeente voor het materiaal zoals handschoenen, grijpers en plastic zakken. Het buurtplatform zorgt voor een natje en droogje vanaf 9:30 uur bij het buurthuis “de Schakel” aan de Kol. Verveerstraat 74
Ondanks de versoepelingen van de corona regels willen we toch graag de maximale voorzichtigheid in acht nemen en willen we u vragen zich aan het onderstaande te houden zodat het opruimen zo verantwoord mogelijk kan gebeuren.
Het zou fijn zijn als u tevoren al afspreekt met wie u gaat lopen. Zodra u zich (samen) meldt loopt, u op de bekende minstens 1,5 meter afstand tot elkaar, langs de materiaal tafels en pakt een hesje (en trekt die vast aan), een zak met een ring, een grijper en handschoenen.
Als u voorzien bent van de gewenste hulpmiddelen is er een tafel met koffie/thee/fris waarmee u alvast (weer op gepaste afstand tot elkaar) wat moed kan indrinken. Hebt u uw drinken op dan kiest u op de laatste tafel een route uit en gaat op pad.
Er is dus geen collectief start moment.
Het is de bedoeling dat tussen 9:30 uur en 10:00 uur gestart wordt. Tot 12:00 uur kunt u zich afmelden.
Wilt u zich aanmelden bij info@buurtplatformnaarden.nl zodat we ongeveer weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen? Maar ook als u zich niet opgeeft bent u van harte uitgenodigd om mee te doen!

Misschien is het een ieder al bekend, maar in onze mooie wijken Keverdijk, Thijssepark en nu ook Vierhoven, zijn speurtochten uitgezet. Het zijn fotospeurtochten, die te downloaden zijn vanaf de website van het Buurtplatform. U ziet allemaal foto’s waarlangs de weg gevolgd kan worden. Ze zijn alle 3 rond de 3 km, dus goed te doen met kinderen. U komt ook zeker speeltuintjes tegen 😊.
Iedere tocht heeft een eigen karakter, zoals alle wijken van het BPF een eigen sfeer ademen. Ze bevatten ieder een puzzeltje of geocache, vragen voor onderweg (met de oplossing aan het eind van de beschrijving) en er zijn wat wetenswaardigheden omschreven.
Het was voor ons als werkgroep SOCIAAL een plezier om ze te maken. Vooral het lopen was leuk, het plaatsen van de foto’s kostte wat meer tijd en moeite, maar we zijn blij met het resultaat. We hopen, dat u, als u 1 van de speurtochten gelopen heeft, een klein berichtje kunt achterlaten. Dan weten we dat er gebruik van wordt gemaakt en het kan een stimulans voor anderen zijn om de tochten te gaan lopen.
We wensen u veel plezier bij het wandelen!
NB. Wat u ook nog even moet weten: de wandellunch (misschien had u er iets van gehoord) van 29 mei gaat, op verzoek van de gemeente, i.v.m. de nog geldende corona-maatregelen, NIET door !!! Zo jammer, maar het was/is een geweldig idee. We bewaren het 😊.

Beste leden van Buurtplatform KTV,
Op zaterdag 20 maart organiseren we weer een Opschoondag in onze buurten. De vorige was, ook ondanks de corona maatregelen, weer een succes.
Elke keer zijn we weer blij met zoveel enthousiaste vrijwilligers die hun betrokkenheid tonen bij hun (schone) wijk.
De gemeente zorgt voor het materiaal zoals handschoenen, grijpers en plastic zakken. Het buurtplatform zorgt voor de koffie en thee vanaf 9:30 uur bij het buurthuis “de Schakel” aan de Kol. Verveerstraat 74
Het zou fijn zijn als u tevoren al afspreekt met wie u gaat lopen. Zodra u zich (samen) meldt loopt, u op de bekende minstens 1,5 meter afstand tot elkaar, langs de materiaal tafels en pakt een hesje (en trekt die vast aan), een zak met een ring, een grijper en handschoenen.
Als u voorzien bent van de gewenste hulpmiddelen is er een tafel met koffie/thee/fris waarmee u alvast (weer op gepaste afstand tot elkaar) wat moed kan indrinken. Hebt u uw drinken op dan kiest u op de laatste tafel een route uit en gaat op pad.
Er is dus geen collectief start moment.
Het is de bedoeling dat tussen 9:30 uur en 10:00 uur gestart wordt. Tot 12:00 uur kunt u zich afmelden.
Wilt u zich aanmelden bij info@buurtplatformnaarden.

Beste leden,
De weersverwachting voor aanstaande zaterdag 13 maart zijn zo slecht dat we hebben besloten om de opschoondag een week te verplaatsen.
Dus opschonen op 20 maart ipv 13 maart!
Verzamelen vanaf 09.30 bij de Schakel op de Verveerstraat. U kunt zich nog steeds opgeven. We hopen jullie dan te zien.
Vriendelijke groet namens het bestuur,
Monique de Vries-Wensing

Voor werkgroep sociaal was 2020 een heel zwaar jaar. Sociaal kon niet doorgaan door het vreselijke virus. We hadden hele leuke plannen gemaakt, maar die werden stuk voor stuk geannuleerd en we moesten bedenken wat wel zou kunnen. Veel van die plannen hebben we helaas ook weer moeten schrappen.
We hoopten dat 2021 heel anders zou beginnen, maar helaas zitten we weer vol in de lockdown. Inmiddels duurt dit al 11 maanden en lijkt het bijna alsof er geen eind aan komt. Gelukkig zal dat zeker wel gebeuren en zijn er ook mooie dingen voort gekomen uit deze periode.
De paar mensen die we wel zien en spreken, daarbij worden de banden hechter. Omdat we niet kunnen winkelen, vragen we nu om ons of iemand iets heeft en dat is duurzamer. We hebben kunnen genieten van mooie winterplaatjes en sneeuw en ijs hebben ook voor veel plezier gezorgd. De thuiswerkers waren even blij dat ze niet naar hun werk hoefden.
Sociaal blijft op zoek naar dingen die we wel kunnen organiseren en tips zijn van harte welkom!
Intussen zijn wij heel hard aan het bedenken wat kan wanneer er weer groen licht komt en zijn aan de slag gegaan met de 2e speurtocht in onze wijk.
Wij hopen dat jullie veel plezier hebben gehad met de eerste (terug te vinden op de website) en dat jullie deze zelfs leuker gaan vinden!
Veel wandel plezier met speurtocht Tuindorp Keverdijk!

Kent u alle wijken? Om onze wijken beter te leren kennen heeft de werkgroep Sociaal bedacht dat het leuk is dit te doen in de vorm van een fotospeurtocht.
Hieronder staat de link naar de fotospeurtocht, deze opent in een nieuw venster.
Veel plezier !! SPEURTOCHT THIJSSEPARK

Het najaar is hèt moment om na te denken over zonnepanelen op het eigen dak.
Door nu voorbereidingen te treffen bent u klaar als in het voorjaar de zon weer volop gaat schijnen!
De werkgroep Duurzaam KTV wil u graag informeren over de inkoopactie van zonnepanelen die energiecoöperatie Wattnu dit najaar weer organiseert. De inschrijving voor deze actie loopt van 1 november t/m 31 december 2020. U kunt zich via deze link geheel vrijblijvend inschrijven voor deelname aan de actie.
Wattnu heeft eerder dit jaar al ervaring opgedaan met deze inkoopactie: in het voorjaar is een samenwerking aangegaan met het bedrijf Groenpand. Groenpand is o.a. geselecteerd vanwege de kwalitatief goede panelen die geleverd worden tegen een scherpe prijs. En vanwege ervaring die Groenpand heeft met collectieve acties met particulieren.
De goede ervaringen van bewoners in het voorjaar hebben ertoe geleid dat Wattnu de samenwerking heeft verlengd voor deze najaarsactie. En in deze najaarsactie krijgt u zelfs meer vermogen door hetzelfde geld doordat de aangeboden panelen nu 330wp zijn. Dus meldt u aan en ontvang vrijblijvend een offerte voor panelen op uw eigen woning en draag op deze wijze zelf bij aan de gezamenlijke klimaatdoelstellingen.

Beste leden van Buurtplatform KTV,
Op zaterdag 12 december organiseren we weer een Opschoondag in onze buurten. Ongetwijfeld wordt het net als vorige keer een groot succes.
Nog elke keer neemt het aantal vrijwilligers toe, een teken dat de actie leeft, maar ook een signaal dat veel bewoners betrokken zijn bij hun wijk.
De gemeente zorgt voor het materiaal zoals handschoenen, grijpers en plastic zakken. Het buurtplatform zorgt voor de koffie en thee vanaf 9:30 uur bij het buurthuis “de Schakel” aan de Kol. Verveerstraat 74
Het zou fijn zijn als u tevoren al afspreekt met wie u gaat lopen. Zodra u zich (samen) meldt krijgt u iets te drinken en materialen en kiest u een route uit. U kunt beginnen wanneer u uw drinken op hebt. Het duurt tot ongeveer 11:30 uur.
De huidige Coronamaatregelen betekenen voor de opruimdag het volgende:
- Op dit moment is het toegestaan om in max groepjes van 4 en op 1,5 meter afstand buiten samen te komen
- Indien er meer dan 30 personen zich aanmelden, dan dient de start in shifts plaats te vinden
- Houdt 1,5 meter afstand
- Koffie / drankjes ophalen en op gepaste afstand van elkaar nuttigen.
Wilt u zich aanmelden bij info@buurtplatformnaarden.nl zodat we ongeveer weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen? Maar ook als u zich niet opgeeft bent u van harte uitgenodigd om mee te doen!

Op maandag 9 november was het zover. Na een lange periode van overleg en afstemming tussen de verschillende partijen, ging de hoognodige opfrisbeurt van het stukje openbaar groen dat in de volksmond bekend staat als het Spokenbos van start. Dit is het stuk groen waar een voetpaadje doorheen loopt van de hoek B. van Rooijenstraat/Jan Houtmanstraat naar de Kol. van Brienenstraat. De eerste dagen werd er vooral gekapt, gesnoeid en geruimd. Op donderdag 12 november kon de volgende fase van start gaan, het aanplanten van nieuwe beplanting.
Buurtbewoners en leden van het buurtplatform zijn hier samen met de gemeente druk mee in de weer geweest. Bij de keuze voor de nieuwe beplanting is gekeken naar een zo aantrekkelijk mogelijk aanbod voor mens en milieu.
Bloeiende planten, struiken en bomen die een gevarieerd en kleurrijk beeld geven en die een grote aantrekkingskracht hebben op insecten, vogels en andere dieren zoals egels. Verder is het voetpad vernieuwd en worden de speeltoestellen verplaatst naar een locatie waar meer gespeeld wordt. Ook zal er nog een afvalbak worden geplaatst.
De werkgroep groen kijkt met een tevreden gevoel terug op dit leuke project, dat vorm kreeg in samenwerking met de gemeente. Vol spanning is het nu wachten op het voorjaar, om te zien hoe de nieuwe beplanting aanslaat!

In het weekend van 3 en 4 oktober jl. zijn de 19 boomspiegels die het winkelcentrum Keverdijk rijk is, door werkgroep Groen, ingezaaid en afgezet met lint. Nu begint het verwachtingsvolle wachten!
Wat is een boomspiegel?
Dat is de strook grond rondom een boom.
Wat hebben we gedaan?
We hebben een zaadmengsel speciaal voor boomspiegels ingezaaid. Deze mix bestaat uit 20 meerjarige, inheemse soorten die juist gedijen bij de schrale en beperkte grond rondom een boom. Het zijn verder soorten waar vlinders en bijen juist van houden, wat de biodiversiteit in onze wijk weer versterkt. Omdat het zoveel verschillende soorten zijn, verwachten we dat iedere spiegel er een beetje anders uit gaat zien, afhankelijk van de grond en hoeveelheid zon op die plek.
Waarom zijn de spiegels ingezaaid?
Eén van de doelen van de werkgroep is om de twee winkelcentra te vergroenen en op te fleuren. Dat doen we middels jaarrond groene bloembakken en in de zomer bloeiende hanging-baskets en bloeiende boomspiegels.
Test!
Het inzaaien is een test. Wij zijn dan ook zeer benieuwd of en hoe dit zaad hier aanslaat, hoe de planten zich volgend jaar gedragen en of en hoeveel water ze in de zomer nodig hebben. Vanaf nu zullen we de spiegels dan ook goed in de gaten gaan houden. Daarnaast zullen de werkgroep Groen-leden en KTV-bestuursleden de komende tijd ook boomspiegels direct voor hun eigen huis inzaaien. Des te meer ingezaaide boomspiegels, des te meer ervaringen kunnen we de komende tijd opdoen.
Interesse?
We hebben nog een paar zakjes zaad over. Dus als u interesse heeft om ook een boomspiegel nabij uw huis in te zaaien? Geef ons dan een seintje, dan komen we even een zakje brengen! Maar: op = op. En wie weet, staan over een paar jaar álle boomspiegels van onze wijken ’s zomers in volle bloei?
Met groene groeten, Janneke en Mariska
Groen? Gewoon doen!

De werkgroep Verkeer is ook de afgelopen maanden druk bezig met situaties die de verkeersveiligheid in de wijk betreffen. Bezorgde en betrokken bewoners benaderen de werkgroep over verkeersgevaarlijke situatie met de vraag aan het BPF om hen te helpen deze te verbeteren.
Daarnaast is de werkgroep druk in de weer om gevaarlijke of ongewenste situaties die in de jongste ‘wijkschouw’ – van oktober 2019 – naar voren zijn gebracht in overleg met de gemeente te laten verbeteren.
Zo is de werkgroep al een tijd bezig met de gevaarlijke verkeerssituatie op en rond de Burgemeester Visserlaan: er wordt nogal eens (veel) te hard gereden (zelfs meer dan 100 km/uur). De zebra bij de winkels is onoverzichtelijk en daarom voor gebruikers soms erg gevaarlijk. De uitritten uit de Vierhoven zijn dit ook, zeker wanneer er auto’s op de hoeken staan geparkeerd, op minder dan 5 meter van die hoek.
De parkeervakken op de burgemeester Visserlaan zijn zo smal dat nagenoeg alle geparkeerde auto’s met twee wielen op het fietspad staan. Een gevaarlijke en ongewenste situatie voor de vele fietsers, waaronder veel schoolkinderen.
De situatie in de straat Keverdijk is ook een belangrijk punt van zorg én bemoeienis voor de werkgroep. Ondanks de geldende snelheidslimiet van 30 km en de aanwezige drempeltjes wordt ook hier vaak veel harder gereden dan veilig is (tot 95 km/uur). Nu er sinds enige maanden een oversteekplaats is gemaakt voor fietsers en voetgangers over de (oude) Rijksweg richting korte Meerstraat is het fietsverkeer over die weg richting Keverdijk enorm toegenomen. De kruising van de korte Meerstraat en Keverdijk is voor deze fietsers gevaarlijk: veel verkeer op de Keverdijk houdt onvoldoende rekening met (fiets)verkeer van rechts en rijdt daarbij vaak harder dan de toegestane 30 km.
Het Buurtplatform en de werkroep Verkeer bespreken genoemde situaties – en vele andere – met de gemeente Gooise Meren, met onze wijkwethouder, de wijkadviseur en vooral ook met de wethouder Verkeer. Dat heeft recentelijk gelukkig ook tot acties van de gemeente geleid: het – als voorlopige maatregel – aanleggen van extra hogere verkeersdrempels op de straat Keverdijk en het plaatsen van waarschuwingsborden op de Keverdijk voor (fiets-)verkeer van rechts.
De toezegging is gedaan dat – vooruitlopend op een definitieve aanpassing van de situatie op de Burgemeester Visserlaan over een paar jaar – maatregelen worden genomen om de hoge snelheden hier te beperken, aandacht te geven aan het foutparkeren op de fietspaden en de situatie rond het zebrapad veiliger te maken, op korte termijn.
De leden van de werkgroep Verkeer zullen zich blijven inzetten om onveilige verkeerssituaties in de wijken veiliger te (laten) maken. Meedoen? Neem dan contact met ons op: secretariaat@buurtplatformnaarden.nl

NAARDEN – Een kleine veertig mensen – jong en oud – hebben zaterdag meegedaan aan de Opschoondag, die door Buurtplatform KTV werd geïnitieerd.
Over de opkomst is voorzitter Said Almakroudi laaiend enthousisast. “37 mensen, een hele grote opkomst. Het was een fantastische dag en mede door het mooie weer hebben we alle klusjes kunnen doen. Ik ben echt trots!” Ook wethouder Geert-Jan Hendriks, PvdA-fractievoorzitter Roelien Bekkema en nog meer collega’s van haar hebben meegeholpen. Alle deelnemers gingen met een zakje tulpenbollen naar huis. “De Opschoondag is heel nuttig voor de leefbaarheid in de buurt, maar ook nog eens een gezellige gezamenlijke activiteit”, zei Almakroudi eerder tegen deze krant. [Bron: BussumsNieuws]

Wattnu organiseert collectieve inkoopactie voor isolatie
Woon de digitale informatieavond bij op 30 september en/of schrijf u geheel vrijblijvend in voor de collectieve inkoopactie die loopt van 1 oktober t/m 31 december 2020. Het is nu extra aantrekkelijk om twee of meer isolatiemaatregelen nog dit jaar uit te laten uitvoeren omdat tijdelijk géén 20%, maar liefst 30% van de kosten door de overheid wordt vergoed dankzij de SEEH-regeling.
Honderden euro’s besparen
Goede woningisolatie kan honderden euro’s per jaar besparen op uw energierekening, voor een comfortabelere woning zorgen én u draagt uw steentje bij aan het milieu.
Collectieve inkoopactie voor isolatie
De energiecoöperatie Wattnu* in Gooise Meren organiseert in samenwerking met Energie Verbonden**
in het najaar een collectieve inkoopactie voor isolatie van bodem, vloer, spouw en ramen om bewoners te ondersteunen en te ontzorgen bij het nemen van duurzaamheidsmaatregelen. Inzet is onder andere een goed en betrouwbaar duurzaam aanbod, een scherpe prijs en goede service voor bewoners. We hebben meerdere leveranciers geselecteerd met meerdere producten zodat we verwachten voor alle situaties oplossingen te kunnen bieden. Dakisolatiemaatregelen zijn ook mogelijk; deze zijn echter vaak specifiek waardoor er geen collectief aanbod is. De gekozen leveranciers kunnen een offerte op maat voor u maken. Onze energiecoaches kunnen u ondersteuning bieden.
Aanmelden voor bijeenkomst en/of collectieve inkoopactie
Woensdag, 30 september om 20 uur volgt een informatiebijeenkomst waar we u verder over kunnen informeren. U kunt zich voor deze Zoom-bijeenkomst aanmelden via deze LINK. Wij sturen u daarna de inloggegevens voor deze avond.
Het is ook mogelijk om u zich volledig vrijblijvend al op te geven voor de collectieve inkoopactie door u HIER aan te melden.
Noteer 30 september alvast in uw agenda en zorg dat u deze informatie niet mist. Na aanmelding krijgt u verdere toelichting op het programma voor deze avond.
* Wattnu is een coöperatie van en door leden, zonder winstoogmerk en zonder commerciële belangen.
** Energie Verbonden is het samenwerkingsverband van alle energiecoöperaties in Gooi en Vechtstreek.

Beste leden van Buurtplatform KTV,
Op zaterdag 19 september organiseren we weer een Opschoondag in onze
buurten. Dit is natuurlijk heel nuttig voor de leefbaarheid in de buurt, maar ook
nog eens een gezellige gezamenlijke activiteit!
Daarnaast wil onze werkgroep groen dit moment gebruiken om uit een
aantal boomspiegels rond de winkels het onkruid te verwijderen, zodat
deze later als proef, kunnen worden ingezaaid.
Geef u op via secretariaat@buurtplatformnaarden.nl en doe mee!
Wanneer? Zaterdag 19 september
Waar? Wijkcentrum de Scan (tijdelijk in de seniorenwoningen)
Hoe laat? Inloop 9.45 uur, koffie of thee staan klaar.
Om 10.00 uur gaan we dan van start.
Het duurt ongeveer tot 12.00 uur
Zakken, knijpers en handschoenen worden uitgedeeld.
Wilt u helpen bij het leeghalen van de boomspiegels, dan is zelf
tuingereedschap meenemen handig.
Wij hopen weer op veel enthousiaste aanmeldingen en mooi weer!
Namens het bestuur,
Said Almakroudi,
Voorzitter Buurtplatform KTV

Goedendag,
Graag zou ik mijzelf even aan u willen voorstellen; mijn naam is Stephanie Knook en ik ben sinds afgelopen mei waarnemend wijkagent Naarden voor de wijken Keverdijk, Vierhoven, Oranje Nassaupark Noord en het industriegebied.
Ik ben met vol enthousiasme en gedrevenheid begonnen aan deze functie en ik hoop dit ook aan u te kunnen overbrengen.
Weet dat u mij kunt contacten wanneer u vragen heeft, een casus wilt bespreken of een melding wilt maken.
Ik ben te bereiken via het telefoonnummer 0900-8844, via de website/ het contactformulier www.politie.nl/mijnbuurt of via mijn politie Instagram: wijkagent_van_naarden
Met vriendelijke groet,
Stephanie Knook, waarnemend wijkagent.

Op zaterdag 20 juni aanstaande willen we weer een opschoondag in onze buurten organiseren.
Afstand houden tijdens de werkzaamheden in de buitenlucht is natuurlijk geen enkel probleem. De gebruikelijke koffie-met-koek sessies voorafgaand aan en na afloop van het papierprikken zullen we echter helaas moeten overslaan. Maar we zijn ervan overtuigd dat het nog steeds een gezellige gezamenlijke activiteit blijft. Daarnaast is het natuurlijk heel nuttig voor de leefbaarheid in de buurt.
Dus: Geef u op (secretariaat@buurtplatformnaarden.nl) en doe mee!
Verzamelen om 10 uur voor de deur van De Schakel )Kolonel Verveerstraat 74), waar zakken, knijpers en handschoenen zullen worden uitgedeeld. En dan gaan we met zijn allen een kleine twee uur aan de slag.
Namens het bestuur van Buurtplatform KTV
Voorzitter Said Almakoudi

Sinds enkele weken is Werkgroep Groen in het bezit van een bakfiets.
De bakfiets wordt nu met name gebruikt om de planten in de boomspiegels en de bloembakken in het centrum van de Keverdijk water te geven. Daartoe is er een grote ton in de bak geplaatst welke gevuld kan worden met 100 liter water. Zeker in deze droge, zonnige tijden geen overbodige luxe!
Meerdere malen per week trekken de leden van Werkgroep Groen (Mariska, Janneke en Said) er met de fiets op uit om de planten water te geven.
Daarnaast kan de fiets uiteraard worden ingezet bij andere activiteiten van het Buurtplatform.

Collectieve inkoopactie zonnepanelen
Het mooie weer maakt het zelf opwekken van zonne-energie wel heel aantrekkelijk!
Afgelopen weken piekte de productie van zonnestroom in Nederland als nooit tevoren.
Wattnu, de energiecoöperatie voor Gooise Meren (zonder winstoogmerk en zonder commerciële belangen), organiseert een collectieve inkoopactie van zonnepanelen. Er is een uitgebreide leverancierselectie uitgevoerd, waaruit Groenpand als leverancier is geselecteerd.
De collectieve inkoopactie gaat 22 mei van start en duurt tot 30 juni as.
Gedurende deze periode kunt u zich vrijblijvend inschrijven voor deelname aan de actie op wattnu.org
Vanwege de coronamaatregelen wordt er een online video-informatie avond georganiseerd op donderdag 28 mei om 20 uur.
Als u interesse heeft in deelname aan deze informatie avond kunt u zich vooraf aanmelden via wattnu.org/aanmelden/. Meer informatie over de inkoopactie is te vinden op de website wattnu.org.

Nieuwe actie: Online energiegesprek met €50,- waardebon
Deze week starten ruim 30 speciaal getrainde energiecoaches van Wattnu met gesprekken via telefoon en/of beeldbellen. Zij geven inwoners van Gooise Meren gratis advies op afstand bij het nemen van eenvoudige maatregelen om energie te besparen.
Samen wordt er gekeken welke kleine maatregelen relevant zijn. Vaak is het mogelijk om met enkele kleine investeringen en meer energie bewustzijn 10% op het energieverbruik te besparen. Kleine maatregelen zijn relatief goedkoop en makkelijk uitvoerbaar, zoals bijvoorbeeld radiatorfolie, tochtstrippen of LED-lampen.
Na afloop van het gesprek krijgt de aanvrager ook een ludieke placemat met 24 bespaartips, en een waardebon waarmee voor €50,- producten kunnen worden uitgezocht op de website www.energiebespaarshop.nl.
Aanmelden voor het gratis online energiegesprek kan via www.wattnu.org/actie. Wees er snel bij want er zijn 1000 waardebonnen van €50 beschikbaar.

Beste buurtbewoners!
Wij hopen dat wij in september weer samen mogen gaan repareren!
In dat geval is iedereen hartelijk welkom in de Schakel, Kolonel Verveerstraat 74, op zaterdag 3 september 2020.
Het Repair Café Naarden is gratis toegankelijk. Het draait om (samen) repareren.
We hebben voldoende gereedschap en materiaal en een aantal ervaren deskundigen op het gebied van kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed enzovoort.
Er is een fooienpot aanwezig, waar we de kosten mee hopen te bestrijden.
Neem van thuis uw kapotte spullen mee. In het Repair Café gaat u samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. En kijkt en leert…
De website van Repair Café Naarden vind u HIER.
Repaircafé® is een wereldwijd initiatief. Voor meer informatie klikt u hier!

Beste leden van Buurtplatform KTV,
Gezien alle ontwikkelingen rondom het coronavirus, heeft het bestuur
besloten om zowel de Opschoondag (zaterdag 21 maart) als de Algemene
Ledenvergadering (ALV, maandag 30 maart) af te gelasten.
Weliswaar gaat het hier om activiteiten waar waarschijnlijk niet meer
dan 100 mensen op af komen, maar toch leek het ons verstandig om geen
onnodige risico’s te nemen.
De ALV zal op een later tijdstip georganiseerd worden. We zullen
daarover zo gauw als mogelijk mededelingen doen.
En er is in ieder geval al een volgende Opschoondag gepland op 20 juni.
Met vriendelijke groet,
namens het bestuur van Buurtplatform KTV,
Saïd Almakroudi,
voorzitter

Weggooien? Mooi niet!
In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem.
Het Repair Café brengt daar verandering in!
Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid.
Dus minder grondstoffen en minder energie en minder CO2-uitstoot.
We willen op een andere manier naar spullen kijken. En er opnieuw de waarde van inzien. We willen zo bijdragen aan een mentaliteitsverandering.
Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving.
Maar bovenal willen we laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk.
Kom het ook eens proberen!
Het Repair Café Naarden is gratis toegankelijk. Het draait om (samen) repareren.
We hebben gereedschap en materiaal en ervaren deskundigen.
Op het gebied van kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed enzovoort.
We hebben wel een fooienpot, waar we de kosten mee hopen te bestrijden.
Neem van thuis uw kapotte spullen mee. In het Repair Café gaat u samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. En kijkt en leert…
Iedereen is hartelijk welkom in de Schakel, Kolonel Verveerstraat 74, op zaterdag 4 april 2020.
De website van Repair Café Naarden vind u HIER.
Repaircafé® is een wereldwijd initiatief. Voor meer informatie klikt u hier!
Gezamenlijk de schouders onder een duurzame toekomst voor onze KTV wijken
Het initiatief
De campagne Energie besparen & duurzaam wonen in KTV is op 29 oktober jl. van start gegaan met een goed bezochte bewonersavond in de Tweemaster. De werkgroep is daarna met veel enthousiasme aan de opvolging begonnen.
Energie coaches in de wijk
In KTV is naar aanleiding van de bewonersavond de afgelopen weken de eerste energiecoach van de KTV opgeleid en gecertificeerd. Deze opleiding vindt plaats in samenwerking met energie coöperatie WattNu. Lijkt het u leuk om zelf de opleiding tot energiecoach te volgen om vervolgens zelf buurtgenoten op weg te helpen met het verduurzamen van de woning, laat het ons dan weten via secretariaat@buurtplatformnaarden.nl.
De collectieve inkoop actie KTV
U kunt tot 1 februari jl. deelnemen aan een collectieve inkoop voor isolatiemaatrelen. Voor de eerste 15 woningen is een woning opname gemaakt en de worden de eerste isolatie maatregelen de komende weken uitgevoerd.
Deze 15 woningen is nog maar het begin. Gezien de opkomst tijdens de bewonersavond ziet de werkgroep dat het onderwerp leeft in de wijk. De werkroep wil graag meedenken met bewoners en waar mogelijk ondersteunen bij het nemen van maatregelen.
Bent u wel van plan om maatregelen te nemen, maar is het er nog niet van gekomen om in beweging te komen, dan wil de werkgroep u graag helpen.
U weet welke maatregelen u wil nemen:
1) Ga dan nu naar onze ACTIEPAGINA, en maak uw interesse voor een vrijblijvende offerte direct kenbaar.
U wilt graag maatregelen nemen, maar twijfelt of u voldoende informatie heeft om de juiste keuze te maken:
2) Bekijk de modelwoning die overeenkomt met uw eigen woning voor een vergelijkbaar advies op onze WIJKPAGINA.
3) Bestudeer de bijgevoegde twee factsheets voor een toelichting en uitleg over bodem, vloer en spouw isolatie
4) Loop binnen bij het inloopspreekuur van het buurtplatform op 14 januari as (11:30-12:30 uur) of 28 januari as (20:00-21:00 uur) en stel uw vragen aan de aanwezige energiecoach.
U wilt graag mee doen, maar weet niet waar te beginnen:
5) Vraag een energiecoach gesprek aan KLIK HIER en een buurtgenoot komt bij u langs om met u mee te denken.
Mocht u vragen hebben of met de werkgroep willen overleggen, dan horen we dat graag via secretariaat@buurtplatformnaarden.nl.

Beste buurtbewoners,
Inmiddels zijn er twee nieuwe buurtkastjes (ook wel Little Free Pantry’s genaamd) bijgekomen!
Het tweede kastje is te vullen en te bewonderen aan het Jac. P. Thijssepark nummer 32.
Het derde kastje bevindt zich aan Prinses Irenehof nummer 109 (tegenover Sushi Naarden).
Beide zijn gesponsord door Diaconie Protestante Gemeente Naarden, waarvoor hartelijk dank!
Voor deze kastjes gelden dezelfde regels als de eerder geplaatste; (Kastje 1 staat op Kolonel Verveerstraat 32.) Plaats géén alcohol (ook geen 0,0%), rookwaren of drugs in het kastje. Indien nodig kunt u er iets uithalen (alleen wat u echt nodig heeft).
Voor verdere regels verwijzen we je graag naar de littlefreepantry facebookpagina

Op zaterdag 14 december is het weer zover:
Met zijn allen de buurt in om zwerfvuil op te ruimen.
Start om 10 uur bij De Schakel (Kolonel Verveerstraat 74); om 11:30 -12 uur zijn we klaar.
Voor gereedschap en koffie/thee/limonade/koeken wordt gezorgd.
Laten we zorgen dat we net als de vorige keer door ons enthousiasme
andere buurtbewoners bewust maken van het belang van een schone buurt en
een schoon milieu.
Wilt u zich opgeven via secretariaat@buurtplatformnaarden.nl
Graag tot 14 december!

Afgelopen week zijn de leden van werkgroep Groen druk bezig geweest met het beplanten van de boomspiegels en de plantenbakken in het winkelcentrum. Alles is gefinancierd door Buurtplatform KTV. De planten zijn besteld in samenwerking met Lobelia.
Bomen in woonstraten zijn belangrijk voor een mooi straatbeeld én voor de natuur. Daarom staan er in gemeente Gooise Meren veel bomen. Wilt u nóg meer groen in uw straat? Dan kunt u een stukje grond rondom een boom (de boomspiegel) zelf beplanten en onderhouden. U ‘adopteert’ dan de boomspiegel. Er zijn door werkgroep Groen inmiddels 18 boomspiegels geadopteerd in het winkelcentrum (Kolonel Verveerstraat – Evert de Bruijnstraat – Ten Boschstraat).
Wilt u zelf ook een boomspiegel adopteren? Klik dan HIER

Energie besparen en duurzaam wonen in KTV
Het streven van de werkgroep Duurzaam KTV is om met elkaar energie te besparen in de KTV wijken en onze woningen geschikt te maken voor een duurzame toekomst. Een belangrijke eerste stap richting duurzaam wonen is het isoleren van de woningen, met kleine en grotere maatregelen. De aanpak hiervoor is gepresenteerd tijdens de bewonersavond op 29 oktober jl.
Energiescans van modelwoningen
Duurzaam Bouwloket heeft van vijf modelwoningen in onze wijken een energiescan gemaakt. In deze energiescans worden de maatregelen besproken die genomen kunnen worden. Aan de hand van een stappenplan wordt aangegeven wat de juiste volgorde is om deze stappen te nemen. Deze energiescans zijn beschikbaar op de onze wijkpagina bij Duurzaam Bouwloket. Klik HIER voor de energiescans en de presentatie over isolatiemaatregelen.
Energie coöperatie WattNu
Een belangrijke partner van de werkgroep bij het verduurzamen van onze wijk is WattNu, de energie coöperatie Gooise Meren. WattNu is een energie coöperatie zonder winstoogmerk voor en door bewoners. De coöperatie is dus ook een bewonersinitiatief dat geheel door vrijwilligers wordt vorm gegeven. WattNu betrekt bewoners actief bij de energietransitie in onze gemeente. Dit doet WattNu o.a. door de inzet van vrijwillige energie coaches. Klik HIER voor meer informatie over de WattNu en de samenwerking in de wijk.
Collectieve inkoopactie isolatiemaatregelen met subsidie mogelijkheden
De werkgroep ondersteunt en faciliteert bewoners bij het nemen van de eerste stappen. Om deze reden heeft de werkgroep samen met Duurzaam Bouwloket een collectieve inkoopactie georganiseerd voor vloer, bodem en spouw isolatie. Klik HIER voor alle informatie over deze collectieve inkoop actie en klik HIER voor de interessante subsidiemogelijkheden die er op dit moment zijn!
Met elkaar komen we verder, is het leuker en makkelijker!!!

Beste buurtbewoners,
Met trots laten wij weten; HIJ STAAT! Wat staat? Het Buurtkastje ofwel “Little Free Pantry”.
Een kastje, waar wij als buren elkaar mee kunnen helpen door er spulletjes (zoals etenswaren, schoonmaak- toilet- of hygiënische artikelen) in te leggen, die je niet (meer) nodig hebt en die een ander wel kan gebruiken en mag meenemen. De Little Free Pantry is te bewonderen, te vullen en indien nodig kunt u er iets uithalen (alleen wat u echt nodig heeft) op Kolonel Verveerstraat 32 te Naarden.
Indien dit project met respect naar het kastje, de bewoners en de spulletjes een succes word, zullen er verspreid over de wijk KTV meerdere kastjes worden gerealiseerd, zodat we elkaar nog meer kunnen helpen in de wijk!
Voor de regels verwijzen we je graag naar de Little Free Pantry Facebookpagina
Hartelijke groet namens Buurtplatform KTV Naarden, Said Almakroudi

Beste allemaal,
Op vrijdag 25 oktober wordt er weer een wijkschouw gehouden in onze
wijken Keverdijk, Thijssepark en Vierhoven. Bestuursleden en
werkgroepleden van het Buurtplatform KTV gaan dan, samen met de
wijkwethouder, de wijkadviseur en een aantal ambtenaren, de wijk in om
knelpunten en aandachtspunten te bespreken en kijken hoe die kunnen
worden opgelost.
We nodigen u van harte uit om zaken die de aandacht vragen of die als
probleem ervaart, aan ons te melden, bij voorkeur via e-mail aan
info@buurtplatformnaarden.nl. U kunt ze eventueel voorzien van foto’s en
suggesties voor verbeteringen. Voor de duidelijkheid: we bedoelen geen
kapotte lantaarnpaal, losse stoeptegel etc. Die kunt u gewoon melden via
de website van de gemeente:
https://gooisemeren.nl/melden-bij-de-gemeente/
Wilt u dit doen liefst voor dinsdag 22 oktober, zodat we de tijd hebben
om de wijkschouw voor te bereiden?
Wij gaan deze knelpunten dan bezoeken en bespreken de problemen en welke
oplossingen er mogelijk zijn.
Wij horen graag van u !

De werkgroep Duurzaam KTV is het wijkinitiatief ‘Energie besparen & duurzaam wonen in Keverdijk Tuindorp, Thijssepark en Vierhoven’ gestart. Het doel van de werkgroep is om in de wijk met elkaar energie te besparen. Energie die we niet gebruiken, hoeft immers ook niet (duurzaam) te worden opgewekt.
Op dinsdag 29 oktober a.s. organiseert de werkgroep een bewonersavond over dit onderwerp. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Begin oktober heeft elke bewoner per post een uitnodiging ontvangen. Voor meer informatie over deze avond klikt u hier voor de uitnodiging.
Via het formulier op de website kunt u zich voor deze avond aanmelden.
De mensen van de werkgroep ontmoeten u graag op de 29ste!

Samen wilgen knotten langs de Naardertrekvaart. Het is inmiddels een traditie! De wilgen worden geknot langs de Naardertrekvaart door het Buurtplatform KTV (Keverdijk, Thijssepark, Vierhoven) in samenwerking met de gemeente Gooise Meren. Dit jaar gebeurt dit op zaterdag 2 november aanstaande vanaf 10 uur. Verzamelen bij de geitenweide achter in het J.P.Thijssepark, langs de Vaart. De koffie staat dan klaar. Halverwege de werkzaamheden is er tijd voor een eenvoudige lunch.
Gereedschap, zoals zagen, snoeischaren, vuilniszakken, worden beschikbaar gesteld door de gemeente. Als u een (keuken-)trapje heeft, kunt u dat zelf mee nemen. Wij hopen op net zoveel vrijwilligers als vorig jaar…..
Via de mail info@buurtplatformnaarden.nl kunt u zich aanmelden. U kunt zich ook telefonisch aanmelden 06-57220095.
Wij hopen u te zien op zaterdag 2 november!

Op zaterdag 21 september jl. hebben we weer een “opschoondag” gehouden in de buurt.
Niet alleen in Naarden waren de mensen zwerfafval aan het opruimen. Het was deze dag namelijk “World Cleanup Day”. Miljoenen vrijwilligers in meer dan 150 landen zijn deze dag in actie gekomen om de wereld een stukje schoner te maken.
Het is een productieve dag geweest en het was nog gezellig ook! De opkomst was wederom groter dan de voorgaande keren. Ik denk dat we door de opgewekte inzet van jullie allemaal, ook weer een uitstekend voorbeeld hebben gegeven aan iedereen die ons heeft gezien.
Nogmaals hartelijk dank voor jullie inzet en graag tot een volgende keer!
Het bestuur van Buurtplatform KTV

Kom op vrijdagavond 20 september naar het duurzaamheidscafé in de Tweemaster!
Het programma is als volgt:
-Operatie Steenbreek 19.30-19.55 (lever een tuintegel in tegen een inheemse wilde plant.
Start sprekers 20.00
– Architect Martijn Braunstahl vertelt over de duurzame school (Tweemaster) als mentaliteit en de duurzame school als omgeving.
– Twee wijkbewoners over het verduurzamen van hun woning en de collectieve wijkinkoop van duurzame materialen en technologieën.
– ‘Gesprek op Voeten’ -sessie met een prikkelende beginstelling.
– Janneke en Mariska van het Buurtplatform KTV over het buurtplatform en de plannen van werkgroep ‘Duurzaam Groen’.
– Buurtbewoonster Neeltje over haar sociale én duurzame projecten.
We sluiten af met een borrel.

We gaan weer opschonen, en wel op 21 september aanstaande!
Samen gaan we ons weer inzetten voor een schonere buurt en voor meer bewustzijn rondom zwerfafval. Een schonere wereld zonder zwerfafval begint bij… jou. En bij jou in de buurt. Want als iedereen een klein stukje opruimt en schoonhoudt, bereiken we samen een groot resultaat.
Geef je op via : info@buurtplatformnaarden.nl
We verzamelen weer om 10 uur bij De Schakel (Kolonel Verveerstraat 74), en hopen natuurlijk dat jij ook meedoet!

Oproep: Heeft u interesse hebt in een kosteloze energiescan van uw woning, klik dan HIER voor meer informatie.
Duurzaamheid in de wijken Keverdijk Thijssepark Vierhoven
Het Buurtplatform en de werkgroep.
Steeds meer bewoners van de KTV-wijken kiezen bewust voor een duurzame toekomst om goed voor zichzelf, hun kinderen en de aarde te zorgen. Door als buurtbewoners samen te werken, kunnen we elkaar helpen, kennis delen en gebruikmaken van collectieve inkoopmogelijkheden om zo gezamenlijk bij te dragen aan een duurzame toekomst van onze wijken.
Vanuit het Buurtplatform KTV hebben we enige tijd geleden een werkgroep Duurzaamheid opgestart. Samen met de gemeente Gooise Meren willen we bewoners bewust te maken van het energieverbruik om het energieverbruik in onze wijken te verminderen en de woningen te verduurzamen.
CO2 en energiebesparing
Het klimaatakkoord heeft als doel de CO2-uitstoot te verminderen door energiebesparing en het gebruik van duurzame energiebronnen. Dit wordt de energie transitie genoemd. Deze energie transitie raakt alle aspecten van onze samenleving en heeft dus ook consequenties voor ons als bewoners en huiseigenaren van de KTV-wijken. Ook wij zullen bewuster met energie om moeten gaan om bij te gaan dragen aan het verminderen van de C02 uitstoot.
Elektriciteit versus warmte
Elektriciteit is nodig om de apparaten en verlichting in en rond het huis te laten werken. Warmte is nodig om onze woningen en het water in de kraan te verwarmen. Voor zowel elektriciteit als warmte zijn er verschillende maatregelen mogelijk om energie te besparen. Want energie die we niet gebruiken hoeft ook niet opgewekt te worden.
Maatregelen voor energiebesparing
Het verwarmen van de woning vraagt veruit het meeste energie. We gebruiken hiervoor op dit moment aardgas en in de toekomst zal dit een andere duurzame bron worden. Om het energieverbruik voor het verwarmen van de woning te verminderen zijn er kleine en grote maatregelen mogelijk. Kleine maatregelen zijn bijvoorbeeld het lager zetten van de thermostaat, het verkorten van de douchetijd of het aanpassen van de CV ketel. De grotere maatregelen betreffen het goed isoleren van je woning. Een goed geïsoleerde woning heeft ook direct veel andere voordelen. Het huis is comfortabeler, koeler in de zomer en behaaglijker in de winter, heeft geen tocht en bespaart dus op aardgas. Goed isoleren blijft in de toekomst altijd zinvol, ook wanneer er ingrijpende maatregelen worden genomen zoals bijv. installatie van een warmtepomp.
Isoleren van de woning
Om een woning te verduurzamen zijn er meerdere mogelijkheden. De eerste stap is het isoleren van de woning. Door het isoleren gaat minder warmte verloren. Om een beeld te krijgen van de isolatiemogelijkheden van de woningen in onze wijk, maakt Duurzaam Bouwloket in samenwerking met de werkgroep Duurzaam van Buurtplatform KTV uitgebreide energiescans van de 5 meest voorkomende woningtypen in onze wijken. De resultaten van deze energiescans worden 29 oktober a.s. gepresenteerd op de bewonersavond rondom dit thema. Ook wordt er op deze avond de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan een collectieve inkoopactie voor isolatiemaatregelen. Meer informatie over deze bewonersavond volgt begin oktober.

Beste leden en andere geïnteresseerden van Buurtplatform KTV,
Zaterdag 29 juni hebben we opnieuw een “Opschoon-activiteit” in onze buurten gehouden.
Ondanks het warme weer was er een redelijke opkomst met ook (heel leuk !) nog meer kinderen dan de vorige keer. Op bijgaande foto zien jullie het grootste deel (niet iedereen: sommigen waren op dat moment nog bezig !) van de ploeg, met de oogst van vandaag.
Het viel op dat er minder zwerfvuil lag dan vorige keren. Dat is natuurlijk mooi, want daar gaat het om ! Misschien al een eerste effect van meer bewustzijn bij de mensen. Misschien een effect van het feit dat we het nu vaker doen. We zullen zien hoe het zich ontwikkelt, want we blijven dit voorlopig elk kwartaal doen. Dus: iedereen die tot nu toe verhinderd was: doe volgende keer mee. Het is gezellig en het is dankbaar werk. En het kost heus niet zoveel van je vrije tijd.
Hopelijk hebben dus volgende keer nog weer iets meer vrijwilligers die meedoen, dan kunnen we een nog groter stuk van onze buurten bestrijken.
Nogmaals hartelijk dank aan alle “Opschoners”, leden en niet-leden, volwassenen en kinderen, voor jullie inzet: dit is de perfecte aanpak om concreet te werken aan het verbeteren van de buurt !!
Namens het bestuur van Buurtplatform KTV,
Saïd Almakroudi,
Voorzitter

Zaterdag 15 juni stonden we met bestuursleden en vrijwilligers van ons Buurtplatform met een kraam op de jaarmarkt. Om nieuwe leden te werven, maar natuurlijk ook om uit te leggen wat het Buurtplatform precies doet.
Voor ons was het een heel leuke dag met leuke reacties en vele nieuwe leden die zich hebben aangemeld.
Om te beginnen dus een heel hartelijk welkom aan al die nieuwe leden !! We zullen ons best doen jullie goed op de hoogte te houden van belangrijke ontwikkelingen in de buurt en hopen samen met jullie veel activiteiten te ontplooien.
Er was in ieder geval al veel belangstelling voor het nieuwe initiatief Tafelen in ’t Tuindorp en andere activiteiten op-en-om het Buurtplatform. Geleidelijk aan begint het allemaal steeds beter te lopen ! Ook hebben vele mensen meegedaan met de quiz: prijs winnaars hebben inmiddels hun prijs gekregen of een mail gehad.
Wij bedanken langs deze weg nogmaals de sponsors en winkeliers
(: Bloemenhuis Lobelia, Art Creatives Pedicure/Manicure Salon, Kapsalon Men Only, Bakkerij Tetteroo, Trekpleister, Döner King Naarden en Domino’s Pizza) voor hun bijdrage.
Tenslotte: Vergeet niet onze eerstvolgende gezamenlijke activiteit !
Zaterdag 29 juni is het weer Opschoondag! We gaan weer met zijn allen de buurt in om zwerfvuil op te ruimen.
We starten om 10 uur bij De Schakel (Kolonel Verveerstraat 74) en om 11:30 -12 uur zijn we klaar.
We hopen weer op een grote opkomst; inschrijven via info@buurtplatformnaarden.nl.

Verkeersonderzoek
De gemeente Gooise Meren en de provincie Noord-Holland willen een helder beeld hebben van de consequenties van de vaarverbinding voor het wegverkeer. Op basis van de resultaten maakt de politiek een afweging of deze consequenties acceptabel zijn of niet. Om het effect van de brugsluitingen te bepalen heeft de gemeente gebruik gemaakt van een zogenaamd dynamisch verkeerssimulatiemodel. Een dergelijk verkeerssimulatiemodel kan nauwkeurig en realistisch van seconde tot seconde laten zien wat er op de weg gebeurt gedurende een bepaalde periode van de dag waarin de brugsluitingen plaatsvinden.
Hierbij de link naar de nieuwsbrief “Van Gooimeer naar Vecht”, betreffende de mogelijke verkeerseffecten van Naarden buiten de Vesting. Nieuwsbrief
Voor meer informatie : Naarden buiten de Vesting

Nieuw logo voor Buurtplatform KTV !
Er is de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuw logo en een nieuwe huisstijl met een nieuw en fris uiterlijk.
Het nieuwe logo staat voor verbinding. Het symboliseert de dynamiek tussen de drie wijken (Tuindorp – Keverdijk, Thijssepark, Vierhoven) en het menselijke aspect daarin.
De variatie in grootte is om te benadrukken dat niemand hetzelfde is, maar dat er ondanks de verschillen een evenwichtige samenwerking kan ontstaan.

Wist u dat kauwgom er ongeveer 20 jaar over doet om natuurlijk af te breken? En wist u dat een blikje daar nog 30 jaar langer over doet? Een frietbakje breekt helemaal niet af maar verbrokkelt slechts…
Op 23 maart was de Landelijke Opschoondag, maar op de 22e hebben de leerlingen van groep 5a en 7a van basisschool De Tweemaster alvast een begin gemaakt rondom de school. We zijn trots op ze!

Beste allemaal,
Afgelopen zaterdag, 23-03-2019, was het Nationale Opschoondag. Met een groep vrijwilligers (zowel leden als niet-leden van ons Buurtplatform, buurtbewoners en niet-buurtbewoners, volwassenen en kinderen) hebben we ook meegedaan. Ook onze wijkwethouder Geert-Jan Hendriks was van de partij.
Bijgaand wat foto’s om een indruk te geven van het enthousiasme waarmee iedereen aan de slag ging. En van de hoeveelheid rommel die we van straat en uit de plantsoenen gehaald hebben (met daarbij nog een forse hoeveelheid “grof vuil”’ die door een van de deelnemers uit de struiken langs de Keverdijk is gehaald).
Alle deelnemers waren het er over eens dat het niet alleen nuttig is, maar ook gewoon gezellig.
En uit reacties die we gekregen hebben blijkt dat we een uitstekend voorbeeld hebben gegeven aan iedereen die ons bezig zag. Ik heb dan ook goede hoop dat de groep de volgende keer weer een beetje groter zal zijn.
In ieder geval hebben we besloten dat we gaan proberen om zo’n opruimactie, in samenwerking met Samen-Sneller-Duurzaam en de Gemeente, vaker te organiseren. We houden jullie daarvan natuurlijk op de hoogte. En wellicht dat degenen die nu niet meegedaan hebben dan ook kunnen aansluiten.
Met opgeruimde groet,
Namens het bestuur van Buurtplatform KTV,
Saïd Almakroudi,
voorzitter

De gemeente wil de contacten met de wijken versterken via wijkwethouders en wijkadviseurs.
Voor Tuindorp Keverdijk / Thijssepark / Vierhoven is Geert-Jan Hendriks de wijkwethouder. Hierbij stelt hij zich voor en legt hij uit wat hij zal doen. Zowel hij, als de wijkadviseur Lysette Lubbers houden nauw contact met Buurtplatform KTV om zo goed mogelijk informatie uit te wisselen en zaken die van belang zijn voor de buurt te bespreken.

Deze poster is gemaakt door leerlingen van het Wellantcollege.
Zaterdag 23 maart 2019 is het weer Landelijke Opschoondag !!
Buurtplatform KTV doet natuurlijk mee:
Om 10 uur verzamelen we bij De Schakel (Kolonel Verveerstraat 74).
Zwerfafval is de verzamelnaam voor ál het afval dat niet in de afvalbak terechtkomt. Met je buren samen is het vaak ontzettend gezellig om aan de slag te gaan.
Een schonere wereld zonder zwerfafval begint bij… jou. En bij jou in de buurt. Want als iedereen een klein stukje opruimt en schoonhoudt, bereiken we samen een groot resultaat. We hopen natuurlijk dat jij meedoet!
Geef je op via: info@buurtplatformnaarden.nl
Zichtbaar resultaat!
Als je wilt, kun je het resultaat van je inzet op de Landelijke Opschoondag delen in de Litterati app. De app kun je gratis downloaden in de Appstore of Google Play Store. Op deze manier kun je bijhouden wat je tijdens de Opschoondag hebt opgeruimd.
Speciaal voor de Landelijke Opschoondag is een groep gemaakt die LOD 2019 GM heet.
