Hieronder kunt u alle oude nieuwsberichten van onze site terugvinden.
Zondag 10 november jl. was het dan eindelijk zover. Onze eerste plantdag.
Weken tevoren waren we al iedere zondag bezig met het vrijmaken van grond en het markeren van de plekken waar alle planten moesten gaan komen. Ook waren we druk met maaien, vastzetten van hekwerk, verplaatsen van tegels, timmeren en zagen van bakken.
De zaterdag voorafgaand gingen we, als klap op de vuurpijl, nog urenlang aan de slag met een frees om grond vrij te krijgen daar waar inmiddels zich weer een dikke grasmat had gevormd. Dat lukte, zodat alle struiken die daar waren bedacht, de volgende dag ook echt de grond in gingen.
Zondag waren zo veel enthousiastelingen aanwezig dat alle planten in no-time geplant waren. Dank jullie wel daarvoor!
Dit smaakt naar meer in het voorjaar. Immers dan gaan we weer verder met planten.
Je zou zeggen dat het de komende maanden stil wordt op de Hof omdat het nu eenmaal winter wordt. Niets is minder waar.
Binnenkort ontvangen we een grote hoeveelheid houtsnippers. Deze gaan we de komende weken inkruien. Ook willen we aan de slag met het bouwen van insectenhotels, koude bakken en andere klussen.
Dus wil je de komende maanden op de zondag tussen 10.30 en 13.30 uur lekker in de buitenlucht aan de slag? Meld je dan bij de Hof van Thijsse! Wanneer we wegwaaien/wegregenen/hagelen, wanneer het vriest of als er een laag sneeuw ligt zijn we uiteraard NIET op zondag aan het werk. Maar als het weer en de temperatuur een beetje oké zijn, dan is in principe het hek de komende tijd op zondag open.
Met groene groet,
Werkgroep Groen
Aanmelden kan via werkgroepgroen@buurtplatformktvnaarden.nl
Locatie: Voedselbos “de Hof van Thijsse”, ter hoogte van Jac. P. Thijssepark 219 in Naarden
(de voormalige geitenweide in het Thijssepark achter de Bergmankliniek)
Maandag 4 november was de startbijeenkomst voor de wijkagenda van KTV. Er was een goede opkomst (zo’n 75 mensen, zowel wijkbewoners als ondernemers en andere betrokkenen, zoals de woningcorporatie, alle gebruikers van de plataan en gebruikers van de Sprong).
Wijkwethouder Nico Schimmel was blij verrast met het aantal aanwezigen. “Het enthousiasme van de bewoners laat zien hoe belangrijk de wijk voor iedereen is, en dat we samen werken aan een mooiere, leefbare omgeving”.
Terugblik en toekomstplannen
Tijdens de bijeenkomst werd eerst het proces van de wijkagenda uitgelegd. Er werd teruggeblikt op de vorige wijkagenda uit 2021, met een overzicht van de initiatieven en projecten die al zijn uitgevoerd. Zoals de realisatie van het Centrumplan Keverdijk met een Multifunctioneel Centrum, Gezondheidscentrum, woningen, Moskee en een nieuw speelveld. Een nieuw pand voor basisschool De Tweemaster, initiatief voedselbos, en het FuzeField beweegveld.
Daarna werd vooruitgekeken naar de komende bijeenkomsten, die gepland staan op 2 december 2024 en 28 januari 2025. Tijdens deze avonden worden de ideeën verder uitgewerkt met elkaar en beoordeeld op haalbaarheid en hoe deze passen binnen de bestaande beleidsplannen.
Uiteindelijk worden de keuzes van de wijkbewoners ter vaststelling voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders. Als er extra budget nodig is, besluit de gemeenteraad hierover. Het doel is om de nieuwe wijkagenda vóór de zomer van 2025 vast te stellen.
Interactieve sessie: jouw ideeën voor de wijk
Na de informatieve presentatie was er ruimte voor interactie. In kleine groepen hebben bewoners alvast hun ideeën en wensen voor de wijk kunnen delen op post-its. In een fijne sfeer werd een bord gevuld met ideeën die belangrijk zijn voor de wijk. Al deze punten worden verzameld en meegenomen in de verdere ontwikkeling van de wijkagenda.
Voor iedereen die verder wil meedenken om samen de KTV-wijken nog mooier te maken, meldt u dan aan voor de volgende bijeenkomsten op:
Maandag 2 december 2024
Dinsdag 28 januari 2025
Het buurtkastje in het Thijssepark is een tijdje weg geweest. Het was door weersinvloeden en het gebruik nogal in verval geraakt.
Zo sloot het deurtje niet meer en was het glas verkleurd en gebarsten. Het dak lekte en hier en daar had houtrot toegeslagen.
Hij is volledig onder handen genomen met een nieuw dak, een nieuwe deur en een nieuwe kleur.
Voorlopig kan hij er weer wat jaren mee. Dus we hopen dat er weer heel veel gebruik van wordt gemaakt.
NB: Het woord “gerevitaliseerd” is een knipoog naar een project van Gooise Meren dat heette “Revitalisering Keverdijk”. Een project met een onuitsprekelijke, naam waar al vanaf 2020 mee geschermd werd als de oplossing van alle problemen, maar tot nu toe (in tegenstelling tot dit kastje) niets heeft opgeleverd.
Het project is nu opgegaan in de “Wijkagenda” waarover elders in deze nieuwsbrief meer.
Datum: maandag 4 november
Tijd: 19:30 – 21:30 uur (inloop vanaf 19:15 uur)
Plaats: De Plataan, Majoor Kampstraat 3
Waar gaat het over? Over het verder ontwikkelen van onze KTV-wijken. We willen zoveel mogelijk ideeën ophalen en plannen maken voor de komende jaren met betrekking tot onderwerpen die belangrijk zijn voor de inwoners van onze buurt. Dan gaat het bijvoorbeeld over veiligheid, groenvoorzieningen, parkeren, ontmoetingsplekken, activiteiten voor diverse leeftijdscategorieën: alles wat maar ter tafel komt. Om samen de KTV-wijken nog leuker en mooier te maken.
Wat kunt u van deze bijeenkomst verwachten?
Een antwoord op vragen als:
Waarom een wijkagenda? Wat is een wijkagenda? Hoe wordt de wijkagenda ontwikkeld?
Wat van de gemeente te verwachten? Wat kunt u zelf bijdragen?
Wat zijn de toekomstplannen voor KTV? Welke visiedocumenten gebruikt de gemeente hiervoor?
Aanmelden kan tot en met vrijdag 1 november
Iedereen kan zonder aanmelding binnenlopen, maar het is handig als we weten hoeveel mensen er ongeveer komen. U kunt zich aanmelden via de link: gooisemeren.nl/aanmelden-wijkagenda-ktv
Langer geleden organiseerde Buurtplatform KTV (BPF KTV) samen met de gemeente Gooise Meren een zgn. Verkeer- en Groenschouw. Het BPF inventariseerde vooraf de punten in de wijken die verbetering vroegen omdat er risicovolle verkeerssituaties waren of het groenonderhoud in de wijk tekort schoot.
Ook voor de net gehouden schouw van het BPF met de gemeente – maandag 8 juli – was er vooraf door ons geïnventariseerd. De werkgroepleden van beide werkgroepen gingen de wijken in en registreerden de actuele punten van aandacht.
Ook deden de werkgroepen vooraf oproepen in deze Nieuwsbrief aan onze leden om punten voor de schouw aan te leveren. Tenslotte werden punten van de eerder gehouden schouw die tot op de dag van vandaag nog niet waren verbeterd toegevoegd aan de ‘schouwlijst’. Dat leverde uiteindelijk een forse lijst op en die was de ‘gids’ voor de schouw van 8 juli.
De gemeente was goed vertegenwoordigd door de wijkadviseur, de wijkwethouder en een aantal gemeenteambtenaren met groen en verkeer in hun takenpakket. Ook was Woningstichting Naarden vertegenwoordigd.
De groep liep de meeste aangegeven punten langs, de aanwezige leden van de werkgroepen Groen en Verkeer gaven nadere uitleg per punt en suggesties voor verbeteringen.
Punten van werkgroep Groen waar bij is stilgestaan:
- De ‘adoptietegels’ bij groenplekken die BPF of bewoners onderhouden
- Boomspiegels in het winkelcentrum Keverdijk
- Speeltuin Meerstraat
- Wild groeiend groen achterkant huizen Pr. Beatrixhof aan de Burg. Visserlaan,
- Overhangend ‘particulier groen’ over stoepen en fietsroutes
Punten vanuit werkgroep Verkeer:
- Parkeeroverlast winkelcentrum E. de Bruynstraat buiten de parkeervakken: niet toegestaan en gevaarlijk
- Structureel onjuiste inrichting van centrumgebied Keverdijk: overgangen van Erf naar 30 km gebied, onvoldoende helder welke regels waar gelden
- Kruispunt Keverdijk-Churchillstraat met soms veel te hoge snelheden op de beide straten richting kruising.
- Kruising Rijksweg en Lepelaarstraat: verkeer vanaf rotonde richting Bergman kliniek op de ventweg rijdt vaak veel te snel, terwijl het eerste gedeelte een 30 km zone is
- Kruising E. de Bruynstraat en B. van Rooijenstraat is zeer onoverzichtelijk. B. van Rooijenstraat daar is stukje ‘geen Erf’ tot E. de Bruynstraat. Vaak geen verleende voorrang van verkeer van links en onterecht geparkeerde auto’s op de stoep/hoek. Wegdek op de drempel is door werkzaamheden ernstig en gevaarlijk beschadigd.
- T-kruising Aalscholverstraat en Thijssepark. Autoverkeer neemt één van de bochten te scherp en rijdt dan over de stoep. Plaats – opnieuw -een hoeksteen in de stoep of een plantenbak op deze hoek.
- Straatverlichting Gen. Kraayenhoffstraat nrs. 54-74 is slecht. De stoep voor deze woningen wordt niet bereikt door het licht van enkele lantaarnpalen aan de overkant van de straat. Voor sommige lantaarns staat ook nog een boom. Gevolg: mensen zijn gestruikeld, gevallen in het donker.
Dit zijn de punten waar beide werkgroepen in de schouw aandacht voor hebben gevraagd. De lijsten van Verkeer en Groen van alle punten van aandacht – enkele zijn niet bezocht tijdens deze schouw – zijn wel in bezit van de gemeente en de betreffende ambtenaren.
We hebben aangedrongen op snelle actie op deze punten van de gemeente. We wachten in spanning af.
De zomerrust is voorbij en ook in het Voedselbos hoor je iedere zondag van 10.30-13.00 uur weer activiteit.
Iedereen die graag de handen uit de mouwen wil steken, is van harte welkom!
Neem je eigen tuinhandschoenen en je koffiebeker vooral mee.
We zijn met diverse projectjes bezig. Het kas- project is bijvoorbeeld al bijna afgerond.Vorig jaar is de kas volledig afgebroken en opgeslagen. Afgelopen zomer is hij weer in elkaar gezet en heeft inmiddels zijn definitieve plek gekregen.
Verder wordt ook druk aan de moestuinbakken gewerkt. In deze bakken gaan we vanaf het voorjaar met meerjarige groenten aan de slag.
Ook de houtsnipperpaden beginnen hun vorm te krijgen.
Plan is om in het najaar (oktober/november) een aantal plantdagen te organiseren.
Zodra concrete data bekend zijn, laten we u dat via deze nieuwsbrief en onze andere kanalen weten.
We hopen u spoedig in het Voedselbos te mogen begroeten!
Houd je van tuinieren? Ooit wel eens gedacht of een moestuintje iets voor jou zou zijn?
Kom dan eens kijken op zaterdag 13 juli bij Volkstuinvereniging Naarden aan de Keverdijk in Naarden.
Van 10.00 tot 15.00 uur staan onze hekken wijd open om iedereen te verwelkomen. Bij de kraam van onze vereniging kun je informatie krijgen over de mogelijkheden om een tuin te kunnen huren.
Maar natuurlijk is er die dag nog meer te beleven.
We hebben verschillende kramen met zelfgemaakte producten. Leuk om te kijken, te proeven of te kopen. Het Buurtplatform Keverdijk is er met allerlei informatie over onderwerpen die in onze wijk spelen. Er worden biologisch en gifvrij gekweekte planten verkocht. Bij de bijenvereniging kun je uiteraard honing kopen maar kunnen ze ook van alles vertellen over de honingbij. En als je dat zou willen mag je zelfs een kijkje nemen in een door bijen bewoonde kast zodat je met eigen ogen kunt zien hoe de bijen aan het werk zijn.
En natuurlijk vergeten we onze jongste bezoekers niet. Er zijn een aantal leuke spelletjes, je kunt een speurtocht doen met vragen en daar een leuke attentie mee verdienen. Je kunt je laten schminken tot een hondje, poesje of konijntje.
Er zal natuurlijk nog meer te beleven zijn maar omdat we het ook een beetje spannend willen houden verklappen we dat verder niet. Kom dus gezellig langs en geniet van de mooie omgeving, van onze gastvrijheid en van alle leuke dingen die er te zien en te doen zijn.
Donderdag 13 juni was er een informatieavond in De Plataan, georganiseerd door de gemeente Gooise Meren. Daar werden, in aanwezigheid van wethouder Barbara Boudewijnse, de resultaten van de geluidsmetingen in de wijken Thijssepark en Keverdijk (dat plaatsvond in de tweede helft van vorig jaar) gepresenteerd door het onderzoeksbureau.
Dit geluidsonderzoek was destijds toegezegd door de gemeente nadat vanuit de werkgroep Verkeer van ons Buurtplatform vragen waren gesteld bij de voorgenomen aanleg van een zonnegeluidswal aan de noordzijde van de A1. Immers, niemand kan met zekerheid zeggen dat de weerkaatsing van geluid door de zonnepanelen niet zal leiden tot extra geluidsoverlast aan onze kant van de A1. Het onderzoek was dus in de eerste plaats bedoeld om een nulmeting te hebben van de situatie vóór de aanleg van die zonnegeluidswal (definitief besluit is overigens nog niet genomen: vergunningsprocedures lopen nog). Deze resultaten zullen dan worden vergeleken met die van een tweede onderzoek ná de aanleg. Dat tweede onderzoek zal zodoende waarschijnlijk pas ergens in 2027 plaatsvinden.
Daarnaast was iedereen in de zaal natuurlijk geïnteresseerd in de vraag of de huidige geluidsbelasting wel onder de wettelijke norm blijft.
Uitgelegd werd dat zo’n geluidsonderzoek een enorme hoeveelheid meetresultaten oplevert: elke seconde op 7 verschillende meetpunten gedurende bijna een half jaar. Die meetpunten waren zo gekozen dat zowel geluid vanaf de A1 als vanaf de Rijksweg goed in beeld gebracht werd. Duidelijk is dat je alleen met zo’n grote hoeveelheid gegevens kunt werken als je gaat kijken naar gemiddelden. Wettelijk is vastgelegd hoe dat precies moet gebeuren. Er wordt een waarde bepaald, aangeduid als Lden (Level day/evening/night). Daarbij wordt o.a. de gemeten geluidsbelasting in de nacht met een hogere weegfactor meegenomen dan overdag. Daarmee krijg je dus een getal dat de geluidsbelasting op een bepaald meetpunt over een periode van 24 uur kenschetst. En al die periodes van 24 uur worden vervolgens weer gemiddeld per meetpunt. Dat betekent dus ook dat “pieken”, die soms als hinderlijk worden ervaren, wegvallen. Daar was natuurlijk discussie over, maar dit is simpelweg wat de wettelijke kaders vragen.
De conclusie van het onderzoek was dat de gemiddelde Lden op geen van de 7 meetpunten in onze wijken uitkwam boven de wettelijke norm van 65 dB. Met andere woorden: binnen de wettelijke kaders is er op dit moment geen noodzaak voor Rijkswaterstaat (RWS) om iets te doen aan de geluidsbelasting voor de wijken Thijssepark en Keverdijk. Vanuit de zaal kwam vervolgens de opmerking dat het feit dat het feit dat RWS niets hóeft te doen natuurlijk niet betekent dat de gemeente niets mág doen. Wethouder Boudewijnse gaf aan begrip te hebben voor deze vraagstelling, maar wees op de financiële beperkingen van de gemeente. Die maken het onmogelijk om zo maar even een geluidswal aan de zuidkant van de snelweg aan te leggen.
Vanuit het Buurtplatform zijn we blij dat er nu in ieder geval een goede nulmeting is gedaan. Daardoor weten we straks (als de zonnegeluidswal inderdaad gerealiseerd wordt) waar we over praten. En voor nu zullen we in gesprekken met de gemeente de resultaten van dit onderzoek zeker meenemen in het kader van andere grote projecten in onze buurten.
Vragen of opmerkingen? Dat kan altijd, via info@buurtplatformktvnaarden.nl.
Het is alweer langer geleden dat het BPF samen met de gemeente een zgn. Wijkschouw organiseerde in onze wijken. Met name t.a.v. de onderwerpen Verkeer en Openbaar groen werd er dan vooraf door de betreffende werkgroepen van het BPF een inventarisatie gemaakt van situaties in de wijk die aandacht
vroegen.
Omdat het gevaarlijke/kwetsbare verkeersituaties betrof of omstandigheden in het openbaar groen waar verbeteringen/aanpassingen nodig waren. De gemeente ging dan samen met vertegenwoordigers van het BPF langs die situaties, beoordeelde deze met ons en dan volgden er meestal maatregelen door de gemeentelijke diensten.
Een dergelijke gezamenlijke Wijkschouw staat nu weer gepland, in de tweede week van juli. Ook nu hebben de werkgroepen ‘voorwerk’ gedaan, de situaties op genoemde onderwerpen grondig bekeken en rapporten gemaakt.
Daarnaast is er via onze Nieuwsbrief een oproep aan de leden gedaan om situaties betreffende groen en verkeer die verbeterd moeten worden te melden.
Deze reacties zijn eveneens opgenomen in de lijst met punten voor de komende Wijkschouw.
Begin juli stappen we samen met de gemeentevertegenwoordigers op de fiets voor de Schouw. We houden jullie op de hoogte van de te melden resultaten.
Op 13 juni vertellen we u over de uitkomsten van de geluidsmetingen
De informatiebijeenkomst is voor bewoners, buurtplatforms, maatschappelijke organisaties en ondernemersverenigingen in de wijken Keverdijk en Thijssepark.
Na de opening door wethouder Barbara Boudewijnse geeft het ingenieursbureau DGMR-uitleg over de resultaten van de geluidsmetingen.
Vanuit de gemeente zijn beleidsmedewerker geluid, Femke Jongeneelen, en de projectleider van het project Zonnegeluidswal Naarderbos, Edwin Koenen, aanwezig omvragen te beantwoorden.
Donderdag 13 juni 2024
Tijdstip: 19:00 uur tot 20.00 uur. Inloop vanaf 18.45 uur.
Locatie: Multifunctioneel Centrum De Plataan, Majoor Kampsstraat 3 in Naarden
Voor de avond kunt u zich aanmelden via de projectpagina gooisemeren.nl/zonnegeluidswal
Of scan de QR-code met uw telefoon.
♬♫ Op een mooie Pinksterdag ♬♫ Samen in de zon♬♫…
Jaja beste buurtbewoners; jullie kunnen het goed zien op onderstaande foto: we zijn weer een stukje opgeschoten met de aanleg van ons gezamenlijke voedselbos.
Ondanks dat het vanaf het hek niet direct te zien is, is er een achterin het ‘Hof van Thijsse’ flink gezwoegd om het eerste stukje al in te zaaien met eetbare klaver. Ook is er gewerkt aan de afscheiding van takken.
Helaas zijn de wild groeiende bramenstruiken erg hardnekkig, dus deze laten wederom hun bladeren en doorntakken boven aarde zien. Om te voorkomen dat ze het Hof van Thijsse direct al zullen overwoekeren, hebben we een gedeelte van deze bramenstruiken verwijderd, maar om er voor te zorgen dat de bramenstruiken het niet overnemen, zullen we als werkgroep Groen komende periode iets regelmatiger in het voedselbos te zien zijn, naast onze vaste tweede zondag van de maand.
Om dit te realiseren kunnen we alle helpende handen (groot en klein) uit de buurt gebruiken. We zullen hiervoor ook een app-groep aanmaken, voor wanneer we in de vrije uurtjes zin en tijd hebben om even in de aarde te wroeten. Wanneer u het leuk vindt om ook uw steentje bij te dragen aan dit prachtige project, stuur dan een mailtje aan de werkgroep Groen: werkgroepgroen@buurtplatformktvnaarden.nl
Vele handen maken licht werk én een prachtig voedselbos.
Eind 2023 hebben hebben leden van de Werkgroep Verkeer en 2 vertegenwoordigers van de bewoners van de straat Keverdijk een gesprek gehad met ambtenaren en 2 wethouders van Gooise Meren. Onderwerp van gesprek was een voorstel dat tijdens de bijeenkomst van geïnteresseerde bewoners van de straat Keverdijk en de Werkgroep Verkeer was opgesteld.
Dit voorstel had als doel te komen tot aanpassing van de tijdelijke drempels die, deels voor behoorlijke overlast zorgden, maar deels ook niet volledig voldeden aan de doelstellingen. Tijdens dat gesprek in december werd toegezegd dat er half februari een reactie van de gemeente zou komen. Het is iets later geworden, maar begin maart waren vertegenwoordigers van de Werkgroep Verkeer en van de bewoners weer op bezoek bij de Gemeente.
Het was een verrassend positieve bijeenkomst.
Het voorstel van de “Keverdijkgroep” is in zijn geheel positief ontvangen, globaal uitgewerkt en doorgerekend zodat duidelijk werd wat de kosten daarvan ongeveer zouden zijn.
Deze kosten zijn gezet naast een potje geld dat door het college van B&W beschikbaar was gesteld en er bleek nog behoorlijk wat geld over. Daarmee is men aan het rekenen gegaan en heeft ook de subsidiemogelijkheden van de provincie daarbij meegenomen. En daar is uitgekomen dat het misschien mogelijk zou zijn om helemaal geen tijdelijke maatregelen te nemen maar meteen voor definitieve oplossingen te gaan.
In de definitieve oplossingen is gekeken naar het “steiler” maken van de bestaande plateaus, het uitbreiden met echte drempels i.p.v. de kunststofdrempels en het toevoegen van plateaus op plaatsen waar ze nu nog ontbreken, bijv. de Anne Meurstraat en de Kol. Michaelstraat. Hoe dit verder in detail wordt ingevuld wordt uiteraard bepaald in overleg met de bewoners.
Onze vraag was, hoeveel tijd gaat de definitieve oplossing kosten in vergelijking met de tijdelijke. Maar voor beide opties is de doorlooptijd even lang, langer dan we gehoopt hadden. Maar procedures, inspraak en participatie, en de agenda van wethouders en raad bepalen onder meer de snelheid.
Het zal zeker tot half 2025 duren. Voor de subsidie moet alles in ieder geval voor 31-12-2025 klaar zijn. Dat is dus een harde einddatum.
Gezien het bovenstaande en in overleg met het bestuur van het Buurtplatform hebben we voorgesteld dan meteen voor de definitieve oplossing te gaan. We hopen dat daarmee de overlast afneemt en de veiligheid toe. Bijkomend voordeel is dat de straat maar één keer op de schop gaat.
Zodra er meer te vertellen is hoort u uiteraard weer van ons.
Wie afgelopen week langs het voormalige geitenweitje is gelopen achterin het Thijssepark, heeft kunnen zien dat het grove werk is begonnen.
Gert Jan Linck en Lucas van het Land, hebben in overleg met de gemeente Gooise Meren, heel hard gewerkt om het grondwerk compleet te maken. Naast dat alle zand en aarde op de juiste plek is uitgereden en er een poel is gegraven, is er ook een breed pad aangelegd vanaf de ingang naar de voormalige geitenstal.
Op 14 april kon er doorgepakt worden en is de overeenkomst getekend! Nog even en dan kan ook het informatiebord geplaatst worden, zodat dit mooie initiatief steeds beter zichtbaar wordt. Dit alles was een klein ‘feest-drankje’ waard voor de vrijwilligers van de werkgroep groen.
Mocht u het leuk vinden, bent u altijd van harte welkom om aan te sluiten op de tweede zondag van de maand
(Let op in mei is dat anders, het is dan de derde zondag).
Vele handen maken licht werk!
Nadat het klussen een tijdje heeft stil gelegen, was het 10 maart weer ‘klusdag’ op de voormalige geiten wei.
Als eerste even kort een inkijkje in wat zich de afgelopen periode achter de schermen heeft afgespeeld, want dat geeft aan waarom zaken soms wat langer in beslag nemen dan gewenst.
Zo bleek namelijk, bij nader onderzoek, dat de locatie van het ‘Hof van Thijsse’ op een dijk ligt. Wanneer een gebied op een dijk ligt, is niet alleen de gemeente de aangewezen instantie om hier iets van te vinden, maar heeft ook ‘Waternet’ een verplichting om te controleren of de dijk aan de wettelijke eisen voldoet. Omdat we in het Hof van Thijsse ook een ‘moerasvijver’ zullen aanleggen, was het dus wachten op de toestemming van Waternet.
Inmiddels is er toestemming gegeven, kan de gemeente aan de slag om de grond plantklaar te maken en kunnen wij weer verder aan de klus!
10 Maart stond in het teken van wilgen knotten en de schuur schilderen. Met ons ‘vaste groepje’ van inmiddels zo’n 10 man en vrouw, hebben we weer een flinke klus geklaard. Aangezien de knotwilgen op het terrein behoorlijk wat achterstallig onderhoud hadden ondervonden, zijn deze voor dit jaar allemaal gelijk geknot. Daarnaast heeft de schuur een mooie kleur groen gekregen, waardoor deze weer even tegen wat wind en regen bestand is.
Op 14 april vanaf 10.30 – 11.00 staat de volgende klusdag gepland. We hopen dat de grond voor die tijd plantklaar gemaakt is door de gemeente, zodat het Voedselbos echt meer in zicht gaat komen!
Mocht u het leuk vinden, bent u altijd van harte welkom om aan te sluiten op de tweede zondag van de maand. Zoals eerder gezegd: Vele handen maken licht werk!
Algemene Ledenvergadering BPF KTV
Datum: woensdag 20 maart 2024
Plaats: MFC De Plataan, Majoor Kampsstraat 3, Naarden
Tijd: inloop vanaf 19:30 uur, start vergadering 20:00 uur
Agenda
- Opening
- Notulen ALV 27 maart 2023
- Afsluiting 2023
- Benoeming Kascommissie 2024
- Jaarplan en begroting 2024
- Toekomst Buurtplatform KTV
- Bestuur: verkiezing nieuwe bestuursleden; vacatures
- Stand van zaken Voedselbos “Hof van Thijsse”
- Wijkagenda: na de pilot, nu echt!
- Rondvraag
- Sluiting vergadering
Na afloop: gelegenheid tot napraten met borrel.
Tijdens deze ALV vindt ook een bestuursverkiezing plaats in verband met het volgens schema aftreden van een van de bestuursleden. In een van de bijlagen bij de email die als uitnodiging naar alle leden is gestuurd, staat uitgelegd hoe tegenkandidaten zich kunnen aanmelden.
Maar veel belangrijker: we zijn al geruime tijd op zoek naar nieuwe bestuursleden om het zittende bestuur te versterken en te verjongen.
Dus: iedereen die geïnteresseerd is om zich te oriënteren op een rol binnen het KTV-bestuur wordt hierbij van harte uitgenodigd om contact op te nemen met een van de zittende bestuursleden (persoonlijk of via info@buurtplatformktvnaarden.nl). U kunt zo een nuttige bijdrage leveren voor de buurt. En door een aantal ontwikkelingen lijkt het de komende jaren alleen maar leuker en spannender te worden.
Helaas werd de eerste opschoondag van 2024 op advies van de gemeente op het laatste moment afgezegd ivm met de sneeuw.
We gaan ervan uit dat het opschonen op zaterdag 16 maart wel door kan gaan.
Grijp die grijper en help mee om samen de Keverdijk, het Thijssepark én de Vierhoven te ontdoen van zwerfvuil. Wij zorgen voor alle benodigdheden en een hapje en drankje, zorgt u dat u er bij bent?!
Zaterdag 16 maart. De Plataan Naarden. Inloop vanaf 09.30. Opschonen van 10.00-11.30
Na het succes van de Mozaïekbank en een gezellige maar rustige Buurtpicknick is de werkgroep Sociaal niet meer echt actief. Er zijn steeds meer activiteiten in de Plataan door De Schakel, Bibliotheek Gooi+ en Versa georganiseerd en ook door de partijen samen bij wat grotere activiteiten, waardoor het hier minder nodig is.
Daarnaast zitten de huidige werkgroep leden alles behalve stil, maar zijn ook erg actief op andere plekken binnen onze gemeente. Daarom zijn we op zoek naar leden die de Werkgroep Sociaal leven in willen blazen.
Wat valt onder deze werkgroep?
De Dikke van Dale zegt:”sociaal – Bijvoeglijk naamwoord – betrekking hebbend op de menselijke samenleving.”
Tja, wat valt daar niet onder? Eigenlijk alles waar behoefte aan is binnen KTV. Een hoop vrijheid dus. Al zullen we wel kijken of het niet beter onder één van onze andere werkgroepen valt.
Mist u iets in de wijken en wilt u het (helpen) opzetten, heeft u ideeën of wilt u helpen wanneer er handjes nodig zijn? Het kan gaan om alles wat kan vallen onder de werkgroep, maar zeker ook voor een op zichzelf staand project.
Maak de wijk mooier, gezelliger en leer uw buren kennen.
Meldt u aan via werkgroepsociaal@buurtplatformktvnaarden.nl
Op donderdag 8 februari organiseert Wattnu voor de tweede keer De Grote Energieavond in Bibliotheek Bussum. Het wordt opnieuw een inspirerende en informatieve avond over alles wat te maken heeft met energie besparen, isoleren en verduurzamen.
Kijk voor het programma op wattnu.org en meld u aan voor deze avond. De toegang is gratis, inclusief een drankje en energiebesparend materiaal dat u kunt winnen met een draai aan het energierad!
Tussen 19.00 uur en 21.30 uur kunt u binnenlopen.
Aan verschillende tafels zitten specialisten en energiecoaches klaar om in gesprek te gaan en vragen te beantwoorden over warmtepompen, zonnepanelen, energie besparen, isoleren en verduurzamen.
Er zijn korte presentaties over isoleren en warmtepompen.
Een spreekster van het Warmtefonds komt vertellen over interessante financiering en subsidies die u kunt aanvragen voor de verduurzaming van uw huis.
Kijk voor het programma op wattnu.org en meld u aan voor deze avond. De toegang is gratis, inclusief een drankje en energiebesparend materiaal dat u kunt winnen met een draai aan het energierad!
Energieloket
Met vragen of voor meer informatie over besparen en isoleren kunt u ook terecht bij het Energieloket in De Plataan, elke 2e donderdag van de maand, van 19.00 – 20.00 uur. Het eerstvolgende energieloket op 8 februari vervalt vanwege De Grote Energieavond. Het volgende energieloket is er weer op donderdag 14 maart 2024.
Energiecoaches gezocht
Heel veel inwoners kloppen bij Wattnu aan voor hulp. Daarom kan Wattnu altijd nieuwe energiecoaches gebruiken! Lijkt het u leuk om mensen te helpen en mee te werken aan de energietransitie? Meld u dan aan bij Wattnu!
Er is in de afgelopen maanden heel veel werk verzet om de grond gereed te maken voor beplanting. Er lag een enorme hoeveelheid tegels verstopt onder het gras. En die zijn door noeste arbeid grotendeels uitgegraven. Maar er moet nog heel veel aan grondbewerking gedaan worden. En dat kan het beste machinaal gebeuren.
Gelukkig hebben we een positieve toezegging gekregen van de gemeente Gooise Meren: zij gaan zorgen dat die verdere bewerking van de bodem voor elkaar komt.
Helaas is daar echter een vertraging bij opgetreden: De reden hiervoor is dat Waternet de dijk langs de vaart gaat ophogen. Tot die tijd kan de gemeente de grond niet bewerken. En daarom moeten wij ook onze activiteiten even opschorten.
We houden jullie op de hoogte en hopen dat we snel weer aan de slag kunnen.
Schouw met de gemeente Gooise Meren over verkeer en groen in onze wijken. (Herhaalde oproep)
Binnenkort wil het BPF samen met vertegenwoordigers van de gemeente Gooise Meren opnieuw in onze wijken een schouw organiseren over m.n. Verkeerssituaties en Groenvoorzieningen die in onze ogen – dringend – aandacht vragen. We hebben als BPF deze punten al eerder geïnventariseerd. Maar mogelijk zijn er punten die tot nu toe aan de aandacht ontsnapt zijn.
Dus: het bestuur en de werkgroepen Verkeer en Groen roepen jullie, als leden van het BPF, op om zaken die in jullie ogen aandacht vereisen (zoals gevaarlijke verkeersituaties, slecht onderhouden groen, geen groen, enz.) bij ons te melden zodat wij deze punten kunnen inbrengen tijdens genoemde schouw met de gemeente.
Het gaat om de wat grotere, meer complexe dingen. Kleine zaken, zoals een prullenbak die geleegd moet of een defecte lantaarnpaal, kunnen direct (via de Gooise Meren web-site) bij de gemeente gemeld worden (door middel van een zogenaamde MOR-melding = Melding Openbare Ruimte).
Punten voor de schouw graag per mail naar: info@buurtplatformktvnaarden.nl
Op zaterdag 13 januari tussen 12:00 en 16:00 staat het Mobiele Media Lab van de politie op de Keverdijk in Naarden. Het buurtplatform Tuindorp Keverdijk, Thijssepark (KTV), de gemeente Gooise Meren en de politie organiseren samen een bijeenkomst met als thema inbraakpreventie.
In het Mobiele Media Lab test je onder andere je kennis door een interactieve quiz. Daarnaast is er informatie verkrijgbaar over inbraakpreventie in de breedste zin van het woord. Denk daarbij aan woninginbraken of autokraken.
Uiteraard kunt u ook al uw andere vragen over veiligheid stellen aan de politie of de gemeente.
Deelname is gratis en iedereen is welkom, ook als u niet in de Keverdijk woont.
Het Mobiele Media Lab staat in het winkelcentrum van de Keverdijk, naast de Plataan, ter hoogte van Majoor Kampstraat 3, Naarden.
De koffie en thee staat klaar.
We maken er een gezellige middag van. Zien we u dan?
Zaterdag 25 november was de laatste opschoondag van 2023. Een heel klein clubje verzette werk voor een grote groep en hebben de buurt weer ontdaan van flink wat zwerfvuil.
Namens de werkgroep Opschonen wil ik iedereen die het afgelopen jaar heeft geholpen bedanken. Dankzij jullie blijven onze straten op de Keverdijk, het Thijssepark en de Vierhoven schoon, heel veel dank!
Ook in 2024 gaan we met elkaar aan de slag. Zet u de volgende dagen vast in de agenda:
20 januari,
16 maart,
25 mei,
28 september en
23 november.
Ik zie jullie graag op zaterdag 20 januari om 09.30 in de Plataan voor de eerste opschoondag van 2024
Werkgroep opschonen
Jessica Veenendaal
Werkgroep verkeer en bewoners overhandigen gemeente voorstel voor veiligere straat Keverdijk
De bewoners van de straat Keverdijk delen al jaren een aantal zorgen en problemen met betrekking tot de verkeerssituatie in hun straat. Men ervaart problemen zoals gevaarlijk hoge snelheden, onveilige situaties voor fietsers en voetgangers, een gebrek aan parkeergelegenheid en trillingen, geluidsoverlast en dreigende beschadigingen aan woningen door de (tijdelijke) drempels.
Op 5 oktober 2023 heeft Werkgroep Verkeer een werksessie georganiseerd, waar alle bewoners van de straat Keverdijk, Kol. Palmstraat en Plein 1940-1945 waren uitgenodigd. Tijdens deze werksessie is met de bewoners gezamenlijk een mogelijke korte termijn oplossing voor de verkeershinder gedefinieerd. Belangrijke pijlers in dit voorstel zijn:
Tijdelijke drempel verwijderen op de plek waar deze voor veel overlast zorgt
De andere tijdelijke drempels vastzetten en deels verbreden.
Betere bebording v.w.b. verbod vrachtverkeer op deel Keverdijk.
De weg versmallen door auto’s te laten parkeren op de weg en door uitstulpingen op de weg te plaatsen.
Op 7 december is er een gesprek geweest tussen de vertegenwoordigers van de gemeente, waaronder de wijkwethouder Nico Schimmel en de wethouder mobiliteit Mark Marshall, bewoners Keverdijk en leden van de Werkgroep Verkeer. van het BPF. In dit gesprek zijn de zorgen gedeeld en is het voorstel vanuit bewoners besproken. De gemeente neemt de input serieus en gaat hiermee medio januari 2024 aan de slag. In februari wordt de eerste terugkoppeling op dit plan verwacht.
Op korte termijn is er al een klein succesje. De gemeente gaat alvast handhaven op het verbod op vrachtverkeer, door inzet van BOA’s, de bebording verbeteren en de GAD aanspreken op route en snelheid van hun vuilniswagens.
We houden u op de hoogte. Heeft u vragen of opmerkingen mail dan vooral naar werkgroepverkeer@buurtplatformktvnaarden.nl.
Schouw met de gemeente Gooise Meren over verkeer en groen in onze wijken.
Binnenkort wil het BPF samen met vertegenwoordigers van de gemeente Gooise Meren opnieuw in onze wijken een schouw organiseren over m.n. Verkeerssituaties en Groenvoorzieningen die in onze ogen – dringend – aandacht vragen. We hebben als BPF deze punten al eerder geïnventariseerd. Maar mogelijk zijn er punten die tot nu toe aan de aandacht ontsnapt zijn.
Dus: het bestuur en de werkgroepen Verkeer en Groen roepen jullie, als leden van het BPF, op om zaken die in jullie ogen aandacht vereisen (zoals gevaarlijke verkeersituaties, slecht onderhouden groen, geen groen, enz.) bij ons te melden zodat wij deze punten kunnen inbrengen tijdens genoemde schouw met de gemeente.
Het gaat om de wat grotere, meer complexe dingen. Kleine zaken, zoals een prullenbak die geleegd moet of een defecte lantaarnpaal, kunnen direct (via de Gooise Meren web-site) bij de gemeente gemeld worden (door middel van een zogenaamde MOR-melding = Melding Openbare Ruimte).
Punten voor de schouw graag per mail naar: info@buurtplatformktvnaarden.nl
Op donderdag 23 november organiseert Wattnu de Grote Energie Avond!
Dit wordt een inspirerende en informatieve avond over alles wat te maken heeft met energie besparen, isoleren en verduurzamen. Zo komt u in korte presentaties veel te weten over onderwerpen als isoleren, natuurlijke isolatiematerialen en warmtepompen.
Aan de verschillende informatietafels kunt u ook terecht met vragen over warmtepompen, (regels voor) zonnepanelen, financiering en subsidies voor verduurzamen, ondersteuning VVE’s (Vereniging Van Eigenaren) bij verduurzamen én er is een ondernemerstafel.
Met een beetje geluk en een goede draai aan ons energierad gaat u ook nog naar huis met gratis isolatiemateriaal of een toepasselijk sinterklaasgedicht- of surprise om energieverslindende huisgenoten mee te verrassen.
Meldt u hier aan voor dit leuke evenement
Donderdag 23 november vanaf 19.00 uur – Bibliotheek, Bussum, de toegang is gratis, inclusief een lekker drankje.
We zijn weer druk bezig geweest in het voedselbos. Ook hebben we de plantenbakken bij de hofjes en bij de Plus voorzien van violen.
De deuren van de schuur zijn verstevigd met plexiglas en er zijn weer tegels verwijderd die onder het gras lagen.
Zondag 10 december gaan de handen weer aan de ploeg in de Hof van Thijsse, ons voedselbos-in-wording.
Zaterdag 30 september lagen de nog warme gevulde koeken namens bakkerij Tetteroo klaar voor de buurtbewoners die kwamen opschonen. Er was wederom een goede opkomst. Van jong tot wat ouder, de jongste deelnemer slechts 5 jaar en de oudste met de respectabele leeftijd van 84 (!).
Iedereen zette zich weer volop in voor een schone buurt. Met handschoenen aan en vuilzak en grijper in de hand de buurt in en na een flink uur terug met volle vuilzakken. Dank aan alle deelnemers.
De eerstvolgende opschoondag is op zaterdag 25 november. We verzamelen in de Plataan vanaf 09.30. Het opschonen is van 10-11.30 waarna we gezamenlijk afsluiten met een hapje en drankje.
Wilt u aan de slag om uw woning energiezuiniger te maken? Wilt u weten hoe u dat aanpakt en waar u kunt beginnen?
U kunt veel leren van anderen die hierin al stappen hebben gezet. Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op zaterdag 28 oktober en 4 november stellen ook huiseigenaren in Gooise Meren hun woning open voor bezoekers en delen zij hun ervaringen en gouden tips. Dit kan variëren van het aanbrengen van isolatie folie tot aan verwarmen met een warmtepomp of een grootschalige renovatie.
Bij de meeste woningen kunt u ook binnen een kijkje nemen en zien hoe bijvoorbeeld zo’n warmtepomp eruit ziet en werkt en hoe een goed geïsoleerde zolder aanvoelt.
Via duurzamehuizenroute.nl/open-dagen kunt u zich aanmelden en zien welke huizen in onze gemeente meedoen en alvast lezen wat ze zoal hebben gedaan
Wat is het belang van groen in de wijk? En wat doet een groene buurt met onze gezondheid? Op maandag 9 oktober stonden deze en andere vragen centraal tijdens het goedbezochte wijkcafé ‘Groen in de Buurt’ van Buurtplatform KTV. De avond vond plaats in het kader van de voorgenomen revitalisering van onze wijken waarbij de buurt een belangrijke gesprekspartner is van de gemeente.
Er waren twee presentaties: Piet Broks vertelde wat groen doet voor de gezondheid van de mens en hoe belangrijk het is dat we groen om ons heen hebben. Merlijn Boeles, adviseur beleid bij Bomenwacht Nederland, ging in op het belang van biodiversiteit en de rol van bomen en groen bij klimaatverandering.
Boeles liet in zijn presentatie onder andere een impressie zien van een wijk in Zoetermeer waar groen een centrale plek inneemt. “Een mooi voorbeeld van hoe de openbare ruimte gebruikt kan worden voor verkoeling en goede afwatering, maar ook om elkaar te ontmoeten.” In de presentaties bleek maar eens te meer dat het begrip ‘groen’ veel verder gaat dan het planten van wat bomen en struiken. “Groen is van essentieel belang en speelt een rol bij het bestrijden van bijvoorbeeld depressies, overgewicht en sociaal isolement”, aldus Piet Broks.
Tijdens de avond kwamen ook diverse buurtbewoners aan het woord. De meningen over groen in de wijken Keverdijk, Thijssepark en Vierhoven liepen nogal uiteen. Meerdere bewoners omschreven het groen als “saai” en vonden dat er meer aandacht moet zijn voor onderhoud.
Daar kon de gemeente weer op reageren; zij waren met drie man sterk vertegenwoordigd; naast wijkadviseur Corrie Wiegmans waren ook assetmanager Albert Hoogenkamp en stadsecoloog Kelly Driessen aanwezig.
Het wijkcafé was een vervolg op de avond ‘De Leefbare Buurt’ in juli.
De bewoners van de straat Keverdijk, de Kol.Palmstraat en Plein 1940-1945 delen al jaren een aantal zorgen en problemen met betrekking tot de verkeerssituatie vam de straat Keverdijk.
Men ervaart problemen zoals gevaarlijk hoge snelheden, onveilige situaties voor fietsers en voetgangers, gebrek aan parkeergelegenheid en trillingen, geluidsoverlast en dreigende beschadigingen aan woningen door hardrijdend (vracht-)verkeer over de (tijdelijke) drempels.
Om deze overlast van verkeer met elkaar te kunnen bespreken en te zoeken naar oplossingen op kortere termijn, organiseerde het BPF KTV op 5 oktober een zgn. ‘werksessie’ met de bewoners, die allemaal d.m.v. een brief, waar mogelijk persoonlijk overhandigd, waren uitgenodigd.
Inzet van deze sessie was om als aanwonenden gezamenlijk de ervaren problemen te inventariseren en te komen met oplossingen om aan te bieden en te bespreken met de betreffende wethouder/de gemeente.
De werksessie werd goed bezocht. In kleinere groepen werden de ervaren problemen geïnventariseerd: van vrachtverkeer zonder eindbestemming Keverdijk, de tijdelijke drempels en de daardoor veroorzaakte trillingen en geluidshinder, veel lopende en fietsende kinderen, maar eigenlijk geen veilige plek om over te steken of veilig te fietsen tot verouderde, onvoldoende verlichting en sowieso een straat indeling die uitnodigt harder te rijden dan de toegestane 30 km.
De oorspronkelijke plateaus om de snelheid te minderen worden ook als ‘te laag’ ervaren.
Vervolgens werd er in deze werksessie gezocht naar oplossingen, maatregelen die aan de gemeente kunnen worden voorgelegd en worden onderschreven door alle aanwezigen.
Dat lukte en binnenkort zullen de resultaten van de werksessie door een vertegenwoordiging van de aanwezige aanwonenden en van het BPF KTV worden besproken met de betreffende wethouder, de wijkwethouder en deskundige(n) van de gemeente Gooise Meren.
De aanwezige buurtbewoners en leden van de werkgroep Verkeer van het BPF hebben deze avond als zeer zinvol en nuttig ervaren en hopen op snelle, afdoende maatregelen.
De werkgroep Sociaal organiseerde dit jaar een burendag voor alle buurtbewoners.
De flyers waren huis aan huis bezorgd, maar helaas gooide het weer roet in het eten.
De dappere buurtbewoners die, tussen de regenbuien door, een bezoekje brachten, konden genieten van de muziek van DJ Rano Rinus en allerlei lekkere hapjes, bereid door Syrische vluchtelingen.
Er was informatie over ons buurtplatform en over het NK Tegelwippen, waaraan de gemeente Gooise Meren meedoet.
Voor de kinderen was er verse popcorn, suikerspinnen en er kon worden geknutseld bij het Kinderwerk. Er zijn mooie kunstwerken gemaakt.
Af en toe komt ons ineens ter ore: ‘Wat gebeurt er toch met ‘het voormalige geiten-weitje?… Er lijkt weinig vooruitgang in te zitten; in de aanleg van het voedselbos.’
Toch gebeurt er elke maand wel degelijk iets! Ook al is het niet altijd direct te zien voor langslopende buurtbewoners, er is inmiddels al heel wat werk verzet om het stuk grond klaar te maken voor aanleg.
Zo hebben we vorige week zondag (10 september) de kas, die zich achterop het terrein bevond, uit elkaar gehaald en opgeslagen voor hernieuwd gebruik. Dit was een behoorlijke klus in de brandende zon, maar ook dit maakt dat we weer een stapje dichterbij de realisatie van het voedselbos zijn gekomen.
Mocht u het nou leuk vinden om af en toe een handje te helpen, horen we dat uiteraard graag; ook al is het af en toe maar een uurtje. Elke tweede zondag van de maand wordt er vanaf 10.30 geklust om er iets moois van te maken voor de hele buurt.
Zaterdag 30 september is er weer een gezamenlijke opschoon actie. De inloop in de Plataan is om 09.30. Het opschonen is tussen 10.00 en 11.30 waarna we met wat lekkers afsluiten.
Speciale oproep voor deze ochtend aan ouders en kinderen. Wat helaas opvalt is dat er in de speeltuinen in de buurt regelmatig heel veel zwerfvuil ligt. Bekend is dat als er eenmaal vuil ligt er de neiging is om eigen vuil erbij te gooien.
Goed idee dus om de speeltuinen zwerfafval vrij te maken. En jong geleerd is oud gedaan dus bent u er met uw kinderen bij op zaterdag de 30e om onze buurt weer wat schoner te maken?!
Het opschonen duurt maximaal anderhalf uur maar korter mag zeker ook, elke hulp is welkom.
Buurtplatform KTV organiseert op maandag 9 oktober voor de tweede keer een Wijkcafé in De Plataan. Tijdens de avond “Groen in de Buurt” gaan we met elkaar in gesprek over wederom een belangrijk onderwerp: het belang van groen in onze wijk.
Er komen diverse sprekers aan het woord. Daarnaast zal er een discussie worden gevoerd over het vergroenen van de openbare ruimte in onze buurt.
Het wijkcafé is een terugkerende bijeenkomst over de inrichting en leefbaarheid van onze buurt. De avond wordt georganiseerd door Buurtplatform KTV in samenwerking met de Bibliotheek Gooi+.
Tijdens de eerste editie op 10 juli stonden onder andere verkeer en deelmobiliteit op de agenda.
Kom op 9 oktober naar het KTV Wijkcafé en praat mee over groen in de buurt.
Inloop: 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
Nog net voor het begin van de vakantieperiode vond op 10 juli het eerste KTV Wijkcafé plaats. Een nieuwe activiteit, georganiseerd in samenwerking met de Bibliotheek, waar we ontwikkelingen die van belang zijn voor onze wijken onder de aandacht van alle bewoners willen brengen. En meer nog: waarmee we iedereen willen stimuleren om mee te denken en daadwerkelijk te participeren.
Hieronder een ingekorte, bewerkte versie van een verslag dat in het Naarder Nieuws is verschenen.
Gemeente Gooise Meren maakt werk van herinrichting Tuindorp Keverdijk: “We moeten gebruik maken van de betrokkenheid van buurtbewoners”
Op 10 juli liet, tijdens een door de buurt en de bibliotheek georganiseerde avond over de leefbaarheid van de wijk, wijkwethouder Nico Schimmel blijken samen te willen optrekken met bewoners van Keverdijk, Thijssepark en Vierhoven.
“Deze buurt staat bekend om de sterke betrokkenheid van bewoners en daar moeten we als gemeente gebruik van maken: we willen samen met bewoners werken aan de leefbaarheid van de wijken. We staan open voor alle goede ideeën en initiatieven”, aldus de wethouder.
Aan initiatieven geen gebrek, zo bleek tijdens de avond in buurtcentrum De Plataan, waar zo’n 40 bewoners op kwamen. Zo onderstreepte een buurtbewoner zonder auto de noodzaak van deelmobiliteit: “Het openbaar vervoer is hier heel beperkt. Zonder auto kan het lastig zijn om snel en efficiënt ergens te komen.” Deelauto’s in de buurt zouden dan uitkomst kunnen bieden. Ook Jesse van den Hoven, klimaatburgemeester van gemeente Gooise Meren, ziet deelmobiliteit als oplossing. In een presentatie liet hij het voorbeeld zien van een Italiaans dorp dat helemaal autovrij werd waardoor mensen de straat opnieuw ontdekten als plek om samen te komen en te spelen.
Een bewoner die sinds 1951 in de buurt woont, herinnerde de aanwezigen in de Plataan eraan dat de Keverdijk vroeger heel groen was: “een echt Tuindorp”.
De volgende editie van het wijkcafé is op 9 oktober in de Plataan.
Vakantieperiode of niet, zondag 13 augustus jl. is weer volop geklust in het Hof van Thijsse.
Waar vorige maand de tegels aan de voorzijde uit de grond zijn gehaald, is dit keer fiks gewerkt in het achterste deel van het Hof. Ook hier zat nog een hele lading tuintegels onder het groen verstopt. Dankzij Neeltje wisten we alle oude paden terug te vinden. Er is enorm gezwoegd en iedereen is blij dat de grootste tegelverplaatsklus achter de rug is. De foto’s spreken voor zich.
Bent u geïnteresseerd? Wilt u ook helpen om dit stuk grond in onze wijk om te toveren in een Voedselbos? Weet dat iedere 2e zondag van de maand in het Hof gewerkt wordt.
Zondag 10 september a.s. vanaf 11 uur bent u weer van harte welkom! Neem tuingerei en koffie of thee-beker mee en help mee.
Tot ziens in september!
N.a.v. de geplande geluidswal met zonnepanelen langs de A1 aan de kant van het Naarderbos (de noordkant) is er bij de bewoners van, met name de Keverdijk en het Thijssepark, onrust onstaan of dit geen verdere toename van de geluidsoverlast aan de zuidkant van de A1 zal betekenen.
Daarnaast is er de geluidsoverlast van (het optrekkende) verkeer vanaf de nieuwe rotonde bij de Churchillstraat/Rijksweg, die door de direct aanwonenden van de Rijksweg wordt ervaren.
Deze bezorgdheid en de extra overlast is o.a. door de leden van de werkgroep verkeer onder de aandacht gebracht van de politiek en BenW in Naarden. Dat heeft ertoe geleid dat de gemeente een zogenaamde nulmeting gaat doen, om de huidige geluidsbelasting vast te stellen.
Na realisatie van de zonne-geluidswal zal opnieuw een geluidsmeting worden gedaan. Door deze metingen te vergelijken kan een mogelijke toename van de geluidsoverlast worden bepaald.
Maar de nulmeting geeft natuurlijk ook al inzicht of de huidige geluidsoverlast binnen de wettelijke grenzen blijft. Op basis van het resultaat kan blijken dat maatregelen gewenst of zelfs noodzakelijk zijn.
De geluidsmeting is sinds half juni operationeel. Voor het totaalbeeld zijn er meetpunten geplaatst op de volgende locaties:
1 J.P. Thijssepark 353
2 J.P. Thijssepark 7
3 Huibert van Eijkenstraat 73
4 J.P. Thijssepark 35
5 Kolonel Michaelstraat 83
6 J.P. Thijssepark 211
7 Generaal Kraijenhoffstraat 4
Iedereen kan de actuele geluidssituatie volgen op de volgende zeer informatieve website: sensornet.nl/project/naarden/
Het is zeker de moeite waard om daar regelmatig een kijkje te nemen.
Zaterdag 24 juni was de grote dag: de mozaïekbank werd -onder ruime belangstelling- door Buurtplatform KTV (Keverdijk, Thijssepark, Vierhoven) geschonken aan de buurt en onthuld door de burgemeester en de wijkwethouder. De afgelopen maanden zijn duizenden kleine gekleurde steentjes op maat geknipt en op het beton geplakt door een enthousiaste groep buurtbewoners. Met engelengeduld hebben ze er vele uren aan gewerkt! Maar het resultaat is er ook naar: een bank die van alle kanten mooi is om naar te kijken! Tot uiteindelijk de mozaïekbank helemaal klaar was! De afgelopen weken stond hij al op zijn definitieve plaats, vóór De Plataan, te stralen in de zon.
Voorafgaand aan de formele onthulling werd door een van de bestuursleden een overzicht gegeven van wat er allemaal wel niet bij kwam kijken voor het zover was. En werden de trekkers van het “project mozaïekbank” (Evelien Dekker en Neeltje Veeken), de ontwerpers van de afbeelding (Sophie Calis, Melanie Samuel en Ellen Wennink) en de vele “plakkers” in het zonnetje gezet. Het plakken was niet alleen een nauwkeurig werkje, maar ook heel gezellig en heel sociaal: mensen die al jaren bij elkaar in de straat woonden, hebben elkaar rondom de bank leren kennen!
Op een fraaie plaquette aan de achterzijde van de bank (net zo mooi en kleurrijk uitgevoerd als de voorzijde) worden de grote sponsors genoemd. Maar daarnaast zijn er vele bijdragen van buurtbewoners ontvangen: een geslaagde crowd-funding! Want dit was en is in alle opzichten een project vóór en dóór de buurt.
Wethouder Nico Schimmel hield een speech waarin hij de waardering van het gemeentebestuur uitsprak voor een project als dit, gericht op het versterken van de sociale structuur in de buurt. En waarin hij zijn bewondering liet blijken voor de mensen die met grote precisie de steentjes op de juiste plaats hadden geplakt, zodat de afbeelding werd wat de ontwerpers bedoeld hadden.
Direct na de ceremoniële onthulling werd de bank ingewijd door burgemeester Han ter Heegde, die een van de particuliere donoren op de bank een kopje koffie met gebak aanbood. Waarna de happening werd afgesloten met foto’s van trekkers, ontwerpers en plakkers.
Na het grote succes van vorige jaren wordt ook dit jaar de jaarmarkt op de Keverdijk gehouden en wel op zaterdag 10 juni. Er wordt gehoopt dat er, als vanouds, meer dan 100 kramen worden bezet, zodat het een gezellige dag wordt.
De organisatie doet haar best om er met muziek en vertier voor de jeugd een super dag van te maken. U komt toch ook? De toegang is gratis!
Zaterdag 24 juni gaan we weer gezamenlijk opschonen. Als u in uw buurt rondkijkt zal u zijn opgevallen dat het op een aantal plaatsen hard nodig is. Zeker in het centrum en rond de winkels. En we zijn benieuwd of de invoering van statiegeld op blikjes al effect heeft gehad.
We hopen uiteraard op een hoge opkomst zodat elke straat wordt opgeruimd.
We verzamelen vanaf 09.30 in de Plataan en om 10 uur gaan we van start. Uiterlijk 11.30 ronden we af met een hapje en een drankje in de Plataan.
Aanmelden mag via werkgroepopschonen@buurtplatformnaarden.nl maar gewoon binnenlopen is ook prima. We zien u graag op zaterdag 24 juni.
Het is al weer enige tijd geleden dat we druk zijn geweest in het voedselbos.
Graag willen we zondag 4 juni om 11.00 uur weer aan de gang gaan, er is nog heel veel te doen.
Heeft u zin en tijd om ons weer te helpen dan horen wij het graag. Wij zorgen weer voor thee en koffie (dus neem een beker mee) ook zal er weer iets te eten zijn.
Met vriendelijke groet,
Werkgroep Groen.
Afgelopen weken zijn 2 van onze buurtkastjes weer terug geplaatst. De kastjes zijn een tijdje weggeweest, omdat de indruk was dat er misbruik werd gemaakt van de kastjes.
Verder waren ze ook wel aan een opknapbeurt toe omdat regen en wind een behoorlijke aanslag op ze had gepleegd. Ze zijn van nieuw glas, nieuw dak en roestvaststalen onderdelen voorzien. Een stevige lik verf maakte alles weer toonbaar.
De gedachte achter de buurtkastjes is dat buurtgenoten die daarvoor de mogelijkheden hebben, af en toe iets delen met hun buurtgenoten die moeite hebben om rond te komen. Omdat er in onze wijken mensen zijn die hiermee geholpen kunnen worden, zijn de kastjes opgeknapt en opnieuw geplaatst.
Het buurtplatform hoopt dat hiermee de mensen, die het echt nodig hebben, weer geholpen kunnen worden.
Op donderdag 6 april was er, in de Plataan, een informatieavond over geluidsmetingen in de wijken Keverdijk en Thijssepark. De zaal zat behoorlijk vol, er was veel belangstelling. Namens de gemeente was wethouder Barbara Boudewijnse aanwezig om vragen te beantwoorden. Ook het bureau dat de metingen gaat uitvoeren was aanwezig.
De avond begon met uitleg over de metingen en de mogelijke effecten van de geplande geluidswal in het Naarder Woonbos. Deze geluidswal is het gevolg van een burgerinitiatief van de bewoners aldaar. Deze avond was echter niet bedoeld om dat plan te bespreken, we hadden het specifiek over de gevolgen voor onze wijk.
Merkwaardig genoeg heeft Rijkswaterstaat ooit, middels berekeningen, vastgesteld dat er in het Naarderbos maximaal 60dB en in onze wijk max. 65dB overlast mag plaatsvinden. Hierdoor is het noodzakelijk om een geluidsmuur te plaatsen in het Naarderbos. Dit verschil in maximale overlast is onverklaarbaar, zowel door gemeente als deskundigen. Er is een toezegging gedaan, dat uitgezocht zal worden hoe dit tot stand is gekomen, en vooral of dit terecht is.
De metingen in onze wijk zullen een zogenaamde nul-meting zijn. Op verzoek van aanwezigen is een extra meetpunt gekozen, de wethouder heeft dit toegezegd, bij de Van Limburg Stirumlaan. Indien de nul-meting onder het toegestane maximale getal blijft, zal over een paar jaar nogmaals een meting plaatsvinden, om te controleren of de nieuwe geluidswal, met de zonneschermen erop, de geluidsoverlast verhoogd heeft.
Op verzoek van aanwezigen werd ook de termijn van de metingen verlengd, om bij meerdere windrichtingen inzicht in de geluidsoverlast te krijgen.
Afgelopen zondag 16 april zijn we weer druk geweest in het voedselbos, wat is er hard gewerkt, alle bramenstruiken zijn weg waardoor we een goed overzicht hebben van grootte van het terrein.
Dank aan de vrijwilligers die dit weer hebben mogelijk gemaakt.
Zijn er mensen die ook graag willen meehelpen, stuur dan een mailtje naar: connydeprinse@hotmail.com
Een klein groepje enthousiaste buurtbewoners kwam zaterdag 15 april naar de Plataan voor de opschoondag. Er waren vertrouwde gezichten, enkele nieuwe en zelfs iemand die zich had afgemeld maar toch kwam.
Zien opschonen doet opschonen: een buurtbewoner zag ons met de grijpers en vuilzakken in de weer en bedacht direct om aan te sluiten. Snel zijn vrouw en dochter opgehaald en met z’n drieën aan de gang. Dat is toch super?!
Dankzij de groep opschoners kon de gemeente weer flink wat zwerfafval afvoeren. Dank jullie wel voor de inzet
Sluit u de volgende keer ook aan?
Zaterdag 24 juni is de eerstvolgende opschoondag
Beste buurtbewoners,
Hierbij een herinnering aan de komende Algemene Ledenvergadering (ALV). Deze ALV, aanstaande maandag (27 maar) is extra belangrijk omdat we dan moeten zien of er voldoende mensen zijn die het bestuur willen komen versterken. In de vorige nieuwsbrief hebben we de noodklok geluid, nadat een paar vertrekkende bestuursleden hadden aangegeven zich helaas niet herkiesbaar te willen stellen.
Gelukkig hebben inmiddels twee betrokken leden van de vereniging aangegeven dat ze zich kandidaat willen stellen. Daar zijn we als bestuur natuurlijk heel blij mee.
Maar daarmee is de zaak nog niet helemaal gered: we hebben nog een paar takenpakketten waar we extra menskracht voor nodig hebben. Dus onze oproep is nog steeds van kracht: als u denkt zich nuttig te kunnen maken binnen het bestuur van onze vereniging en daar ook wat tijd voor vrij kunt maken, laat ons dat zo spoedig mogelijk weten! In een oriënterend gesprek kunnen we dan zien wat de mogelijkheden zijn.
Ondanks deze zorgen over het voortbestaan van de vereniging, gaan de activiteiten natuurlijk onverminderd door. En daar zal tijdens de ALV ook het een en ander over gezegd worden. Bijvoorbeeld over de succesvolle eerste “handen uit de mouwendag” voor het voedselbos-in-wording, de Hof van Thijsse. En over de enquête over de zogenaamde “deelmobiliteit”, die natuurlijk nog steeds ingevuld kan worden (zie hieronder). Daarnaast zullen we vooruit blikken naar de informatieavond van de gemeente over geluidsmetingen in onze buurt.
We hopen dus alle lezers van deze Nieuwsbrief aanstaande maandagavond te zien.
Tot dan!
Namens het bestuur,
Saïd Almakroudi, voorzitter
PS: de agenda en vergaderstukken zijn vrijdag 10 maart per email naar alle leden verstuurd. Mocht u niets ontvangen hebben, laat dit dan zsm even weten!
Dus:
Maandag 27 maart 2023 om 20:00 uur, inloop vanaf (19:30 uur), de Algemene Ledenvergadering Buurtplatform KTV.
Locatie: Plataan, Majoor Kampsstraat 3
Beknopte agenda:
Jaarverslag en afronding 2022
Jaarplan en begroting 2023
Situatie bestuur en toekomst Buurtplatform KTV
Doe mee met onderzoek naar deelauto’s
De deelauto wordt steeds populairder. Het aanbod en het gebruik ervan groeit de laatste jaren sterk en steeds meer mensen zien de voordelen van autodelen.
Werkgroep Duurzaam is benieuwd naar de mobiliteitsbehoefte van de bewoners van onze KTV-wijken. Moet er actiever worden ingezet op deelmobiliteit?
Vul hier de korte vragenlijst in!
Het is lente! Dat betekent dat de temperaturen gaan oplopen, de dieren uit hun winterslaap komen, de knoppen aan bomen en planten uitkomen en natuurlijk de lenteschoonmaak. Dat laatste is misschien niet uw favoriet gedachte bij de lente maar wel fijn als alles weer schoon en netjes is.
Dat geldt voor het huis maar zeker ook voor onze buurt.
Zaterdag 15 april gaan we daarom weer gezamenlijk opschonen. Er wordt door ons vooraf een inventarisatie gedaan om te zien waar in de wijken het meeste vuil is zodat we ons daarop kunnen concentreren.
We hopen uiteraard op een hoge opkomst zodat elke straat wordt opgeruimd.
We verzamelen vanaf 09.30 in de Plataan en om 10 uur gaan we van start. Uiterlijk 11.30 ronden we af met een hapje en een drankje in de Plataan.
Aanmelden mag (via werkgroepopschonen@buurtplatformnaarden.nl) maar gewoon binnenlopen is ook prima. We zien u graag op zaterdag 15 april.
De laatste Nieuwsbrief staat voor het grootste deel in het teken van de voorbereiding van de komende Algemene Ledenvergadering (ALV). Een heel belangrijke ALV omdat, zoals het er nu uitziet, de kans groot is dat we dan moeten besluiten om de Vereniging Buurtplatform KTV te gaan opheffen. Dat zit als volgt. Zoals bekend zijn we al meer dan een jaar op zoek naar nieuwe bestuursleden. Al die tijd hebben we de zaak draaiende gehouden door binnen het bestuur de taken wat te verdelen. Helaas vertrekken straks twee van de huidige bestuursleden. Simpelweg omdat ze, na een aantal jaren bestuurswerk, hun tijd aan andere activiteiten willen en moeten besteden. Zonder versterking wordt het voor de drie resterende bestuursleden onmogelijk om de vereniging gaande te houden. En dus zouden we dan alles moeten stoppen. Dat is volgens ons erg jammer. Want we hebben de afgelopen jaren iets neergezet met zijn allen. Zie bijvoorbeeld wat er allemaal in onze Nieuwsbrieven voorbij komt. En zie ook de Gooise Meren Vrijwilligersprijs die we begin dit jaar kregen. We denken natuurlijk al een tijdje na over een mogelijke oplossing. In dat kader hebben we begin dit jaar een bijeenkomst gehad met alle werkgroepsleden om ideeën op te halen. Daar zijn nuttige tips uit voortgekomen (waar we tijdens de ALV ook nog het een en ander over zullen zeggen), maar nog geen werkbare oplossing. Want hoe dan ook: een bestuur als vaste kern is nodig om de boel te coördineren. En dus mensen die er voldoende tijd in kunnen en willen steken. Daarom hierbij een LAATSTE OPROEP aan iedereen die een bijdrage wil leveren als bestuurslid om zich te melden (kan bij een van de bestuursleden of via info@buurtplatformnaarden.nl). We zullen dan op korte termijn contact opnemen voor een gesprek, zodat we van elkaar goed weten wat de verwachtingen en mogelijkheden zijn. Daarbij zullen we zeker ook creatief kijken naar hoe de werkzaamheden tussen de bestuursleden onderling en tussen bestuur en werkgroepen verdeeld kunnen worden. Tijdens de ALV zullen we de balans opmaken. Gloort er inmiddels een reële mogelijkheid om door te gaan? Of plannen we ter plekke een tweede ALV in om het besluit te nemen de vereniging op te heffen? Hopelijk hoeft het niet zo ver te komen. Binnenkort sturen we de agenda en andere vergaderstukken voor de ALV (die plaats zal vinden op 27 maart) rond. Daarin zullen we alles nog eens uitleggen. En nu maar hopen dat de aanmeldingen binnenstromen! Namens het bestuur, Saïd Almakroudi, voorzitter |
Al drie jaar wordt er gesproken, én ook is er al veel achter de schermen gebeurd, om het idee van het Voedselbos vorm te geven. Via de nieuwsbrief en de open dag in de Plataan, heeft u de ontwikkelingen hierover kunnen ontvangen.
Op 19 maart aanstaande is het dan eindelijk zo ver dat de handen écht uit de mouwen gestoken mogen worden. En daar hebben we alle handen hard bij nodig!
Concreet betekent het dat we op zondag 19 maart vanaf 11.00 klaar zullen staan met koffie en thee om aan de slag te gaan met de volgende activiteiten:
- Puinruimen: helaas ligt er het één en ander aan afval op het terrein van het voormalige geitenweitje. Dit afval moet van het terrein afgehaald en verzameld worden
- Het afbreken van het metalen hek wat zich op het terrein bevindt
- Het afbreken van één van de twee schuurtjes
- Het verwijderen en verzamelen van de tegels die op het terrein liggen
- Snoeiwerkzaamheden
We weten uiteraard niet hoe ver we deze dag zullen komen, maar wel weten we dat vele handen licht werk maken!
…Dus: neem gereedschap, handschoenen en een beetje zonneschijn mee en dan verwachten we dat we een eind kunnen komen.
Mocht u het leuk vinden om bij de verdere aanleg betrokken te worden, kunt u zich aanmelden bij de werkgroep Groen. Ook wanneer u zich verder wilt bekommeren over het groen in de wijk, kunt u bij ons informatie inwinnen.
Locatie: het voormalige geitenweitje naast de Bergman Clinic, achterin het Thijssepark
Datum: zondag 19 maart
Tijd: 11.00
werkgroepgroen@buurtplatformnaarden.nl
info@buurtplatformnaarden.nl
We hopen jullie te zien!!
Iedereen van harte gefeliciteerd met “De Gooise Meren Prijs” die aan ons allemaal is toegekend!
Voor de KTV-ers die aanwezig waren op de Nieuwsjaarreceptie van de Gemeente op 9 januari, was het een grote verrassing dat ze deze vrijwilligers-groepsprijs in ontvangst mochten nemen.
De toekenning is een duidelijk teken vanuit de gemeente dat onze betrokkenheid bij de buurt gezien en gewaardeerd wordt. Vanuit het bestuur hopen we dat het ook een aansporing is voor buurtbewoners die nog geen lid zijn, om zich nu wél aan te sluiten bij ons platform of zich op een andere manier in te zetten voor hun wijk. En wellicht heeft het zelfs een positieve uitstraling naar andere bewonersplatforms in Gooise Meren.
In ieder geval hebben wij als KTV goede voornemens om verder te gaan op het ingeslagen pad en te blijven werken aan veilige, schone, groene en sociale wijken. In dat verband hebben we begin deze week een sessie gehad met een grote groep leden van de werkgroepen en het bestuur om weer eens stil te staan bij wat er wel of niet goed loopt, waar we meer of minder nadruk op moeten leggen en -niet in de minste plaats- de continuïteit van de vereniging. De avond leverde nuttige suggesties op, waar we tijdens de Algemene Ledenvergadering zeker op terug zullen komen.
De Opschoondag afgelopen zaterdag was weer een mooi voorbeeld van een bijna wonderbaarlijk succes: ondanks de voortdurende regen waren er behoorlijk wat mensen op komen dagen. En er zijn weer behoorlijk wat zakken zwerfvuil bijeengesprokkeld, zoals uit het stukje hieronder blijkt. Een groot compliment voor al deze doorzetters!
Zoals gezegd: de avond met alle werkgroepsleden leverde veel nuttigs op, maar maakte ook weer eens extra duidelijk hoe belangrijk het is dat nieuwe mensen zich melden. Nieuwe vrijwilligers, betrokken buurtbewoners die actief bij willen dragen aan ons Buurtplatform. Als bestuurslid of op een andere manier. Dus hierbij opnieuw een oproep om dat vooral te doen!
Namens het bestuur,
Saïd Almakroudi, voorzitter
Het einde is in zicht! Na bijna 7 maanden zijn we bijna klaar met het mozaïeken van de bank. Wil je straks je zelf geplakte steentje terug kunnen zoeken op de bank? Kom gezellig even langs! Tot eind maart hebben we de volgende momenten ingepland: De verwachting is dat we deze mozaïekmomenten nog nodig zullen hebben. Voor april maken we geen planning. Mogelijk zijn er nog een paar momenten nodig, deze zullen we delen met degene die opgegeven hebben een mail te willen ontvangen en op onze Facebookpagina zetten. Wilt u op de hoogte blijven? Mail naar werkgroepsociaal@buurtplatformnaarden.nl Daarna gaat het voegen gepland worden en kan de bank naar buiten. Daar kunnen we de volgende keer vast meer over vertellen! |
In onze vorige Nieuwsbrief gaven we aan dat de werkzaamheden aan de Burgemeester Jur. Visserlaan toen net van start waren gegaan. Inmiddels zijn deze werkzaamheden – voorlopig – afgerond en ligt de weg er ‘als nieuw’ bij.
Waar wij als Buurtplatform voorafgaand aan deze werkzaamheden op hebben aandrongen is in belangrijke mate gerealiseerd. Los van het noodzakelijke vernieuwen van de beschadigde asfaltlaag zijn er enkele belangrijke wijzigingen aangebracht.
Zo is de straatbreedte met 2 x 40 cm teruggebracht. Dit aan beide zijden, ten gunste van de breedte van de parkeervakken. Het vóór deze aanpassing hinderlijke én gevaarlijke massaal parkeren van auto’s met twee wielen op het fietspad lijkt nu voorbij. De afgelopen weken zagen we dit gelukkig niet meer.
De rijstroken zijn versmald, wat effect moet hebben op de regelmatig veel te hoge snelheid waarmee op de Visserlaan werd gereden. Het terugbrengen van de snelheid moet deels ook worden gerealiseerd door de aangelegde drempel tussen de ingang van de Irene en Marijkeho en de kruising met de Koningin Wilhelminalaan.
Weet u het nog? Afgelopen zaterdag kwam het de hele dag met bakken uit de hemel. Niet echt een dag om de deur uit te gaan laat staan om de troep uit de buurt op te gaan ruimen. Het was dan ook boven verwachting dat er bijna 30 buurtbewoners zijn gekomen om op te schonen. Echte Toppers!
Dat onze buurtgenoten toppers zijn is ook de gemeente Gooise Meren niet ontgaan. Het buurtplatform ontving de Gooise Meren prijs waarbij onder meer het opschonen specifiek werd genoemd.
Voor het buurtplatform is het goed te merken dat er zeer trouwe opschoners zijn maar dat er ook elke keer weer nieuwe gezichten bij zijn. Elke inzet om de buurt schoon te maken en houden wordt zeer gewaardeerd.
Ondanks de regen is onze buurt weer wat schoner; zakken vol vuil zijn er afgevoerd. Dankzij Bakkerij Tetteroo en Plus Robina Bos werden de opschoners getrakteerd op een welverdiende lekkernij.
We hopen dat het zaterdag 15 april beter weer is en we u vanaf 09.30 in de Plataan mogen verwelkomen. Het opschonen start om 10.00.
Vervelend, zeker in deze donkere dagen, zijn de steeds weer terugkerend problemen met de straatverlichting in verschillende straten van de wijk Keverdijk. Het is heel goed en belangrijk dat de bewoners daar MOR (Melding Openbare Ruimte)-meldingen over blijven doen bij de gemeente. Zodoende weten de ambtenaren daar dat het nog steeds niet is opgelost en dat houdt druk op de zaak. Vanuit het Buurtplatform zetten we dit ook steeds weer op de agenda in het overleg met de gemeente. Voor de duidelijkheid een paar punten op een rij:
|
De mozaïekbank wordt steeds mooier. We zijn de agenda voor december aan het vullen met mozaïek momenten. Het begint al een mooi pronkstuk te worden in de Plataan, onze mozaïekbank. Vele handjes werken eraan, vele gezellige praatjes zijn er al bij en over gemaakt.
Een aantal datums is bekend en hieronder opgenomen. De agenda op onze website houden we zoveel mogelijk actueel. Zeker weten dat er plek is? Meld u aan via werkgroepsociaal@buurtplatformnaarden.nl of kom gezellig langs!
|
Zoals in de inleiding van de nieuwsbrief al aangegeven werd de start van de werkzaamheden op de Burgemeester Jur. Visserlaan nog geen week van tevoren aangekondigd. Daardoor werden ook wij verrast en konden we in de vorige Nieuwsbrief geen vooraankondiging plaatsen. Maar in de voorbereidingsfase hebben we wel diverse keren overleg gehad met zowel ambtenaren als politiek van de gemeente Gooise Meren. Daarbij was onze insteek steeds: breng de (veel te hoge) snelheid omlaag, maak de voetgangersoversteekplaats veiliger en zorg dat het illegaal parkeren van auto’s op het fietspad wordt tegengegaan. Het ligt voor de hand dat als het asfalt aan vervanging toe is dat dit soort wensen meteen worden meegenomen. Zo’n vraag lijkt een open deur. Maar niets is minder waar. Het blijkt steeds weer lastig om, binnen de kaders van de langetermijnplanning van allerlei werkzaamheden die de Gemeente in de openbare ruimte wil laten uitvoeren, op het juiste moment zo’n punt te maken. Vaak is het heel lang “te vroeg” in de planfase. En dan plotseling is het “te laat” om nog iets te veranderen. Gelukkig lijkt het dit keer goed te zijn gegaan, en we dan zijn dan ook blij met het constructieve overleg dat we met de wethouder en ambtenaren gehad hebben. De weg wordt nu zo aangelegd dat parkeren op het fietspad verleden tijd is door verbreding van de parkeervakken. Daardoor wordt ook de rijbaan smaller, hetgeen een snelheidsbeperkende werking heeft, nog eens versterkt door de aanleg van een drempel, zodat men zich hopelijk echt aan de daar geldende maximumsnelheid van 50 km per uur zal gaan houden. Ook wordt de voetgangersoversteekplaats ter hoogte van de winkels verhoogd en de zichtbaarheid verbeterd. En hopelijk binnenkort voorzien van een VRI (verkeersregelinstallatie, “stoplicht”). Omdat deze in de oorspronkelijke plannen nog niet was opgenomen, moet hier nog budget voor gevonden worden. Maar onze nieuwe wijkwethouder, Nico Schimmel, gaat het plan aan de Raad voorleggen en verwacht dat hier zeker goedkeuring voor gegeven zal worden (immers: dit is een bekend knelpunt, met in de afgelopen jaren een aantal ongelukken en bijna-ongelukken). |
We kunnen met elkaar terugkijken op een goed opschoonjaar. Goed bezochte opkomsten met enthousiaste buurtgenoten die de handen uit de mouwen hebben gestoken om onze buurt zwerfafvalvrij te maken. Onze dank is groot!U zult misschien denken, nu al terugkijken, we hebben toch nog een Opschoondag in het verschiet?! Middels deze nieuwsbrief willen wij u informeren dat de geplande Opschoondag van 10 december NIET doorgaat. De reden hiervan is dat het Buurtplatform in 2023 vaker wil opschonen, te beginnen op 14 januari 2023. In 2023 gaan we een extra ronde opschonen, de exacte data zullen we later vermelden. Voordeel aan beginnen in januari is dat het vuurwerk, dat nog niet door de afstekers zelf is opgeruimd, door ons kan worden weg geprikt, uiteraard gaan we er van uit dat dit slechts om een heel klein deel gaat omdat elke afsteker zelf de verantwoording neemt om het op te ruimen. We hopen, door vaker een Opschoondag te organiseren en na te denken over een meer efficiënte manier van verdelen van de straten/wijken, onze buurt nog schoner te krijgen. Dit kunnen we uiteraard niet zonder u, we hopen dan ook dat u een keer met ons meeprikt. Het is niet alleen heel nuttig maar ook gezellig om bijvoorbeeld nader kennis te maken met buurtbewoners. En dankzij de verschillende buurtwinkels die ons regelmatig verblijden met een lekkernij kunnen we elke Opschoondag ook nog eens fijn afsluiten. Hopelijk tot in 2023. |
Tijdens het 25 jarig jubileum van het buurtplatform, presenteerde de Werkgroep Groen met trots het ontwerp voor het toekomstige voedselbos ‘Hof van Thijsse’. Bezoekers konden het ontwerp bekijken en de werkgroepleden waren aanwezig voor het verstrekken van tekst en uitleg. Er werd door veel bezoekers enthousiast gereageerd en er hebben zich ook enkele nieuwe vrijwilligers aangemeld, waar de werkgroep natuurlijk heel blij mee is. Naast het ontwerp, werd ook het informatiebord onthuld. Op 10 oktober jl. is het informatiebord officieel geplaatst bij de ingang van het toekomstige voedselbos. Neemt u er vooral eens een kijkje als u in de buurt bent! |
Omdat het bestuur van het Buurtplatform KTV steeds meer betrokken wordt bij activiteiten die in de genoemde wijken plaatsvinden, wil het graag uitbreiden met een aantal nieuwe leden. Dit niet alleen om het bestuur te versterken, maar ook om voor continuïteit te zorgen en om (nog) meer te gaan ondernemen. Er wordt gezocht naar mensen die graag hun handen gebruiken (de doeners) maar ook naar mensen die graag theoretisch aan de slag willen (de denkers) om onze doelstelling te realiseren. Doelstelling van het buurtplatform KTV:
Woont u in één van onze wijken, heeft u een paar uur in de week over, voelt u zich betrokken bij de wijken en haar bewoners, kortom denkt u dat bestuurslid KTV iets voor u is, stuur dan een mail naar info@buurtplatformnaarden.nl Ook als u meer informatie wilt hebben kunt u ons mailen of bellen: Said Almakroudi (voorzitter) 06 – 4034 6039 |
Zaterdag 24 september is er van alles te doen in De Plataan in het kader van Burendag.
Zo zal de werkgroep Groen er zijn om iedereen bij te praten over de Hof van Thijsse.
Het ontwerp ligt op tafel!
Loop gezellig binnen die zaterdagmiddag in De Plataan. De ontwerper van het plan is aanwezig, dus een unieke kans om alles te vragen over het voedselbos wat u altijd al had willen weten maar niet durfde te vragen.
Het klimaatprobleem zien we inmiddels elke dag op het journaal. Van de stikstofproblematiek in ons eigen land, stijgende energiekosten, bosbranden en droogte in heel Europa tot gigantische overstromingen in Pakistan. Inmiddels weten we dat de mens de grootste veroorzaker is van al dit leed. Op alle fronten moeten we aan de bak. Fossielvrije energie opwekking, beter watermanagement, een circulaire economie, nieuwe duurzame goederen hubs rondom de stad, een natuurinclusief voedselsysteem, etc, etc. Hoe gaan we dit doen? Wat is het perspectief voor boeren, ondernemers en inwoners? Kunnen we hopen dat nieuwe technologie en de politiek voor oplossingen gaan zorgen? Wat we wel weten is dat er op alle fronten vanuit allerlei hoeken van de samenleving mensen zijn met goede ideëen. Waarschijnlijk jij en ik! Ook weten we zeker, dat we het met elkaar moeten gaan doen en vooral goed naar elkaar luisteren. Daarom organiseert Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren Duurzaamheidscafés waar we informeel met een kop thee of koffie, met elkaar een mooi en duurzaam perspectief kunnen bouwen. Kom ook eens langs, puur uit nieuwsgierigheid. Je hoeft geen deskundige te zijn of met een vooropgezet doel te komen, maar doe gewoon mee! De duurzaamheidscafés hebben al zoveel mooie ideeën en initiatieven voortgebracht. VOLGEND THEMA: een duurzaam voedselsysteem voor boeren, ondernemers en inwoners: wat voor initiatieven en ideeën zijn er in Gooise Meren? Hoe kunnen we de boeren helpen en tegelijkertijd de nieuwe voedselbos- en stadslandbouw boeren ruimte bieden? Hoe gaan we het gevecht tegen de droogte met elkaar aan? Wat is de eiwittransitie eigenlijk en moeten we echt van het vlees af? • Muiden, maandagavond 12 september, om 19:30 uur in de bieb, Kazernestraat 10. Aan toegang, koffie en thee zijn geen kosten verbonden. |
Eindelijk was er weer een jaarmarkt en vol enthousiasme hebben we daar gestaan om onze Mozaïekbank te promoten, want we hebben het ontwerp kunnen onthullen! Om een deel van de kosten van de bank te financieren hebben we onze crowdfunding verspreid en een prijsvraag uitgeschreven: Wij vroegen hoe zwaar zal de bank zijn na het mozaïeken? Wat hebben we daar, in de loop van de dag, grote verschillen in antwoorden op gekregen zeg. De antwoorden varieerden van 475 tot 57.025 kg! Het goede antwoord: de kale bank weegt 1650 kg. Daar komen dan alle mozaïeksteentjes, lijm en voegcement bij. De leverancier schat het resultaat op 1700 kg. Finn, de winnaar, noteerde 1750 kg ! Dat kwam het dichtst in de buurt, dus kreeg hij de prijs: een VVV-bon. Mede dankzij (op alfabetische volgorde): Bakkerij Tetteroo BandenMaat De Schakel Fysiotherapie Naarden Huisartsenpraktijk Keverdijk Lakeland Foundation PLUS Robina Bos Tandarts L.A. Verbraak Versa Kinderwerk VSBfonds en vele particulieren Is de crowdfunding een groot succes geworden! De bank wordt binnenkort geleverd en in De Plataan geplaatst om daar te kunnen mozaïeken. Een aantal buurtbewoners hebben zich aangemeld om steentjes te komen plakken. Afspraken daarover moeten nog gemaakt worden. Aanmeldingen zijn van harte welkom! Ook zijn we nog op zoek naar enthousiastelingen die de te geven mozaïekworkshop willen volgen om daarna op gezamenlijk af te spreken momenten het mozaïeken willen begeleiden. De mozaïek workshop hopen we eind augustus/begin september in te kunnen plannen, is in de Plataan en zal van 10.00 tot 16.00 zijn. Mozaïek momenten worden nog bepaald en gedeeld. Opgeven kan via info@buurtplatformnaarden.nl. |
Wist u dat een bananenschil een jaar op de grond blijft liggen, dat een kauwgompje pas na 20 jaar is afgebroken en een blikje pas na 50 jaar? Des te fijner dat op zaterdag 17 september aanstaande we weer gezamenlijk (met “de hele wereld” want het is dan ook World Clean-up Day) aan de slag gaan in de strijd tegen zwerfafval.
We hopen op een grote opkomst zodat alle straten van de Keverdijk, het Thijssepark en de Vierhoven aangepakt kunnen worden.
De inloop start om 09.30 in de Plataan met een kopje koffie / thee. Na het uitzoeken van een route en het verzamelen van een vuilzak, handschoenen en een vuilgrijper starten we om 10 uur met opschonen. Uiterlijk 11.30 is iedereen weer terug in de Plataan voor een hapje en een drankje.
Aanmelden mag via werkgroepopschonen@buurtplatformnaarden.nl maar ook zonder aanmelding bent u van harte welkom!
Beste KTV-leden
Zie je hem al staan? De mozaïekbank die zelf ontworpen is door wijkgenoten en misschien wel mee gemozaïekt door jou?
Bij het multiculturele centrum “De Plataan” in Naarden, komt hij naast de entree in het zonnetje te staan. Een mooie plek om even op adem te kunnen komen of bij te kletsen met andere wijkgenoten.
Het thema is: “Voor iedereen”.
Draag ook je steentje bij!
Buurtplatform KTV, de gebruikers van de Plataan en winkeliers hebben samen al meer dan de helft van de kosten bij elkaar gebracht.
Om het plaatje financieel helemaal rond te krijgen is er via de Regiobank een actie gestart om het resterende bedrag onder de wijkbewoners op te halen.
De actie is te vinden op:
samenvoordebuurt.nl/mozaiekbankdeplataan
Of gebruik de QR code
Wist u dat een bananenschil een jaar op de grond blijft liggen, dat een kauwgompje pas na 20 jaar is afgebroken en een blikje pas na 50 jaar? Des te fijner dat op zaterdag 18 juni aanstaande we weer gezamenlijk aan de slag gaan in de strijd tegen zwerfafval.
We hopen op een grote opkomst zodat alle straten van de Keverdijk, het Thijssepark en de Vierhoven aangepakt kunnen worden.
De inloop start om 09.30 in de Plataan met een kopje koffie. Na het uitzoeken van een route en het verzamelen van een vuilzak, handschoenen en een vuilgrijper starten we om 10 uur met opschonen. Uiterlijk 11.30 is iedereen weer terug in de Plataan voor een hapje en een drankje.
Aanmelden mag via werkgroepopschonen@buurtplatformnaarden.nl maar ook zonder aanmelding bent u van harte welkom!
Woensdag 11 mei was het eerste Duurzaamheidscafé na de corona-periode, georganiseerd door SamenSnellerDuurzaam Gooise Meren (SSD) in samenwerking met de bibliotheek en ons.
Het thema was “Groen”, en dus was er een presentatie door Maddie en Janneke vanuit onze werkgroep Groen over de stand van zaken met betrekking tot het voedselbos, de Hof van Thijsse.
Maar ook los van deze presentatie was het een leuke en interessante avond, waar Kees Hogenbirk van SSD iets vertelde over doelstellingen en activiteiten van hun organisatie.
Daarnaast waren er twee enthousiaste jonge boeren uit onze directe omgeving: Tom van de BuffelHoeve (waar je verantwoorde vleespakketten kunt bestellen) en Lucas van Vers van ’t Land (die zuivel-, groente- en fruitboxen levert). Zij vertelden hoe ze hun bedrijven op een milieubewuste wijze runnen, met veel oog voor biodiversiteit, en zo toegang bieden tot lokaal (korte aanvoerlijnen!) geproduceerde voedingsmiddelen.
Tenslotte was er een mooi verhaal van Jaap van de Volkstuindersvereniging Naarden: een groene oase die tegen onze wijken aan gevleid ligt en waar ook al jaren lokaal wordt geproduceerd.
Een aantal interessante links:
- Boer Tom: BuffelHoeve: vleespakketten.
- Boer Lucas: Vers van ’t Land: zuivel-, groente- en fruitboxen.
- Voor lid worden van de Volkstuindersvereniging Naarden: dan kun hier: vtvnaarden.nl.
- Agenda van Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren: Agenda
Volgende Duurzaamheidscafé is woensdag 15 juni om 19:30 uur in de Plataan
Op 15 mei hebben we de deuren van De Plataan open gezet om het woonkamerfestival binnen te laten met de blues band High Heel Sneakers.
Voetjes zijn van de vloer gegaan en we kijken terug op een geslaagde dag.
Verder zijn we druk bezig met mozaïekbank en het terug laten komen van het jeugdvoetbaltoernooi!
Update mozaïekbank
De plek waar we kunnen mozaïeken is bekend: We mogen aan de slag voor het raam naast de ingang van De Plataan!
Er wordt druk gewerkt aan het ontwerp. Zodra het ontwerp klaar is, kunnen we verdere afspraken maken met de leverancier en kunnen we gaan plannen wanneer de mozaïek momenten zullen zijn.
We zijn al een aardig eind op weg met de met de financiën maar we komen nog wel wat tekort. Daarom start er 1 juni, voor een periode van 6 weken, een crowdfunding die loopt via de Regiobank. Zodra er meer bekend is hoort u dat.
Er is nog € 2500,- nodig en we vragen iedereen om een steentje bij te dragen. Alle beetjes helpen!
Jeugdvoetbaltoernooi
Jarenlang is er een jeugdvoetbaltoernooi georganiseerd op het basketbalveldje aan de B. van Rooijenstraat. Dit was een gezamenlijke organisatie met Versa en de Marokkaanse vereniging. Helaas is deze laatste nu te druk met de nieuwbouw, maar hopelijk sluiten zij volgend jaar ook weer aan.
Het draaiboek is afgestoft, de datum is gepland: 3 juli gaat het plaatsvinden.
Jongeren van 10 tot 18 jaar kunnen zich binnenkort inschrijven. Dit kan als team, maar ook alleen. Wij stellen dan op basis van leeftijd teams samen.
Wilt u die dag helpen als vrijwilliger? Denk aan stand bijhouden, wedstijdsecretariaat, zorgen dat er water voor de spelers bij het veld staat als het te heet is. Maar we hebben ook hulp nodig bij het opbouwen vooraf en weer afbreken en opruimen achteraf. Meld u dan aan via voetbaltoernooiKTV@gmail.com
Het is alom bekend: de aarde warmt op en we moeten met zijn allen heel snel het gebruik van fossiele brandstoffen afbouwen. Op dit moment gebruiken de meeste mensen voor de verwarming van hun huis nog voornamelijk gas. Om de klimaatdoelen te halen, heeft de landelijke overheid aan alle gemeenten in Nederland gevraagd een visie te ontwikkelen hoe “van het gas af” te gaan. Ook Gooise Meren heeft nu zo’n “Transitievisie Warmte” opgesteld. Op basis daarvan zullen concrete plannen ontwikkeld worden hoe wij hier in Gooise Meren, wijk voor wijk, de overstap gaan maken naar een andere bron om onze huizen te verwarmen. Daar zal natuurlijk in de komende tijd allerlei informatie over verspreid gaan worden. Maar misschien wilt u nu al weten wat dit voor u als bewoner van een van de KTV-wijken gaat betekenen. Denk daarbij aan heel praktische vragen als “loont het voor mij nog de moeite om nu een nieuwe cv-ketel aan te schaffen?”. Of: “wat betekent een wet die tenminste een hybride warmtepomp gaat verplichten voor mij?” Op dinsdag 31 mei bestaat de mogelijkheid om hier meer over te horen. Heel laagdrempelig, bij u om de hoek, in De Plataan. Om 20 uur zal Karin van Schuppen, de auteur van die Transitievisie Warmte, dan aan onze werkgroep Duurzaam informatie geven. En daar kan een beperkt aantal geïnteresseerde leden van ons Buurtplatform (maximaal ongeveer twintig) bij aanschuiven. In verband met de beperkte ruimte is tevoren opgeven noodzakelijk, uiterlijk 28 mei, via werkgroepduurzaamheid@buurtplatformnaarden.nl. |
| ||
Het is alom bekend: de aarde warmt op en we moeten met zijn allen heel snel het gebruik van fossiele brandstoffen afbouwen. Op dit moment gebruiken de meeste mensen voor de verwarming van hun huis nog voornamelijk gas. Om de klimaatdoelen te halen, heeft de landelijke overheid aan alle gemeenten in Nederland gevraagd een visie te ontwikkelen hoe “van het gas af” te gaan. Ook Gooise Meren heeft nu zo’n “Transitievisie Warmte” opgesteld. Op basis daarvan zullen concrete plannen ontwikkeld worden hoe wij hier in Gooise Meren, wijk voor wijk, de overstap gaan maken naar een andere bron om onze huizen te verwarmen. Daar zal natuurlijk in de komende tijd allerlei informatie over verspreid gaan worden. Maar misschien wilt u nu al weten wat dit voor u als bewoner van een van de KTV-wijken gaat betekenen. Denk daarbij aan heel praktische vragen als “loont het voor mij nog de moeite om nu een nieuwe cv-ketel aan te schaffen?”. Dan is daarvoor op dinsdag 31 mei een mogelijkheid. Om 20 uur zal Karin van Schuppen, de auteur van die Transitievisie Warmte, dan aan de leden van onze werkgroep Duurzaam informatie geven. En daar kan een beperkt aantal geïnteresseerde leden (maximaal ongeveer twintig) bij aanschuiven. In verband met de beperkte ruimte is tevoren opgeven noodzakelijk (uiterlijk 24 mei, via werkgroepduurzaamheid@buurtplatformnaarden.nl. |
Kom ook eens langs en neem uw kapotte spullen mee, zoals lampen, koffiezet apparaten, stofzuigers, fietsen etc.
Kijken of iets gerepareerd kan worden is om allerlei redenen veel beter dan zomaar weggooien en nieuw kopen en zeker ook goedkoper.
En het is een leuke manier om andere mensen uit de buurt te leren kennen.
Elke eerste zaterdag van de maand kunt u bij ons terecht in de Plataan van 10 tot 12:00 uur.
De eerstvolgende keer is 2 april.
De werkgroep Verkeer heeft het initiatief genomen tot het houden van een “Verkeers- en veiligheidsschouw” in onze wijken. Bedoeling is te komen tot een inventarisatie van onveilige/te verbeteren verkeerssituaties en deze inventarisatie vervolgens door te nemen/te bezoeken met vertegenwoordigers van de gemeente Gooise Meren. Dit uiteraard met de bedoeling dat de aangegeven situaties worden verbeterd/veilig gemaakt. De schouw krijgt vorm door op zaterdag 9 april met elkaar – fietsend – vooraf opgegeven plekken in de wijken te bezoeken, te beschrijven en aan te geven wat er moet gebeuren om ze veiliger te maken. Stap 1 is nu om vooraf die plekken te inventariseren en een fietsroute erlangs te plannen.
Nogmaals: het gaat ons om verkeerssituaties maar ook om andere onveilige situaties in de openbare ruimte. Wil u zaterdagochtend 9 april de situatie persoonlijk toelichten geef dat dan ook aan in uw melding samen met het telefoonnummer waar u op zaterdag tussen 9 en 12 uur te bereiken bent. We bellen u dan zodra we op uw “meldpunt” aankomen. U kunt uw melding doorgeven via e-mail aan: werkgroepverkeer@ |
Duurzaamheidsplatform Samen Sneller Duurzaam (SSD) samen met de werkgroep Duurzaam in De Plataan een Duurzaamheidscafé op woensdag 11 mei van 19:15 tot 21:30 uurIn dit eerste Duurzaamheidscafé staat het thema ‘Groen’ centraal. In het café leer je naast SSD ook de groene initiatieven vanuit ons Buurtplatform kennen! Wat doen wij om Naarden te verduurzamen en vergroenen? En wat doet SSD? Wat kunnen zij voor uw ideeën betekenen? Duurzaamheid is een groot onderwerp, maar kan ook veel impact hebben op de omgeving waarin je leeft. Benieuwd geworden? SSD is ook donderdag 14 april van 10-12u te vinden in De Plataan om al uw ideeën en vragen te bespreken en behandelen! Tot woensdag 11 mei in het café! |
Maar wát gaat er gebeuren om Thijssepark/Keverdijk te helpen? | ||
De informatiebijeenkomst op 17 februari had de vorm van een “mini-talkshow”: een discussieleider die vragen stelde aan de projectleider van de studie die nu loopt, de verantwoordelijke wethouder (toevallig ook onze wijkwethouder), een tweetal bewoners van de wijk Naarderbos en mensen van RWS (Rijkswaterstaat). Het hele verhaal kort samengevat: er is (in toenemende mate) geluidsoverlast van de A1 ter hoogte van de gemeente Gooise Meren. En RWS heeft de plicht daar iets aan te doen in het kader van het zogenaamde MJPG (Meerjarenprogramma Geluidssanering). Daarbij gaat het vooral om de geluidsoverlast in de wijk ten noorden van de A1 (Naarderbos). Waarom alleen daar, en niet ook aan de zuidkant? Dat komt omdat voor de wijk Naarderbos een lagere (gunstiger) norm gehanteerd wordt dan voor de wijken Thijssepark en Keverdijk. Wat is RWS van plan te doen? RWS wil het asfalt over dat stuk van de A1 vervangen door “stil” asfalt. En ze willen een (zacht) geluidsabsorberend scherm plaatsen tussen de snelweg en de woonwijk aan de noordzijde. Dat plan speelt al jaren. Maar de bewoners van het Naarderbos zijn bang dat zo’n geluidsscherm onvoldoende helpt. En daarom hebben zij het initiatief genomen voor een (hogere) geluidswal. De kosten van zo’n wal zijn echter veel hoger dan die voor een geluidsscherm. Daarom is het plan nu om die geluidswal te bekleden met zonnepanelen: de opgewekte energie moet dan de meerkosten gaan dekken. Zo op het oog een mooi plan. En door sommigen wordt jubelend gesproken van een win-win-win situatie. Maar vanuit Buurtplatform KTV hebben we twijfels: gaan die (harde) zonnepanelen straks geen geluid weerkaatsen zodat de geluidsoverlast voor de wijken aan de zuidkant (Thijssepark en Keverdijk) alleen maar toeneemt? De voorstanders van de zonnegeluidswal menen dat het risico hierop heel klein is omdat die zonnepanelen onder een hoek van 30˚ geplaatst worden: het geluid zou dus naar boven weerkaatsen. Maar vanuit KTV vragen wij ons af of je dat echt met zekerheid kunt zeggen (wat zal bijvoorbeeld het effect zijn als er noordenwind staat?). En we hebben meer vragen. Want we misgunnen de bewoners van Naarderbos niet dat daar nu iets aan de geluidsoverlast gedaan wordt. Maar, nogmaals, waarom móet RWS van alles doen voor de wijk aan de noordzijde van de A1, maar hóeven ze níets te doen voor de wijken aan de zuidzijde? Dat komt doordat ooit is vastgesteld (door de gemeente!) dat de norm voor de “geluidsbelasting op de gevel” in Naarderbos 60 dB is. Terwijl voor Thijssepark/Keverdijk (en voor heel veel andere plaatsen) een norm van 65 dB geldt. Om duidelijk te krijgen waarom ooit die keuze (60 daar, 65 hier) gemaakt is heeft het KTV-bestuur een WOB-verzoek bij de gemeente ingediend. Ook tijdens die digitale informatiebijeenkomst werd deze vraag aan de wijkwethouder gesteld: waarom dat verschil in geluidsnorm? Maar het antwoord is nog niet boven tafel. En die onbegrepen keuze uit het verleden leidt nu dus tot een schrijnend verschil tussen de wijk ten noorden van de A1 en die ten zuiden van de A1. Daarom willen we vanuit Buurtplatform KTV dat nu toch écht werk gemaakt wordt van de geluidsmeting in onze wijken. Een geluidsmeting waar ook om gevraagd wordt in een motie die medio vorig jaar al door de gemeenteraad is aangenomen. Volgens ons moet die geluidsmeting dan ook gedaan worden in het kader van de nu lopende haalbaarheidsstudie. Meten is weten. En op basis van zo’n geluidsmeting wéten we dus als bewoners én als gemeentebestuur tenminste waarover we praten. En het kan dienen als ‘0-meting’ als t.z.t. aan de noordzijde van de A1 ooit een geluidsscherm/-wal wordt gerealiseerd. In ieder geval nu aan iedereen het advies: kijk die informatiebijeenkomst nog eens terug (te vinden via deze link: youtube.com) en verdiep u, mede in het kader van de komende verkiezingen, nog eens even goed in deze discussie!
|
Zaterdag 19 maart was een landelijke opschoondag en dus waren er op veel plekken in onze gemeente initiatieven om de buurt zwerfafval vrij(er) te maken. Uiteraard ook bij ons. Een grote opkomst van bekende en nieuwe gezichten uit de buurt. Bij het verzamelen in de Plataan werden de opschoners getrakteerd op en heerlijke muffin namens bakkerij Tetteroo. Door de grote opkomst is in alle drie de wijken (Keverdijk, Thijssepark en Vierhoven) afval verzameld. De stapel blauwe vuilzakken voor de deur van de Plataan werd hoger en hoger. Er is weer heel veel vuil opgehaald. Meneer en mevrouw Bos nemen deze maand afscheid van de Plus en gaven alle deelnemers na het opschonen een traktatie. Namens het buurtplatform en de werkgroep opschonen dank aan Bakkerij Tetteroo, Plus Bos en vooral aan alle buurtgenoten die hebben geholpen! De eerstvolgende opschoondag is op zaterdag 18 juni; zet u deze vast in de agenda?! |
Om de onvoorwaardelijke liefde met elkaar te vieren is zondag 13 februari het multifunctioneel centrum De Plataan door Versa Welzijn, wijkpost De Schakel en Buurtplatform KTV omgebouwd tot restaurant. Hier konden maximaal 50 gasten terecht voor een gratis diner. Iedereen kon zich aanmelden: moeder en dochter, vriendinnen of vrienden, buren, koppels en natuurlijk ook singles. Voorwaarde was dat tenminste 1 van de duo’s in de wijk woont. Doel van de avond: mensen met elkaar verbinden en welkom te voelen in de Plataan. Versa kwam met het initiatief en heeft De Schakel en ons gevraagd dit samen te organiseren. De Plataan was helemaal in het thema versierd, inclusief rozenblaadjes, rode ballonnen en zelfs drijfkaarsjes in de vorm van een hart. Bij het ontvangen van de gasten speelde buurtbewoonster Caroline Blokker een romantisch deuntje op de piano en gezamenlijk werd er getoost met een glaasje Prosecco. De tafeltjes stonden op corona proof afstand van elkaar en er was plek voor maximaal 50 gasten. De gasten werd verzocht zo min mogelijk te lopen. Het voorgerecht: roze soep en het nagerecht: witte met roze pudding met rood fruit werden aan tafel geserveerd. De drankjes aan tafel opgenomen (sorry, voor de onervarenheid in de horeca). Alleen voor het hoofdgerecht gingen de gasten per tafel naar het buffet om een bordje te laten opscheppen. De bezoekers konden aan het eind van de avond een kleine bijdrage geven. De opbrengst daarvan gebruiken de organisaties voor nieuwe activiteiten op zondagmiddag in De Plataan. Ook lag er een hartje bij hun bord waar ze een wens op konden schrijven. Misschien voor een activiteit die ze graag zouden willen zien in de Plataan, maar bijvoorbeeld ook een persoonlijke wens of hulpvraag voor wijkbewoners of de Plataan, alles kan. De Boom en de wenskaartjes zijn nog een tijdje te vinden in de Plataan maar ook daarna: Is de deur open, dan kan er altijd binnengelopen worden. Voor een gesprek, een kopje koffie, wensen, ideeën of feedback, even te kunnen zitten, gewoon even niet thuis te zijn. Kortom: Kom binnen! |
Een andere mogelijkheid om buurtgenoten te leren kennen en te horen wat er zoal speelt in de KTV-wijken is de Algemene Ledenvergadering. Op maandag 14 maart om 20 uur vindt die plaats, in de Plataan inloop vanaf 19:30 uur
Natuurlijk moeten er dan wat administratieve punten afgehandeld worden. Maar laat u daardoor niet afschrikken.
Het grootste deel van de avond staat in het teken van wat nu belangrijk is voor ons aller leven in de buurt. Zo zullen actieve werkgroepleden vertellen met welke projecten ze bezig zijn. Natuurlijk staat het “Hof van Thijsse” (voedselbos)-project van de werkgroep Groen op de agenda. De voorbereidingen daarvoor gaan gestaag voort, zeker nu de geitjes inmiddels naar een andere locatie zijn verhuisd (zie verderop in deze Nieuwsbrief). Maar dat is absoluut niet het enige vergroenende en verbindende project waar we mee bezig zijn. En er is info die misschien nog nuttig kan zijn in die verkiezingsweek, bijvoorbeeld over de zonnegeluidswal langs de A1. Dus: kom, luister en praat mee!
Kennismaken, vragen, luisteren en meepraten kan ook tijdens de inloopspreekuren van het bestuur. Elke tweede dinsdag van de maand van 11:30 – 12:30uur en elke vierde woensdag van de maand van 15 – 16 uur in De Plataan. U bent dan van harte welkom!
Namens het bestuur van Buurtplatform KTV,
Saïd Almakroudi, voorzitter
Storm Eunice raast over het land terwijl ik deze tekst zit te typen. Een tekst die pas over een aantal dagen in de KTV-Nieuwsbrief te lezen zal zijn. Tegen die tijd is de wind allang weer gaan liggen en hebben we hopelijk kunnen vaststellen dat de schade in onze wijken beperkt is gebleven. Maar ongetwijfeld waaien er op dit moment her en der afvalcontainers om. En worden er allerlei spullen vanuit tuinen de straat óp en de plantsoenen ín geblazen. Dus is het goed dat we binnenkort ook weer een Opschoondag hebben. Deze keer valt die toevallig samen met de Nationale Opschoondag op 19 maart. Die Nationale Opschoondag wordt één keer per jaar georganiseerd, dus wat dat betreft doen we het in de KTV-wijken een stuk beter: elk kwartaal. Maar gelukkig blijft het daar niet bij: ik zie regelmatig buurtbewoners (leden en niet-leden) tussendoor, op eigen initiatief, met grijper en vuilniszak op pad, om hun eigen straat en omgeving aan te pakken. Misschien geïnspireerd door het goede voorbeeld dat we als Buurtplatform geven, maar hoe dan ook: hartstikke goed! Daarmee houden we onze buurt schoon en leefbaar en verhogen we de sociale kwaliteit. Iedereen die dit ook wil doen en een grijper nodig heeft: laat het ons weten, dan kunnen we dat regelen. Als u 19 maart komt helpen is het fijn als u zich met een mailtje naar werkgroepopschonen@ Zaterdag 19 Maart, zet u het vast in de agenda? Hopelijk tot dan. |
De werkgroep Verkeer heeft het initiatief genomen tot het houden van een “Verkeers- en veiligheidsschouw” in onze wijken. Bedoeling is te komen tot een inventarisatie van onveilige/te verbeteren verkeerssituaties en deze inventarisatie vervolgens door te nemen/te bezoeken met vertegenwoordigers van de gemeente Gooise Meren. Dit uiteraard met de bedoeling dat de aangegeven situaties worden verbeterd/veilig gemaakt. De schouw krijgt vorm door op zaterdag 9 april met elkaar – fietsend – vooraf opgegeven plekken in de wijken te bezoeken, te beschrijven en aan te geven wat er moet gebeuren om ze veiliger te maken. Stap 1 is nu om vooraf die plekken te inventariseren en een fietsroute erlangs te plannen.
Nogmaals: het gaat ons om verkeerssituaties maar ook om andere onveilige situaties in de openbare ruimte. Wil u zaterdagochtend 9 april de situatie persoonlijk toelichten geef dat dan ook aan in uw melding samen met het telefoonnummer waar u op zaterdag tussen 9 en 12 uur te bereiken bent. We bellen u dan zodra we op uw “meldpunt” aankomen. U kunt uw melding doorgeven via e-mail aan: werkgroepverkeer@buurtplatformnaarden.nl |
De afgelopen jaren is er op initiatief van het bestuur gekeken naar de toekomst van de zogenaamde “geitenweide”, gelegen tegen de Trekvaart aan de buitenrand van de wijk Thijssepark.
Er is in die periode gesproken met de vrijwilligers die al jarenlang voor de dieren zorgen en de gemeente. Er is een enquête gehouden onder de omwonenden en natuurlijk is de leden van het Buurtplatform naar hun mening gevraagd. Er is gekeken naar verschillende opties. En uiteindelijk heeft, na veel discussie, een afrondende besluitvorming plaatsgevonden in de Algemene Ledenvergadering van 28 juni vorig jaar. Conclusie: akkoord van de leden voor het project om van de geitenweide een voedselbos te maken. En akkoord van de leden om, in dat kader, de geiten vanaf 31 december 2021 naar een andere locatie te verhuizen.
Dus is er vanaf september gezocht naar een geschikte plek. Daarbij gaven Anouk en Nicole, contactpersonen van de geitenverzorgers, aan dat ze het liefst een plek zagen die sterk lijkt op die waar de dieren tot nu toe gestaan hadden. Dat wil zeggen: betrekkelijk kleinschalig, veel ruimte, niet al teveel andere geiten (zodat ze niet hun plekje in een grotere kudde zouden hoeven te bevechten) en regelmatig wat aanloop van mensen. Immers: de geitenweide bij het Thijssepark bestond in deze vorm al 13 jaar en de dieren hebben daar vrijwel hun hele leven gestaan.
Het vinden van een dergelijke plek in de onmiddellijke omgeving van Gooise Meren is helaas niet gelukt. Maar gelukkig kwamen we op gegeven moment in gesprek met “Geit+Wij”, een soort kleinschalige kinderboerderij in IJhorst, helemaal in Drenthe! Na nog wat oriënterende contacten bleek alles te klikken en werd op zaterdag 5 februari een trailer gehuurd om de dieren naar Drenthe te vervoeren. Bijgaand wat foto’s van deze dag.
Om te beginnen kostte het nogal wat overredingskracht (en veel “biks”, wat café-noir koekjes en een behendige snoekduik van de vriend van Anouk) om de dieren in de trailer te krijgen.
Daarna een rustige (niet stormachtige!) rit naar IJhorst, waar de beheerders van de geitenweide aldaar de dieren met open armen ontvingen. Zij vonden de geiten erg mooi: duidelijk dat ze steeds goed verzorgd waren geweest (een compliment voor het team van geitenverzorgers van Thijssepark!).
Met name konden de IJhorsters zich nauwelijks voorstellen dat de blonde geit (die hier aan een soort hondenleidsel uit de trailer wordt gehaald) al 14 jaar is.
Op hun nieuwe plek werden de dieren eerst naar de stal gebracht, onder nieuwsgierige blikken van de al aanwezige geiten en kippen. In die stal kregen ze voor de eerste dagen een apart hok tot hun beschikking om daar rustig bij te komen van de reis.
Inmiddels hebben we uit IJhorst gehoord dat alles goed gaat: ze lopen zonder problemen samen met de andere geiten in de wei. Begrijpelijkerwijs vinden degenen die in Naarden de afgelopen jaren met veel liefde en plezier voor ze gezorgd hebben het jammer dat de geiten vertrokken zijn. Maar ze hebben laten weten blij te zijn te horen dat het goed met de dieren gaat en dat ze een goede weide gevonden hebben.
We hadden er zin in! Alles lag klaar in de Plataan voor de magische winterroute. Het scenario van niet kunnen laten doorgaan was ook bedacht en dachten we niet nodig te hebben. Toen zaterdagavond plotseling de persconferentie was en we per de volgende ochtend in lockdown gingen, was er ineens geen ruimte meer die in werking te zetten. Versa kon niet anders dan zich terugtrekken uit de organisatie. Geen Tuktuk, geen medewerkers, burgemeester moest worden afgezegd en de Plataan zat op slot. Die bleef heel donker op zondagmiddag/avond. Tja, dan mis je ineens een printer, al was de route toch nooit te lezen als we die op de donkere ramen van de Plataan hadden geplakt. Alsnog heel geslaagd! GooiTV heeft opnames gemaakt die terug te vinden zijn in de aflevering van 22 december 2021. //youtu.be/VI6ac9SpftI Dank iedereen die er een leuk moment van gemaakt heeft! |
De werkgroep Duurzaam KTV werkt voor wat betreft de energietransitie samen met Wattnu, de energiecoöperatie van Gooise Meren.
Energiecoöperatie Wattnu is er voor en door bewoners, zonder winstoogmerk en zonder commercieel belang.
Wattnu ondersteunt bewoners om maatregelen te nemen in het verduurzamen van de woning, om zo met elkaar een bijdrage te leveren aan de energietransitie.
Inloopspreekuur Wattnu
Zoals in onze vorige Nieuwsbrief werd aangekondigd heeft de expositie “Kompas op Groen” de afgelopen weken in De Plataan gestaan. Helaas had ook deze activiteit natuurlijk te lijden van de corona-maatregelen. Maar toch was een aantal bezoekers geïnteresseerd en zijn er op de woensdagmiddagen gesprekken geweest met de energiecoaches. De expositie wordt nu weer naar een andere locatie verplaatst. Maar Wattnu is van plan om met een wekelijks inloopspreekuur door te gaan: elke woensdag van 14 – 16 uur in De Plataan.
Wattnu actie “Zet’m op 60”
Iedereen heeft ze waarschijnlijk al gezien: de posterborden langs de weg met de tekst “IKZET’MOP60°”. Het gaat om gas besparen door de cv-ketel – het verwarmingswater, niet het douchewater(!) – op 60 graden te zetten. Nog niet iedereen weet dat cv-ketels standaard vaak hoger staan afgesteld. Soms wel op 80-90°C. Terwijl de ketel veel efficiënter werkt onder 60°, zonder verlies van comfort.
Via de website www.wattnu.org/zetmop60 zijn korte instructiefilmpjes te zien van de meeste cv-ketels en worden veel gestelde vragen beantwoord. Ook kunnen daar andere kosteloze activiteiten van Wattnu worden aangevraagd, zoals energiebespaartips, een waardebon, (online) energiegesprek of energiedisplay om inzicht te krijgen in energieverbruik. Ook kan men zich aanmelden voor een warmtescan van het huis en de collectieve inkoopacties isolatie, glas en zonnepanelen.
Wattnu is heel benieuwd naar ZET’MOP60-ervaringen van bewoners. En roept op om deze (liefst met foto) te mailen naar energiecoach@wattnu.org. Inzenders maken kans op 1 van de 10 klaar-voor-de-winter-pakketten t.w.v. €100.
De meeste wijkbewoners zullen deze straat wel kennen: de Meerstraat. Maar dan niet de drukke weg tussen de rotonde bij de Tweemaster en de Naardervaart, maar dat andere gedeelte: tussen de (straat) Keverdijk en de Rijksweg. In de wijk ook wel Korte Meerstraat genoemd. Straatnaamborden ontbreken inderdaad.
Met aan de ene kant de weilanden en aan de andere kant de tuinen van de Volkstuinvereniging Naarden.
Een mooie straat, die zeker vanaf de opening van de met stoplichten beveiligde oversteek voor fietsers en voetgangers over de Rijksweg erg populair is onder deze groepen weggebruikers…. en zeker ook onder hondenbezitters.
In de Wijkschouw van 2019 werd al de nagenoeg ontbrekende straatverlichting op dit donkere stuk straat bij de gemeente aangekaart. Met de toename van vooral fietsverkeer vanuit en naar richting Bussum was de straat in het donker uiterst onoverzichtelijk voor dit langzame verkeer (autoverkeer is er op dit stuk Meerstraat nauwelijks).
De paar lantaarnpalen die er stonden vielen – behalve in de winter – volledig weg tussen de bladeren van de vele bomen. En diezelfde prachtige bomen hebben daarnaast als gevolg dat de oude en vaak dikke wortels het, met straatstenen aangelegd wegdek, op veel plaatsen omhoog drukken. Gevaarlijk voor fietsers en voetgangers, zeker in het donker. In oktober 2019 reageerde de gemeente Gooise Meren op de vraag om maatregelen: “Dit zal door de afd. Borg (Beheer en Onderhoud Ruimte en Groen) worden nagekeken en indien nodig aangepast.”
En nu, ruim twee jaar na de toezegging van de gemeente, is het dan zover: half december werden er – voor het buurtplatform – onverwacht in één dag 10 fraaie en goed licht gevende lantaarnpalen geplaatst!
Geweldig, wat een verbetering, wat een goed en veilig verlichte straat is het geworden. Het duurde even maar dan heb je ook wat.
…En dat is nog niet alles. De bovenbeschreven verlichting was nog maar net aangelegd of in de tweede week van januari waren enkele medewerkers druk bezig om de boomwortels die de straatstenen omhoog duwden en het wegdek voor fietsers en wandelaars extra gevaarlijk maakten te verwijderen.
Na enkele dagen waren die wortels verwijderd, lag de straat er weer recht en glad bij. Opnieuw een verbetering van dit stuk Meerstraat. Dank gemeente en vooral: dank medewerkers die deze ‘stevige ‘ klus in de januari-kou hebben geklaard!
De eerste opschoondag vanuit de Plataan. Het was even aftasten maar we zullen vast snel wennen aan het nieuwe onderkomen.
Een goede opkomst van zo’n 30 enthousiaste buurtgenoten. Nieuwe gezichten maar ook vertrouwde prikkers waren van de partij in de strijd tegen het zwerfvuil in de buurt. Zakken vol blikjes, papier, mondkapjes en ander vuil is door hen verzameld en afgevoerd. De buurt is dankzij hen weer wat schoner!
Als dank en waardering voor de inzet deelde bakkerij Tetteroo oliebollen uit.
We hopen bij de eerstvolgende opschoondag op een grote opkomst zodat we nog meer straten vrij kunnen maken van zwerfvuil. Zaterdag 19 Maart is de eerstvolgende opschoondag, zet u het vast in de agenda? Hopelijk tot dan.
Tijdens de vorige algemene ledenvergadering is er groen licht gegeven voor het ontwikkelen van een plan om de huidige geitenweide, gelegen tussen het Thijssepark en de Naardertrekvaart, om te toveren tot een kleinschalig voedselbos. Voor de Werkgroep Groen betekende dit het startschot voor een enorme uitdaging. Want: Waar je begin je? Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem, gericht op duurzame voedselproductie. Het ontwerp van een voedselbos is geïnspireerd op de opbouw van een natuurlijk bos, met een grote variatie in soorten. Een juist ontworpen voedselbos houdt zichzelf in stand en biedt voedsel en onderdak aan ontelbare soorten organismen, groot en klein. Naast het belang van de natuurbeleving, mag de sociale functie ook niet vergeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gezamenlijk oogsten en verwerken van deze oogst. Om dit toekomstplaatje tot realiteit te kunnen maken, moet er nog veel gebeuren. De volgende stappen in het proces zijn o.a. het onderzoeken van de bodemgesteldheid en -kwaliteit van het perceel, het zoeken naar financieringsbronnen en het werven van vrijwilligers om het hele project realiseerbaar te maken. Gelukkig heeft de werkgroep inmiddels meerdere nieuwe, enthousiaste leden mogen verwelkomen. Mocht u zich door ons plan aangesproken voelen, aarzel dan niet om u ook bij één van de werkgroepleden te melden. Al is het maar om u eens te oriënteren. Als alles volgens de planning verloopt, zullen volgend jaar rond deze tijd de eerste bomen, struiken en planten hun plekje hebben ingenomen. Via de nieuwsbrief houden wij u uiteraard op de hoogte van alle vorderingen. Vriendelijke groet namens alle leden van Werkgroep Groen, Janneke Koopman. |
In het nieuwe multifunctionele buurtcentrum De Plataan, Majoor Kampsstraat 3 in Naarden, start woensdag 8 december om 14 uur, de kleurige tentoonstelling “Kompas op Groen*. Bezoekers kunnen tijdens de openingstijden van De Plataan op reis door de tijd en leren alles over energie vroeger, nu en in de toekomst.
De expositie bestaat uit 8 kleurrijke huisjes en gaat over de energievoorziening en energietransitie in het Gooi en de Vechtstreek van vroeger tot nu. Volwassenen volgen de bovenste helft van de huisjes met (historische) foto’s, tips, informatie en verhalen van inwoners.
Kinderen volgen de onderste helft, aan de hand van een verhaal waar 2 personages de hoofdrol spelen.
Vrijwillige Energiecoaches van Wattnu verzorgen op woensdag 8, 15, 22 en 29 december, van 14 tot 16 uur het Energiespreekuur. Zij geven u desgewenst uitleg over de mogelijkheden van kleine en grotere energiebesparende maatregelen. En vertellen meer over diensten van Wattnu. Zoals:
- Energiecoaching,
- De energiedisplays in bruikleen om o.a. energieslurpers op te speuren,
- Het laten maken van een warmtescan van uw huis,
- De collectieve inkoopacties op gebied van isolatie en zonnepanelen.
Inwoners van Gooise Meren kunnen zich bij de energiecoaches en/of balie van de bibliotheek opgeven voor een gratis tasje met energiebesparende tips en producten**.
Heeft u de smaak te pakken gekregen wat betreft energie besparen? Via wattnu.org/waardebon kunt u ook nog een bon aanvragen, waarmee u in de digitale webwinkel energiebesparende producten t.w.v. 50 Euro mag uitzoeken*
Alle activiteiten zijn volgens de actuele RIVM-corona richtlijnen.
* “Kompas op Groen” in De Plataan is een samenwerking tussen de werkgroep Kompas op Groen, Energiecoöperatie Wattnu, Buurtplatform KTV, Versa Welzijn, de Schakel en Bibliotheek Naarden.
Voor meer info over lopende projecten van Wattnu kijk op wattnu.org
** De tasjes zijn mogelijk gemaakt dankzij subsidie van het Rijk i.s.m. de gemeente en geldt zolang de voorraad strekt en is voor bewoners van GM. Per adres/bewoner kan men eenmaal energiebesparende producten krijgen.
Enthousiaste vrijwilligers gezocht voor de Plataan (herhaalde oproep) |
Huiskamer van de wijk, “de Plataan” is sinds 1 november ‘stilletjes’ in gebruik genomen door de Schakel, Versa Welzijn en de Bibliotheek. Een grootse opening volgt nog in januari, voor het hele gebouw, ook het gezondheidscentrum. Nu is De Plataan nog beperkt open voor activiteiten, door Corona kunnen de horeca en open inloop bijvoorbeeld nog niet open. Er wordt met name gezocht naar gastvrouwen / gastheren, die als vrijwilliger een aantal uren per week de bar en het informatiepunt willen bemensen. Lijkt u dat leuk om te doen, dan kunt u bijvoorbeeld contact opnemen met: Denise Callenbach van Versa: telefoon 06-823 658 10 e-mail dcallenbach@versawelzijn.nl, NB. Denise coördineert de vrijwilligers. of Kati Lipusz van de Schakel: telefoon 035-69 447 42 e-mail info@wijkpostdeschakel.nl NB. Kati is alleen aanwezig op de maandagen. Zij kunnen met u kijken wat u kunt en wilt en wat u kunt betekenen in De Plataan. Laat het horen want alleen met u wordt De Plataan de nieuwe huiskamer van de wijk! |
Op Burendag, 25 september 2021 is er, in samenwerking met Versa, soep rondgedeeld aan deelnemers en gasten van de rommelroute.
Ook bij de Plus hebben diverse mensen van een kommetje soep genoten.
Jammer genoeg was het erg rustig op de route.
Wel zijn we tot leuke gesprekken gekomen met buurtbewoners. En ook met een belangstellende voor ’t voedselbos is gesproken en met anderen die geïnteresseerd zijn in het buurtplatform.
Het weer was ons gelukkig goed gezind!
Zo’n twee jaar geleden zijn we gestart met de z.g. Buurtkastjes. Het idee daarvan is dat je levensmiddelen of kleine gebruiksartikelen die jezelf niet (meer) nodig hebt erin kunt zetten. En iemand die ergens behoefte aan heeft, kan het er (gratis) uithalen.
Heel laagdrempelig, tot niets verplichtend, maar natuurlijk wel op basis van goed vertrouwen.
Goed vertrouwen dat er niet op een of andere manier misbruik van gemaakt wordt. Het systeem heeft een tijd lang goed gewerkt: er kastjes werden bijgevuld, en regelmatig werd er wat uitgehaald.
Helaas kwam er de klad in: het bleek dat enkele mensen een vaste route door de buurt ontwikkeld hadden om de kastjes regelmatig in één klap volledig leeg te halen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!
Door het bestuur zijn die mensen hierop aangesproken, er is uitgelegd wat de bedoeling was en hen is verzocht alleen dat te nemen wat ze in redelijkheid op dat moment nodig hadden. En de rest te laten liggen voor iemand anders. Het effect van dit soort gesprekken was wisselend: soms ging het weer een tijdje goed, dan weer was alles in één klap verdwenen.
Maar recent werden we geconfronteerd met een incident op basis waarvan het bestuur besloten heeft te stoppen met de kastjes: iemand had een paar zelfgemaakte kaarsen in een van de kastjes gelegd. Die kaarsen werden vrij snel daarna opgehaald en kort daarna werden diezelfde kaarsen op Marktplaats te koop aangeboden.
Als dat gebeurt, schiet het initiatief van de Buurtkastjes wat ons betreft zijn doel voorbij. En hoe teleurstellend ook zullen we de kastjes binnenkort verwijderen en zoeken naar een nieuwe bestemming.
Als binnenkort het nieuwe MultiFunctioneel Centrum “de Plataan” in gebruik wordt genomen door de Schakel, Versa en de Bibliotheek zijn er naast de mensen die betrokken zijn bij de activiteiten van deze 3 hoofdgebuikers ook vrijwilligers nodig voor de Plataan zelf. Er wordt met name gezocht naar gastvrouwen / gastheren, die als vrijwilliger een aantal uren per week de bar en het informatiepunt willen bemensen. Lijkt u dat leuk om te doen, dan kunt u bijvoorbeeld contact opnemen met Kati Lipusz van de Schakel. Ze is aanwezig op de maandagen. telefoon. 035-69 447 42 |